top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vedd észre a stroke jeleit! Ha egy 6 éves képes rá, te is képes vagy!

Egy 6 éves kislány azzal mentette meg az édesanyja életét, hogy amikor a 39 éves nő egy repülőúton stroke-ot kapott, a kislány azonnal észlelte, hogy baj van, és riasztotta a repülőgép személyzetét. A Ryanair krétai járata kényszerleszállást hajtott végre egy olaszországi repülőtérre, ahonnan a nőt kórházba szállították. Bár tartós bénulást szenvedett, hálás a kislányának, hogy helyén volt a szíve és az esze, amikor megtörtént a baj.


Honnan ismerjük fel a stroke-ot? Milyen jelek észlelésekor kell azonnal mentőt hívni?

 


Stroke (sztrók), szélütés, gutaütés – sokféle neve van az orvosi nyelvben és a köznyelvben annak az állapotnak, amikor az agy vérellátása egy kisebb vagy nagyobb területen zavart szenved. Enyhébb esetekben a keringési zavar csak átmeneti, míg súlyosabb esetben az oxigénellátás károsodása révén az érintett agyterület teljes és visszafordíthatatlan elhalását okozza – annak minden következményével. Ha bekövetkezik a stroke, a legfontosabb az időfaktor, azaz hogy mielőbb orvoshoz juttassuk a beteget. Ehhez viszont az kell, hogy felismerjük a stroke jeleit. Fontos tudni, hogy a stroke nem csak az idősek betegsége, hanem fiatalokat is érinthet – mint az alábbi történetben is.


Egy 39 éves wolverhamptoni nő éppen édesanyjához tartott 6 éves kislányával a Ryanair krétai járatán. Nem sokkal felszállás után az anya elveszítette az eszméletét. A kislány, Jaideen szerencsére azonnal észlelte, hogy valami nagyon nincs rendben az édesanyjával, és megragadta az egyik éppen arra járó utaskísérő karját, segítséget kérve. A nő mögött ülő, ugyancsak Wolverhamptonban élő orvos a tünetek alapján valószínűsítette, hogy a nőnél stroke következett be. A pilóta – a repülőgép útját megszakítva – egy olaszországi reptéren szállt le, ahonnan a fiatal nőt azonnal kórházba szállították. Valószínűleg a kislány gyors helyzetfelismerésének és a személyzet gyors cselekvésének köszönhető, hogy a nő testének bal oldala még most, a történtek után másfél évvel is béna, de nem történt végzetes tragédia. „A kislányom megmentette az életemet azzal, hogy azonnal észrevette, hogy baj van és nem habozott segítséget kérni, noha még csak 6 éves. Végtelenül büszke vagyok rá” – mondta később az anya, aki a stroke előtt egy wolverhamptoni múzeumban dolgozott.


Hogyan okozhat a légnyomásváltozás stroke-ot?

Ebben az esetben az orvosok feltételezték, hogy az agyi vérellátási zavart egy apró légbuborék okozta, mely az egyik agyi vénába bekerülve elzárta a vér útját. Ennek oka pedig a repülőgép meredek emelkedése által előidézett hirtelen légnyomásváltozás lehetett, melynek következtében a nő tüdejében lévő ciszta megrepedt, melynek létezéséről sem tudott korábban a nő.


Ez egy viszonylag speciális oka a stroke-nak, több kedvezőtlen tényező szerencsételn egybeesése. De nézzük általánosságban, milyen tünetek észlelésekor kell stroke-ra gondolnunk!


A stroke tünetei

A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:

  • féloldali végtaggyengeség/bénulás

  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen

  • kettőslátás, látótérkiesés

  • beszédértési zavarok,

  • szóformálási nehézségek

  • zavartság, szédülés, fejfájás

  • hirtelen fellépő eszméletvesztés

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni.

Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti). Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak.


Az idő a legfontosabb!
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled:
ARC
Kérd meg a beteget: MOSOLYOGJON!
KAROK
Kérd meg a beteget: EMELJE FEL MINDKÉT KARJÁT!
BESZÉD
Kérd meg a beteget: BESZÉLJEN, MONDJON EGY EGYSZERŰ MONDATOT! (Összefüggően, például: Szép napunk van.)
Azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket, ha az illetőnek a három kérés bármelyikének teljesítésével nehézsége van!

A legfontosabb tüneteket, teendőket egy infografikán is összefoglaltam neked, talán így könnyebben bevésődik:




Miért olyan fontos, hogy azonnal cselekedj?

Ha felmerül, hogy a környezetedben valaki stroke-on szenvedett el, nincs helye a várakozásnak, hogy hátha a tünetek idővel javulnak! Az agy vérellátási zavara következtében fellépő károsodások egy része visszafordítható, ha időben megtörténik a megfelelő kezelés. Vannak olyan kezelési lehetőségek, melyek csak a stroke bekövetkezte utáni első néhány órában alkalmazhatók sikerrel, ezért is fontos, hogy a beteg haladéktalanul orvoshoz jusson.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page