top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A koraszülötteknek sincs helyük a Facebookon

No persze csak akkor, ha éppen szopnak. Arról már számtalan hír kering szerte a világhálón, hogy a közösségi oldal milyen következetlenül szigorúan jár el, ha például fedetlen keblekről van szó. Nem kerülhetnek ki például mellműtét utáni fotók – bár ez utóbbiban egy nemrégiben nagy közfelháborodást kiváltó cenzúrázást követően mintha engedtek volna, vagy sem.


Mert a mostani történetben szereplő koraszülött babának is éppen az a „bűne”, hogy a kiposztolt fotón éppen szopik. Igen, egy női mellből.


 

Ez pedig nem való a Facebookra. Amit azért sem értek, mert a közösségi oldalt elvileg csak 13 évesnél idősebbek használhatják/nák. Egy 14 éves pedig jó eséllyel ennél cifrábbakat is látott már. Nem is szólva a felnőttekről. És egyébként sincs benne semmi takargatni való.

Az anya, a 24 éves Emma Bond éppen azért posztolta ki a képet, mert a kiírtnál 12 héttel korábban világra jött, erősen koraszülött kislánya a fotón szopik először, ami nagy szó, lássuk be. Ráadásul a képet eredetileg úgy tette fel, hogy csak az ismerősei láthatták, akikkel meg akarta osztani az örömhírt. Ezért is esett neki nagyon rosszul, amikor a Facebook szigorú erkölcscsőszeitől nem sokkal később az az üzenet érkezett, hogy a fotó sérthet másokat, ezért a felhasználói szabályzat értelmében azt törölték.

A fotó internetes pályafutása itt akár véget is érhetett volna, ám Emma feltöltötte azt egy szoptatást támogató oldalra is, ahonnan az villámgyorsan többször is körbefutotta az internetet, 166 ezren lájkolták és 11 ezren osztották meg.

Amikor kis Carene megszületett, akkor a szülőket figyelmeztették az orvosok, hogy talán ha három napot fog élni, hiszen a súlya alig volt több 950 grammnál. Ezért is volt akkora csoda, hogy nemcsak hogy túlélte az első napokat, hanem egy idő múlva szopni is kezdett. Az efelett érzett örömét akarta az anya megosztani a barátokkal és a családtagokkal az ominózus fekete-fehér fénykép segítségével.

„A koraszülöttek hajlamosak agyvérzésre, és a mi kislányunknál kialakult tüdővérzés is. Ráadásul fertőzéssel született, sok mindenen keresztülment már. Nem tudjuk, mi marad vissza az agyvérzéséből, de képes mozogni, nyitogatja a személy és nézelődik, és tud szopni, amiről nekünk azt mondták, hogy nem sok rá az esély. Ezért osztottam meg olyan boldogan a fotót az ismerősökkel, hogy együtt örüljenek velünk azon, milyen messzire jutottunk máris. Varázslatos pillanat volt, és amikor még aznap levették az oldalról arra hivatkozva, hogy sérti a meztelen fotók tilalmára vonatkozó szabályokat, akkor ez olyan volt, mintha sóval dörzsölték volna be a sebemet. A fotó számomra sokkal többet jelentett, mint azt, hogy szoptatom a koraszülött gyermekemet. Carene-nek annyira nehéz, és mi annyira keményen küzdöttünk, hogy eljussunk oda, ahol vagyunk. Annyira ideges lettem, amikor azt írták, hogy valaki sértő tartalomként jelentette be a fotót. Ez annyira természetes és különleges, hogy inkább népszerűsíteni kellene” – mondta el Emma.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page