top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha ezt iszod, megüt a guta!

Egy most megjelent vizsgálat szerint a különböző mesterséges édesítőszerekkel ízesített üdítőitalok fokozzák annak esélyét, hogy a változókoron átesett nőknél szív- és érrendszeri betegség, többek között gutaütés alakul ki.


A megfigyelés jelentőségét az adja, hogy ily módon az üdítőitalok a szívbetegségek révén fokozott halálozáshoz vezethetnek.


 

Korábban már írtam a különböző üdítő italok egészségre gyakorolt hatásáról. Ezen belül is például szó volt arról, hogy az energiaitalok gyerekek számára károsak. Sőt több országban olyan szabályozást fontolgatnak, hogy az energiaitalokat − a szeszes italokhoz hasonlóan − ne vásárolhassák meg fiatalkorúak.

Most a változókoron túl lévő (úgynevezett posztmenopauzális) nők körében mutatták ki, hogy a diétás üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása eredményeként később nagyobb eséllyel alakul ki gutaütés (stroke, sztrók), szívbetegség, illetve ezen keresztül olyanok is meghalnak, akik egyébként nem haltak volna meg.

A Stroke című lapban hozták nyilvánosságra amerikai tudósok megfigyeléseiket, melyek azt igazolják hogy a diétás üdítőitalok káros hatást gyakorolnak a szívre és a keringési rendszerre.

Mostani megfigyeléseiket több mint 81 ezer nő bevonásával végzett vizsgálat alapján vonták le; a nők életkora 50 és 79 éves kor közé esett. A három évig tartó vizsgálatban arra kérték a nőket, hogy egy kérdőíven számoljanak be arról, hogy a megelőző három hónapban milyen gyakran fogyasztottak diétás üdítő italokat. Az úgynevezett „light” kólán kívül ide sorolták az összes olyan szénsavas és nem szénsavas üdítő italt, valamint gyümölcsleveket, melyekben a gyártó mesterséges cukorpótlókkal biztosította a megfelelő édességet. Ugyanakkor az elemzés arra nem tért ki, hogy az elfogyasztott üdítőitalban pontosan milyen édesítőszer volt.

Az adatok azt jelezték, hogy azon nők körében, akik nagy mennyiségben fogyasztottak diétás üdítőitalokat, az alábbi események előfordulása volt gyakoribb azokhoz képest, akik hetente legfeljebb egy alkalommal vagy egyáltalán nem fogyasztanak diétás üdítőket:

  • 23 százalékkal gyakoribb volt a gutaütés (szélütés, stroke),

  • 29 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő szívbetegség, mely az esetek egy részében végzetes kimenetelű szívroham (szívinfarktus) volt,

  • 16 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázat.

A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mostani megfigyeléseik további vizsgálatokkal is meg kell erősíteni, de addig is a mostaninál nagyobb óvatosságra intenek a mesterséges édesítőszerekkel ízesített diétás üdítőitalok fogyasztása esetén. A jelen vizsgálatban csak változókoron már átesett nők vettek részt, ezért a szerzők kiemelik, hogy a mostani vizsgálat alapján nem vonhatók le következtetések férfiakra, de a fiatalabb nőkre vonatkozóan sem.

Forrás: Stroke

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page