top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csak a szülésnél derült ki, hogy öten vannak

Az anya egy kisfiú érkezését várta, így a szülésnél maguk az orvosok is meglepődtek, amikor gyorsan egymás után öt baba érkezett a világra. A szülést vezető orvos szerint ez olyan dolog, ami csak egyszer történik meg az orvos életében. Vagy egyszer sem – de ezt már én teszem hozzá. Bár a történet számos kérdést vet fel bennem a várandósgondozás minőségéről, sőt egyáltalán meglétéről, mégis a legfontosabb, hogy az öt baba egészségesen érkezett erre a világra. Megjegyzem, amikor kicsit utána olvastam a mostani esetnek, kiderült, hogy nem is olyan kivételesen ritka a világban, hogy a szüléskor derül ki, hogy „létszám feletti” babák vannak odabenn: 2016-ban például Indiában történt egy pontosan ugyanilyen szülés, de volt már rá példa az Egyesült Államokban is.

Igaz, hogy nagyon pici koraszülöttként, de ilyen többes ikerterhességekben ez voltaképpen megszokott. Ezért gondoltam, hogy éppen a koraszülöttek világnapján mutatom be nektek a három kislányt és a két kisfiút. És persze beszéljünk egy kicsit a koraszülésről is.

 

A házaspár négyéves kislányuk mellé egy kisfiú érkezését várta a kelet-indiai Bihar városában, hiszen addig semmi nem utalt arra, hogy nem egy szokványos várandósságról van szó. Amikor azonban megindult a szülés, az orvosok is egyre nagyobb megdöbbenéssel figyelték, ahogy egymás után öt pici baba érkezik a világra, három kislány és két kisfiú. A netre feltöltött egyik videóban látható, hogy egyre nagyobb csődület támad a szülőszobán, ahogy sorban születnek az ötösikrek. Nem sokáig időztek a picik azonban a vidéki város kórházában, hiszen azonnal egy inkubátorral és a korababák ellátásához szükséges minden más berendezéssel, eszközzel és nem utolsósorban szaktudással rendelkező nagyobb kórházba szállították őket. A babák ugyanis koraszülöttként jöttek a világra, ami ikerszüléseknél egyébként is gyakrabban fordul elő, és többes ikerterhességekben a babák számának emelkedésével nő annak a valószínűsége is, hogy az anya nem tudja a kiírt időpontig kiviselni várandósságát.

A szülést vezető Rita Sinha szerint egy ilyen eset egyedülálló minden praxisában.


A koraszülésről

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a szülés túlságosan korán, a 37. hét előtt indul meg. Minél korábban következik be a koraszülés, annál kisebb, fejletlenebb lesz a koraszülött baba, és sajnos annál nagyobb annak az esélye, hogy valamilyen egészségi problémával kell megküzdenie. A koraszülés sajnos egyáltalán nem ritka: nálunk és máshol a világban is körülbelül minden 9-10. baba jön koraszülöttként a világra. A korababák egy része komolyabb problémák nélkül átvészelni a kezdeti kritikus időszakot, míg másoknál légzési és bélproblémák, vérzések, például agyvérzés alakulhat ki. Ami a hosszabb távú perspektívákat illeti, a koraszülöttként világra jött gyerekek egy része idővel utoléri testi és szellemi fejlődésben az időre született babákat, másoknál azonban elmaradnak tőlük a fejlődésben.


A világon mindenhol az első számú közegészségügyi prioritások közé tartozik a koraszülések számának csökkentése. Bár némi elmozdulást már sikerült elérni pozitív irányban, a koraszülések aránya még mindig nagyon magas.


Egyelőre nem pontosan ismert, milyen körülmények vezetnek a koraszülés megindulásához, éppen ezért nincs még az orvosok kezében olyan módszer, mellyel biztosan megakadályozhatnák a koraszülést.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek fennállásakor az átlagosnál nagyobb valószínűséggel kell számítani kor a szülésre. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • ha az anyának korábban már volt koraszülése

  • ikerterhesség áll fent

  • az anya dohányzik vagy droghasználó

  • rövid (18 hónapnál rövidebb) idő telik el két várandósság között


A koraszülés megindulásának jele lehet:

  • korai méhösszehúzódások („fájások”)

  • hüvelyi váladék megváltozása (jelentősen több, illetve tiszta vagy véres váladék ürülése)

  • alhasi nyomásérzés

  • tompa hát- és derékfájás

  • hasi görcsök, esetenként hasmenéssel együtt


A fentiek bármelyikének észlelése azonnal orvosi vizsgálatot tesz szükségessé!


Forrás: CDC

Fotó: Medical Daily


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page