top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azt hitte, gyomorrontás, de ikrei születtek

Gyomorrontásra gyanakodott, amikor hasfájásra ébredt. A panaszai azonban egyre súlyosbodtak, ezért felhívta az édesanyját, aki rögtön azt mondta, hogy ezek szerinte szülési fájdalmak.

koraszülés

De hogyan lehet, hogy valaki 9 – ez esetben 7,5 – hónapig még csak nem is gyanakszik, hogy terhes lehet?

 

A 34 éves Lucy a hajnali órákban arra ébredt, hogy rosszul érzi magát. Először nem is igazán foglakozott vele, mert azt hittem, hogy csak elrontotta a gyomrát valamivel. De a fájdalom egyre erősödött, ezért felhívta az édesanyját.

„Amikor megérkezett, csak egy pillantást vetett rám és azonnal mentőt hívott azzal, hogy ez egészen biztosan nem gyomorrontás. A mentők diszpécsere megkérdezte anyutól, hogy lát-e valamit. Akkor eszembe jutott, hogy én is lecsekkoljam, és egy kis fejet éreztem.”

Azt is elmesélte, hogy próbálta visszatartani a tolófájásokat, mert úgy vélte, hogy nincs még itt az ideje, de a diszpécser arra bátorította, hogy nyomjon nyugodtan, ha szükségét érzi. Percekkel később világra hozta első kisfiát, Jacobot, majd a második kisfiút az időközben megérkezett mentősök segítették a világra. A babák koraszülöttként érkeztek, mindössze a 30. héten, és egyikül súlya sem érte el a 2000 grammot. A mentősök kórházba vitték a két korababát, ahol az újszülöttosztályra kerültek, és lélegeztetőgépre kapcsolták őket.


A kórház PIC osztályának vezetője, „csodababáknak” nevezte a két kisfiút:

„Érkezésükkor annyira fáztak, hogy a testhőmérsékletük nem volt regisztrálható, és vérsavszintjük sem volt összeegyeztethető az élettel, emellett a vérnyomásuk is nagyon alacsony volt. De mindketten túlélték, hihetetlenül jól vannak, és várhatóan minimális speciális ápolást követően hazamehetnek. Szeretném megköszönni a mentős csapat munkáját és erőfeszítéseit, mert nélkülük ez a csodálatos eredmény nem születhetett volna meg.”

Hasonlóan elismerően nyilatkozott a mentősökről és az egész kórházi ellátásról az anyuka is:

„Nem tudtam, mire számítsak, és az egész helyzetet nagyon nyomasztónak találtam, de mindenki annyira támogató és megnyugtató volt. Tudtam, hogy Jacob és Jaxon a legjobb gondoskodásban részesül. Egy héten belül mindketten önállóan lélegeztek. Az ápolók és orvosok minden lépésnél segítettek és bátorítottak minket, hogy a körülmények ellenére is szülőknek érezhessük magunkat. Eleinte még a pelenkázás is elég ijesztő volt ilyen pici babáknál, de a nővérek segítségével hamar belejöttünk, ahogyan azt is megtanultuk, hogyan kell táplálni őket gyomorszondán keresztül. Tényleg nem tudom eléggé megköszönni a csapatnak, hogy gondoskodtak a babáinkról.”

Amikor a baba vagy nagyon korán, vagy nagyon piciként érkezik

Definíció szerint koraszülésről akkor beszélünk, ha a baba a – normális 40. hét helyett – a 37. hét előtt érkezik és/vagy a születési súlya nem éri el a 2500 grammot. ezen belül is vannak azonban további alkategóriák: a 28. és 32. hét közötti szülés nagyon korai koraszülésnek, míg a 28. hét előtti szülés extrém korai koraszülésnek minősül. (A történetben szereplő Millie az utóbbi kategóriába tartozik.)


Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint évente körülbelül 15 millió baba jön a világra koraszülöttként a világon, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A koraszülöttség akár az egész életre kiható egészségi hátrányokkal – például tanulási nehézségekkel, látás- vagy hallásproblémákkal – járhat akkor is, ha a korababa túléli a kezdeti időszakot: az 5 évesnél fiatalabbak között a halálozás vezető okai között tartják számon a koraszülést, ami világszerte évente 1 millió halálesetért volt felelőssé tehető egy néhány évvel ezelőtti (2015) statisztika szerint.



A WHO azért tartja nagyon fontosnak a koraszülés elleni harcot, mivel a koraszülés az esetek háromnegyedében olyan okra vezethető vissza, mely megfelelő beavatkozásokkal megelőzhető. Ezek közé tartozik a megfelelő családtervezés és várandósgondozás, illetve a magzatot veszélyeztető tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, drogozás, gyógyszerhatás, fertőzések stb.) lehetőség szerinti kiküszöbölése és az egészséges életmód (kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminok, nyomelemek stb.). Arról sem szabad megfeledkezni, hogy manapság egyre későbbre tolódik ki a nők életében gyermekvállalás időszaka, és ezen belül is különös jelentősége van annak, ha az anya viszonylag idős korban vállalkozik az első terhességére. Fontos a megfelelő fogamzásgátlás is, hogy csak a kívánt gyermekek foganjanak meg, akik számára adott a lehetőség az egészséges, biztonságos méhen belüli életre és megszületésre.

Mert a korababák pici hősök. És mert az orvosok sokszor csodákra képesek. Sokszor, de nem mindig...


Forrás: WHO

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page