top of page
  • Czinege Bea

Down Világnap: olyan szeretetet adnak, amit szavakkal kifejezni nehéz!

Az Anyás-Apás "szívügyei" közé nagyon sokféle téma tartozik, legyen az védőoltás, rákszűrés, hiteles egészségkommunikáció, és még sorolhatnám. Némelyik személyes érintettség okán, némelyik egyszerűen "csak" azért, mert fontos. Például mert fontos a sokszínűség, fontos az elfogadás, fontos, hogy az "átlagosak" meglássák, megértsék és segítsék a "másokat". Akik igazából nem is mások, hiszen ők is élnek, örülnek és bosszankodnak, időnként feldobottak, máskor letörtek, szőkék, barnák, szemüveg nélkül vagy csak szemüveggel jól látók.



Ma van a Down Világnap. Az Anyás-Apás is sok cikkben foglalkozott már a Down-szindrómával, ezért is öröm és megtiszteltetés, hogy egy Down-szindrómával élő kisfiú anyukája keresett meg bennünket. Ezzel azonban nem tekintjük befejezettnek a témát, hamarosan újabb friss cikkekkel jövünk (...és persze figyeljétek az Anyás-Apás Facebook-oldalát is)!


 

Régóta olvasom az Anyás-Apás cikkeit, csodajó és hasznos az oldal!


Találkoztam már többször a Down-szindróma témájával az oldalon, aminek nagyon örültem.

Most én is ebben a témában írok, elsősorban édesanyaként és önkéntes családsegítőként,

Két "kimerítő" kamaszlány és egy öt és fél éves kisfiú Zsigi anyukája vagyok, a gyerekek mellett férjemmel vállalkozunk – kommunikáció-marketing-fotózás területen, de időnk nagy részét valahogy mégis a Down Alapítvány apróbb és nagyobb dolgaival töltött idő teszi ki, hiszen kisfiunk Down-szindrómával született (aki egyébként most egy igazi csibész), és az első sokk, majd a feldolgozási folyamat kezdetén Down Dadák lettünk az alapítvány Dada Szolgálatánál. Ez önkéntes családsegítést jelent elsősorban, egy sorstári segítő szolgálatot, amely mellett azóta ’mindennel is’ foglalkozunk a szervezetnél. 



A Down Dada Szolgálat alapvető a családok életében, a várandósságtól, az örökbefogadáson keresztül, az élethosszon át tartó lelki és gyakorlati dolgokkal kapcsolatos segítségnyújtásig. Emellett, ahogyan az ’anyaszervezetnek’ is, az érzékenyítés, a társadalmi szemléletformálás a fő célunk. Maga az alapítvány több mint 30 éves, Magyarország egyik legnagyobb alapítványa, temérdek tudással, tapasztalattal rendelkezik. Korai fejlesztőt, Down Ambulanciát és lakóotthonokat tart fenn a downos piciknek és a nagyobb srácoknak is. (Politikától mentes és független, ugyan az állami normatíva meghatározó a működésében, de ez alapvető tekintve, hogy fogyatékossággal élők lakhatását és munkavégzését is biztosítja; emellett csak az adományokra, támogatásokra számíthat.)


Sok szempontból viszont nehéz a helyzetünk, mert sokan még mindig nem látják, hogy ezek a gyerekek és fiatalok többsége tökéletesen beilleszthető a társadalomba, oktatásba, illetve a munka világába is. Álmaik, vágyaik ugyanazok, mint nekünk, csak sokszor a nehezített beszéd miatt nem tudják jól kifejezni; emiatt is sokszor csodaügyes művészek, akik egyelőre főként az alapítvány művészetterápiáján vagy színházakban fejezhetik ki magukat és mutathatják meg tehetségüket. Nem szeretjük a sztereotípiákat, de a szeretet, amit adni tudnak, összehasonlíthatatlan és kifejezni is nehéz. És a sok munka és edukáció ellenére is még mindig sokszor javasolják azt a várandós anyának, vetesse el a magzatot, illetve vannak, akik a kórházban hagyják a picit.


Pedig ezeknek a piciknek, és a nagyobbaknak is, ha lehet, még fontosabb a családi szeretet és a korai fejlesztés. 

 

Hosszan sorolhatnám mi mindent ad nekik és nekünk szülőknek az alapítvány, és a gond az, hogy azt érezzük mi már nem tudjuk ezt mindig elég jól megmutatni és őket sem.


Ma, március 21-én van a Down-szindróma világnapja. Azt már elég sokan tudják, hogy az egyik jelkép, hogy ezen a napon felemás zoknit húzunk és megmutatjuk azt mindenkinek. Nagyjából minden fontosat elmond a nemzetközi szervezet által kiadott lemondat:

Ne skatulyázz be!


Bea

Fotó: Wix


Az Anyás-Apás témában megjelent cikkeit itt találod.


0 hozzászólás
bottom of page