top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csodatévő varázsital koraszülöttek számára

Van egy varázsital, amitől jobban fejlődik a pici koraszülött babák agya. Nem gyógyszergyárak titkos laboratóriumaiban kikevert csodaszerről van szó, hanem az anyatejről. Megfigyelték, hogy az anyatejjel etetett koraszülöttek agya jobban fejlődik.


Most az is kiderült, hogy egészen pontosan mely agyi területek és vegyületek felelősek a látványos különbségekért az anyatejes és nem anyatejes koraszülött babák idegrendszeri fejlődése között.

 

„Korábbi kutatásaink egyértelműen kimutatták, hogy azok a koraszülött babák, akik az életük kezdeti szakaszában anyatejes táplálásban részesültek, jobb agyi és idegrendszeri fejlődést mutattak a későbbiekben. Eddig azonban nem volt egyértelmű, hogy pontosan mely vegyületek és változások felelősek ezekért a kedvező hatásokért” − mondta el egy friss vizsgálat vezetője, Catherine Limperopoulos egy gyermekgyógyászati konferencián.

Egy korszerű képalkotó vizsgálattal, az úgynevezett proton mágnesesrezonancia-spektroszkópiával azonban most kiderült, hogy a koraszülöttek normális fejlődése szempontjából kritikus agyi területeken egyes vegyületek összetétele és megoszlása befolyásolja az agyi fejlődést, és e tekintetben nagy különbségek mutatkoznak az anyatejes és nem anyatejes koraszülöttek között.

 Még mielőtt a vizsgálatra rátérnék, érdemes megjegyezni, hogy a fejlett országokban mindenhol emelkedik a koraszülések aránya. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a koraszülöttség kedvezőtlen élettani következményei egész életükben elkísérhetik az érintetteket. Éppen ezért a világon mindenhol nagy erőfeszítések történnek a koraszülés okainak feltárására, illetve a kedvezőtlen következmények megelőzésére.

De térjünk vissza a vizsgálathoz, melybe olyan kis koraszülötteket vontak be, akik a 32. hét előtt jöttek a világra, és születési súlyuk nem érte el az 1500 grammot. A vizsgálatok során elsősorban a jobb homloklebeny fehérállományát és a kisagyat vették górcső alá, ezek az agyi területek felelősek ugyanis az egyensúly és a megfelelő izomkoordináció kialakulásáért, valamint a magasabb fokú értelmi funkciókért.

A kutatók ezzel a speciális vizsgálómódszerrel megállapították, hogy az agy fehérállományában lényegesen magasabb szinten volt jelen az inozitol, ha a koraszülöttet anyatejjel táplálták, szemben a tápszerrel táplált babákkal. Ugyancsak nagyobb mennyiségben volt jelen a kreatin és a kolin is. Azt figyelték meg, hogy a két utóbbi vegyület jelenlétében gyorsabban következett be az idegrendszeri sejtek érése. Vegyületek szintjének meghatározása olyan szempontból is hasznos lehet, hogy korai és hatásosabb kezelésre nyílik lehetőség, ha már idejekorán észlelhető, hogy ezek a vegyületek nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben az agyban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page