Anyás-Apás · 2022.03.10 18:14 · 7 perc

Veterán katonák menekítették ki az ukrán iker korababákat

Talán még soha nem volt igazabb aza mondás, hogy minden élet számít. De az sem kérdéses, hogy a puskaropogás és rakétasivítás közepette a legkisebbek a legkiszolgáltatottabbak és a legvédtelenebbek. És ők azok, akik a legkevésbé nem tehetnek semmiről. Példás összefogásnak köszönhetően sikerült kimenteni az ostromlott területről egy koraszülött ikerpárt, akiket egy ukrán béranya hozott a világra nem sokkal a háború kitörése előtt.

Két korababát, akik háború nélkül is esendőek és sérülékenyek. De vajon miért haladnak lépésben a koraszülöttmentők?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az amerikai hadsereg veteránjaiból álló mentőcsapat, a Project Dynamo nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy kimenekítse a koraszülött ikreket, Lennyt és Moishét Ukrajnából, majd a speciális körülményeket és szállítást igénylő korababákat biztonságosan eljuttassa egy kijevi klinikai alagsorában kialakított újszülöttosztályról egy lengyelországi kórház koraszülött-intenzív osztályára.

Az ikrek örökbefogadó szülei, az ukrán származású Alex Spektor és és párja, Irma Nuñez Chicagóban élnek, és napok óta onnan próbálnak minden követ megmozgatni azért, hogy az ikrek – akik egy béranyák közvetítésével is foglalkozó ukrajnai meddőségi klinikán látták meg a napvilágot a háború kitörése előtti napokban – biztonságos helyre juthassanak. Az apa pár napja még nem nyilatkozott túlságosan bizakodóan a koraszülött ikrek kimentésének esélyeit illetően.

A béranya terhessége vége felé hetekig egészségi problémákkal küzdött, ezért a két kisfiú idő előtt jött a világra. Az örökbefogadó szülők döbbenettel hallgatták az Ukrajnából érkező híreket és azt, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Kijevet, ahol az ikrek születtek. A világ másik feléről próbálták meghozni az elképzelhetetlenül nehéz döntéseket – most már szülőként –újszülött fiaikról, ami normális körülmények között sem lenne egyszerű, de az ukrajnai háborús helyzet elképzelhetetlenül megnehezítette a dolgukat.

„Az a tény, hogy koraszülöttek, ellenünk játszik, és hát háború is van – mondta az apa. – Például reggel hiába beszéltem meg egy gyógyszertárral, hogy megkapjuk, amire szükségünk van, mert mire az általam megkért személy délután odaért, addigra lőtték a gyógyszertárat is, ezért bezártak.”

„Koraszülöttként speciális ellátást és szállítást igényelnek, ezért eleinte vonakodtunk attól, hogy megfelelő körülmények híján kelljen megtenniük a hosszú utat”

– tette hozzá az örökbefogadó anya.

Az amerikai hadsereg és haditengerészet veteránjaiból álló mentőcsapat két orvossal, két neonatológus szakorvossal, egy nővérrel és egy ukrán mentőautó személyzetével is kiegészült az Operation Gemininek (Ikrek Hadművelet) elkeresztelt akció során.

Bryan Stern, a mentőalakulat vezetője így nyilatkozott egy amerikai lapnak:

„Tudom, hogy kell bánni a fegyverekkel és még sok hasonló dolgot. De nem vagyok túl gyakorlott abban, hogyan kell okosakat nyilatkozni pici koraszülött babákról.”

A mentőcsapat február 25-e óta 14 küldetésen van túl, melynek során összesen 150 embert menekítettek ki a háborús övezetből.

Az ikrek körülbelül 11 órát utaznak, mielőtt megérkeznek egy lengyel kórházba, a biztonságba, ahol most arra várnak, hogy Alex értük jöjjön és hazavigye őket az Egyesült Államokba.

Miért haladnak lépésben a koraszülöttmentők?

A mentőautóktól megszoktuk, hogy igyekeznek minél gyorsabban haladni, ezért talán te is értetlenül nézed azt a mentőt, amelyik mégis kifejezetten lassan halad, oldalán a „Koraszülöttmentés” felirattal. De hét miért nem száguld, amikor talán minden perc számít az apró életért? – teszed fel magadnak a kérdést, tulajdonképpen joggal.

A koraszülött babák szállítását – általában a kórházból, ahol megszülettek, egy magasabb szintű ellátást biztosítani képest intézménybe – különlegesen kialakított mentőautóval végzik, melyek fel vannak szerelve szállító inkubátorral, gyengéd lélegeztetésre alkalmas lélegeztető géppel és a korababát alulról melegítő speciális felszínű újraélesztő asztallal. Ezek a mentők sokszor szirénázva, ugyanakkor csak lépésben haladnak. A korababák szállítása közben mindent el kell követni a szállítási trauma csökkentésére. A 37. hétnél korábban született babának ugyanis még éretlen a központi idegrendszere és a tüdeje, gyengék a légzőizmai, és könnyen sérülnek az agyi erei. Éppen ezért gyakori a keringési zavar, agyvérzés vagy koponyaűri vérzés, ha a babát rázkódás éri, vagy a mentőautó hirtelen lassít, gyorsít vagy fékez.

A tüdő fejletlensége miatt a leggyakrabban előforduló súlyos légzési elégtelenség esetén a mentőautó óránként legfeljebb 40 km-es sebességgel haladhat. Megkülönböztető jelzéseit ilyenkor nem elsősorban a gyors, hanem a folyamatos, egyenletes haladás érdekében használja.

A lassan haladó mentőautót tehát ugyanúgy minden esetben előre kell engedni és fokozottan ügyelni kell arra, hogy a közlekedők ne kényszerítsék a mentő sofőrjét hirtelen irányváltásra vagy intenzív fékezésre.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Elhagyhatta a kórházat a világ legkisebb újszülöttje

Fél kilót sem nyomott, mégis túlélte – a korababák hősiessége

Olyan pici volt, hogy a karikagyűrűm volt a karkötője

Csak a szülésnél derült ki, hogy öten vannak

Búcsú az újszülött-intenzív osztály nagypapájától

Gyorsan jött? Koraszülött lesz!

Csodatévő varázsital koraszülöttek számára

A koraszülötteknek sincs helyük a Facebookon

Korababa és intenzíves nővér nagy találkozása 28 év után

„Csak arra tudtam gondolni, hogy a babáknak muszáj életben maradniuk”

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük