top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyedül, 16 évesen korababát szültem a karantén alatt

Tizenhat évesen valakinek akaratán kívül egyedülálló anyává válni már önmagában sem mindennapi történet, egy alig egykilós baba születése pedig nem éppen kedvező kilátás a továbbiakra. Ha pedig ráadásul mindez pont a koronavírus miatti karantén alatt jön össze, az pedig többszörösen rendkívüli esemény. Egy brit tinédzsernek ezt mind sikerült „összehoznia”, ráadásul a történet is hepiend – legalábbis egyelőre, hiszen egy segítő, támogató család áll mögötte.

„Azt vettem észre, hogy vannak helyzetek, amikor nagyon nehéz pozitívnak maradni, de a lehetetlent is megpróbáltam a kisfiam kedvéért!”

 

Amikor Kimmy Simper első gyermeke, Lucas február 11-én a világra jött, csak néhány nappal haladta meg azt az életkort, ahonnan az orvosok egyáltalán életképesnek tekintik magzatot. A 16 éves Kimmy nem tervezett, „becsúszott” várandósságának csupán 25. hetében járt idén februárban, amikor a gyerek apjával már nem is éltek együtt. Egyik nap fájdogálnia kezdett a hasa, ezért bement a kórházba, ahol azonban megnyugtatták, csak a terhesség alatt szokásos fájdalmakat érez, ezért hazaküldték. Nem sokkal később azonban nem érezte a baba mozgásait, ezért ismét felkereste a kórházat, ahol a magzati szívhang ellenőrzése után ismét csak hazaküldték azzal, hogy minden a legnagyobb rendben van. A fájdalom azonban csak nem akart szűnni, és csak a kórházi mosdóig jutott el, amikor azt vette észre, hogy vérzik, és távozik a nyákdugó.


Az Anyás-Apás koraszüléssel foglalkozó cikkeit itt találod.

A szülésznő által elvégzett gyors vizsgálat szerint megindult a szülés, és már csak arra volt idő, hogy gyorsan elkezdjék adni a baba tüdejének érését segítő gyógyszert. Erre sajnos nem sok idő maradt, hiszen fél óra múlva már világra is jött nagyon pici és éretlen koraszülöttként a kis Lucas.

„Rettenetesen féltem, mert nem tudtam, mi történik velünk, csak azt éreztem, hogy nem a normális menet szerint haladnak a dolgok. Fogalmam sem volt, mi lesz ennek az egésznek a vége – mondja a tinianya. – Lelkileg nagyon megterhelő volt a helyzet, és még azt sem tudtam, mit érzek. A babámat azonnal elvitték, és a következő hét órában még csak nem is láthattam.”

Ha még lehet fokozni, a dolgok még rosszabbra fordultak, amikor a brit miniszterelnök március 23-án kihirdette a kijárási korlátozást, amikor Lucas még mindig a koraszülöttintenzív-osztály „vendége” volt. Szerencsére Kimmy minden nap bemehetett hozzá, ám minden este egyedül kellett hazatérnie:

„Reggelente 9-kor érkeztem és este 8-ig maradtam. A legrosszabb az volt, hogy minden nap ott kellett hagynom és nélküle menni haza újra és újra. Nem könnyítette meg a dolgomat az sem, hogy a korlátozások miatt csak az anyák látogathatták a korababákat. Ez pedig azt jelentette, hogy egyedül kellett megbirkóznom a rossz napokkal – ugyanakkor nem volt kivel megosztani az örömömet a jó napokon sem. Lelkileg nagyon sokat kivettek belőlem azok a napok. De még szerencsésnek mondhatom magam, mert bár lelkileg egyáltalán nem voltam rendben, rengeteg segítséget kaptam a kórházi dolgozóktól és a családomtól is. A családom mindent megtett, amit tudott, hogy támogasson, de mindig azt mondogatták, hogy soha nem tudják átérezni, amit én érzek, mert még soha nem kellett keresztülmenniük hasonlókon.”

A járványhelyzet alatt a kórházban a koraanyukáknak is maszkot, kesztyűt és kötényt kellett viselniük, és csak nagyon ritkán kaptak engedélyt arra, hogy a babájukat megérinthessék, így megölelni sem tudták őket. Kimmy szerint ezt azért is nagyon nehéz volt megállnia, mert a karantén előtt éppen a nővérek biztatták arra, hogy minél gyakrabban kerüljön testi kontaktusba a kisfiával.

„A higiénés szabályok persze mindig szigorúak egy kórházban, azonban az újonnan bevezetett korlátozások még inkább lehetetlenné tették, hogy élvezzem a babámmal töltött időt. Nagyon nehéz volt, hogy végig pozitív maradjak, de láttam, hogy Lucas milyen derekasan küzd, ezért én sem maradhattam el mögötte”

– mondta el Kimmy, aki 16 évesen csöppent abba a helyzetbe, hogy megbirkózzon egy pici korababa felnevelésének nehézségeivel.

Fotó: Metro UK


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page