top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szülőként felismered az agyrázkódás tüneteit?

A gyerek ugrálás közben lezúgott az emeletes ágy felső ágyáról vagy a csúszda tetejéről, elesett  bringával, esetleg összefejelt egy másik gyerekkel a tesiórán. Látszólag nem történt semmi komoly, de az is lehet, hogy nagy a baj, agyrázkódása van. Te felismered az agyrázkódás tüneteit?



Ha a válaszod nem, akkor ezzel nem vagy egyedül. Egy új kutatás szerint az agyrázkódás egyes tünetei a gyerekeknél elkerülhetik a szülők figyelmét.


 

A melbourne-i Királyi Gyermekkórház kutatása azt mutatja, hogy a felnőttek nagy részének fogalma sincs arra, milyen jelentős testi következményei lehetnek az agyrázkódásnak gyermekkorban. Pedig a gyerekek körülbelül 14 százaléka szenved el életében valamikor agyrázkódás, ami hatalmas szám, hiszen ez körülbelül minden 7. gyereket jelenti.


A 9News cikke egy ma már felnőtt férfi emlékeit idézi. Leon 11 éves volt, amikor agyrázkódást szenvedett, miután leesett egy kocsiról, megbotlott és beverte a fejét egy virágládába. Az ezt követő napokban és hetekben nem tudott rendszeresen iskolába járni, és emlékezetkiesést tapasztalt.

„Ijesztő volt, hogy nem tudtam, mi és miért történik”

– emlékszik vissza azokra a hetekre-hónapokra.


Az általa tapasztalt tünetekkel azonban a szülők jelentős része nincs tisztában.

A Royal Children’s Hospital közel 2000 szülő körében végzett felmérése azt mutatta, hogy egyharmaduknak kevés ismerete volt az agyrázkódásról, és még többen nem tudták, hogy agyrázkódás után nem fizikai következmények is felléphetnek. Egy másik kevéssé ismert tény, hogy az agyrázkódás nem mindig jár eszméletvesztéssel, és a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek azonnal.


Dr. Anthea Rhodes kutató elmondta, hogy számos tünet jelentkezhet:

„Ezek lehetnek olyan dolgok, mint az ingerlékenység, hangulatváltozások, rossz hangulat, koncentrációs nehézségek.”

Arra is figyelmeztetett, hogy a védősisakok hasznosak ugyan, de nem mindig akadályozzák meg az agyrázkódást. Hamis biztonságérzetet kelthet tehát az a tévhit, hogy ha sisak volt a gyerek fején a balesetkor, akkor biztosan nem lehet agyrázkódása.

„A védősisakok sem akadályozzák meg az agyrázkódást, mert az agy a koponyán belül elmozdul a balesetkor, és a lágy agyszövet a kemény koponyacsont belső felszínéhez csapódva sérülhet”

– fogalmaz a szakember.


A szakértők szerint még ha a fejet ért ütés enyhének is tűnik, a gyerekeknek akkor is ideiglenesen abba kell hagyniuk a sportolást, és a felépülés akár négy hetet is igénybe vehet.

Az agyrázkódást szenvedett gyereket minden esetben orvoshoz kell vinnünk, ahol egy időre megfigyelés alatt tartják. Ugyanezt kell tennünk, ha a gyermekünk közvetlenül a fejét érintő sérülés után hány, akár csak 4-5 órával később, ha folyamatosan fáj a füle és több mint egy óráig fáj a feje, ha izzad és sápadt, illetve ha rendszertelenül lélegzik. (Webbeteg)


Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page