Anyás-Apás · 2020.08.15 17:11 · 6 perc

„Csak arra tudtam gondolni, hogy a babáknak muszáj életben maradniuk”

Augusztus negyedikén csaknem három tonna ammónium-nitrát robbant fel a bejrúti kikötőben, a földdel téve egyenlővé a libanoni főváros jelentős részét. Sokan meghaltak, még többen megsebesültek. Három pici koraszülött viszont egy karcolás nélkül úszta meg a robbanást, egy bátor ápolónőnek köszönhetően.

Tisztelet neki és minden ápolónőnek, akik nap mint nap helytállnak, tragédiákban és hétköznapokban is.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A múltkor az Anyás-Apás Facebook-oldalán megosztottam egy fotót, melyen egy fiatal ápolónő a káosz közepén egyszerre három pici koraszülöttet ölel magához. Itt van hozzá a történet, egy bátor ápolónőről, aki a robbanás utáni zűrzavarban sem veszítette el a lélekjelenlétét, így két olyan édesanya ölelhette ismét magához újszülött babáit, akik a romba dőlt újszülöttosztályt megpillantva már lemondtak arról, hogy valaha is élve viszontláthatják gyermekeiket.

Pamela Zeinoun Al Raum kórház újszülöttintenzív-osztályán dolgozik, ami a libanoni főváros Ashrafieh kerületében található, nem messze a kikötőtől. Attól a kikötőtől, ahol augusztus 4-én csaknem 3 tonnányi ammónium-nitrát robbant fel, elpusztítva Bejrút jelentős részét.

„A robbanás pillanatában minden romba dőlt, a mennyezet a padlóra zuhant, hatalmas fémdarabok hevertek mindenütt a földön, az inkubátorok is a földre estek. Senki nem tudta mi történt, fogalmunk sem volt, hogy bomba robbant vagy valami más”

– mesélte később.

Mindenesetre nem tétovázott sokat, látva, hogy itt nem sok esélye maradt a koraszülötteknek az életben maradásra, egy ikerpárt – egy kisfiút és egy kislányt – és még egy koraszülött babát gyorsan magához ölelt, miközben a kolléganője két másik pici koraszülöttet mentett, és lefutott velük a lépcsőn, hogy valahol biztonságba helyezze őket. Több mint öt kilométert gyalogolt velük, mert a legközelebbi kórházban, ahol segítséget remélt, nem tudtak segíteni, hiszen ott is minden romba dőlt. Végül egy autós vette fel őt és a három pici babát, és a város egy távolabbi kórházában juttatta őket, ahová nem ért el a robbanás ereje, és ahol végre biztonságos körülmények közé kerültek a babák. A csodával határos módon – vagy inkább a bátor csecsemős nővérnek köszönhetően – épen és egészségesen, egyetlen karcolás nélkül úszták meg a tragédiát.

„Öt kilométert gyalogoltam kezemben a picikkel a szomszédos kórházig, hogy segítséget kérjek nekik. De nem tudtak segíteni, mert az ő kórházuk is összedőlt. Végül egy autós segítségével jutottam el egy másik kórházba”

– mesélte.

Azt is elmondta, hogy az emberek a teljes káosz közepén is próbáltak neki segíteni, ahogy tudtak.

„Érthető módon óriási volt a fejetlenség a robbanást követően, ami megnehezítette az előrejutást. Az emberek mégis végtelenül segítőkészek voltak, többen levették az ingüket és nekem adták, hogy betakarhassam velük a babákat, hiszen egy szál pelenkában kaptam ki őket a tönkrement inkubátorokból. Körülbelül egy órát gyalogoltam a babákkal, mire egy férfi felvett az autójába. Leginkább azért aggódtam, hogy a pici koraszülöttek ne hűljenek ki és túléljék, míg találok nekik segítséget”

– mesélt az ápolónő később egy tévéműsorban azokról a feszült percekről és órákról.

„Az édesanyák csak az összedőlt emeletet látták, ezért arra gondoltak, hogy a babáik nem élték túl a robbanást. Leírhatatlan volt az örömük, amikos ismét kezükbe vehették gyermeküket – tette hozzá. – Az ő támogatásuk is nagyban hozzájárult, hogy most már lelkileg is rendben vagyok. Rettenetesen féltem egész úton, de tudtam, hogy erősnek kell lennem.”

A bejrúti kikötőben történt robbantásban több százan meghaltak és több ezren megsebesültek. Az UNICEF adatai szerint a halálos áldozatok között három gyermek volt, és legalább 31 gyermek sebesült meg olyan súlyosan, hogy kórházi ellátásra szorult. Körülbelül 100 ezer gyermek családja veszítette el otthonát, és ki tudja, hányan szereztek életre szóló lelki sebeket.

A három pici koraszülött valószínűleg nem is fog emlékezni, mi történt 2020. augusztus negyedikén. Köszönet és hála ezért Pamela Zeinounnak, a bejrúti Al Raum kórház koraszülöttintenzív-osztálya ápolónőjének.

#bejrut #robbanas #apolono #koraszulott

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Egy nővér mindennapjai – könyvajánló

Kiről nevezték el a brit járványkórházakat?

Nővér, seperjen fel és hozzon egy vödör szenet!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük