top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A HPV vetélést és koraszülést is okozhat

Azt már – remélhetőleg – mindenki tudja itt az Anyás-Apáson, hogy a humán papillomavírus, azaz a HPV igen jelentős részben felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Azonban egyre többen bizonyítékunk arra nézve is, hogy a HPV más problémákat is okozhat.


Egy közelmúltban megjelent cikk szerint jelenléte összefüggésbe hozható a vetélések és koraszülések gyakoribb előfordulásával is.

 

A The Journal of Infectious Diseases (Fertőző Betegségek Lapja) című szaklapban nemrégiben jelent meg egy cikk arról, hogy a humán papillomavírus (HPV) várandósoknál fokozhatja a vetélések és koraszülések kockázatát. A szerzők 38 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át, és az adatok összegzett elemzése arra utalt, hogy HPV-fertőzött nők terhességében kétszer akkora az esély a magzatburok korai megrepedésére, mint nem fertőzött anyák esetén, és 50 százalékkal nagyobb a koraszülések rizikója is. Ezen kívül kétszer akkora valószínűsége annak is, hogy a várandósság vetéléssel vagy halvaszüléssel végződik.


A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg nem áll az orvosok rendelkezésére olyan módszer, mellyel a vírust ki lehetne ölni a szervezetből. A megoldás éppen ezért a kezelés felől a megelőzés felé tolódik át. A HPV ellen már évek óta létezik vakcina, melynek beadását 12-13 éves korban, de mindenképpen a szexuális élet megkezdése előtt javasolják az orvosok. Vannak országok, ahol a HPV elleni védőoltási programok jól működnek, ilyen például Ausztrália is, más országokban azonban csak a lányok töredéke kapja meg a védőoltást. Az erre vonatkozó felmérések szerint az alacsony oltottsági arányok mögött leginkább az információhiány és a bizalmatlanság áll – ez utóbbi erősítésében igen derekasan kiveszik részüket az oltásellenes csoportok.


A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a HPV-fertőzés és a kedvezőtlen szülészeti kimenetelek (vetélés, koraszülés, halvaszülés) között most megfigyelt összefüggések további megerősítésre szorulnak, hiszen a mostani elemzésben kisebb létszámú vizsgálatok adatait is figyelembe vették, és az egyes vizsgálatokban nem volt egységes az a módszertan, melyekkel a szülészeti szövődmények előfordulása meghatározták. Kiemelik azonban, hogy a HPV- fertőzés és a koraszülés közötti kapcsolat eléggé meggyőzőnek látszik az egyes vizsgálatokban, míg a kis születési súllyal, vetéléssel és halvaszüléssel való összefüggés egyelőre valamivel kevésbé egyértelmű.


Kérj HPV-szűrést is!


A HPV-ről már nagyon sokszor szó esett itt az Anyás-Apáson.


Az erről szóló korábbi cikkekért ide kattints!


Arról is olvashattál már, hogy a HPV egy meglehetősen elterjedt vírus. Ahogy a cikkben korábban említettem, a vírus kiirtására alkalmas gyógymóddal egyelőre nem rendelkezünk, de jó hír, hogy fiatalkorban a szervezet immunrendszere általában képes a vírus elimininálására.


Éppen ezért azokban az ajánlásokban, melyek a HPV-szűrés fontosságát hangsúlyozzák a hagyományos citológiai szűrés, azaz az úgynevezett Pap-kenet mellett, rendre a 30 éves kor szerepel életkori határként, melyik felett érdemes és kell is HPV-szűrést is kérni.

A HPV-szűrés előnye a hagyományos méhnyakszűréssel szemben, hogy míg az utóbbi már csak a HPV jelenlétében létrejött rákos vagy rákelőző állapotot mutatja ki, addig a HPV-szűrés a vírus jelenlétét már akár olyan korán, amikor a HPV már bejutott a szervezetbe, de ott kóros elváltozást még nem okozott.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page