top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Terhesen sem teszem le az elektromos cigit, közöd? A te gyereked? Nem!

Egy tiktoker anyuka hosszú videóban értekezik azon, miért zavarja annyira az embereket, hogy ő bizony a második terhessége alatt is vidáman szívja az elektromos cigit. Az első terhességem alatt is szívtam, most sem teszek másként – hirdeti büszkén. A brit NHS szakmai ajánlására hivatkozik, ami szerint a terhesség alatti dohányzás nem javasolt, de az elektromos cigaretta teljesen rendben van.

De lássuk, tényleg így van-e, vagy ez az anyuka valamit nagyon félreértett.

 

A Kaylee nevű anyuka, aki jelenleg második babájával várandós, a TikTokon osztott meg egy videót, amiben azokra a véleményekre reagál, melyek szerint árt a babájának azzal, hogy még a szülésig sem képes letenni az elektromos cigit.

„Ez tipikusan olyan téma, amiért nem posztolni, de nagyon zavar az, ami az elmúlt napokban végigsöpört az oldalamon. Az, hogy azért szégyenítenek meg nyilvánosan anyukákat, hogy a terhesség alatt is szívnak – akár hagyományos cigit, akár elektromos cigit. Én a 14. hét körül járok a második terhességemmel, és bizony nem tettem le az elektromos cigit, nem is akarom, és az első terhességem alatt is szívtam.”

Bár Kaylee hangsúlyozza, hogy nem azt akarja mondani, hogy „ez rendben van” vagy indokolható a terhesség alatti dohányzás, de – ahogy mondja – ez egy igazi függőség, nincs mit tenni ellene.

„A nikotin valódi függőséget okoz, és mint bármi más ilyenről, erről sem könnyű leszokni. Más drogokat is használtam, de azokat a terhességeim előtt abbahagytam, csak az elektromos cigi miatt. Erről egyszerűen nem tudok, de nem is akarok leszokni.”

Aztán azt is kifejtette, hogy nem érti, hogy vadidegen embereket miért zavar az, hogy ő mit csinál:

„Csodálom azokat az embereket, akik valóban képesek leszokni, de ettől még nem kéne megszégyeníteniük azokat, akik nem. Miért problémáztok olyasmin, ami nem befolyásolja a saját életeteket és a jövőben sem lesz rá semmilyen hatással?”

A kommentszekciót hamarosan ellepték azok, akik önzőnek nevezték őt, mert nem volt hajlandó leszokni az elektromos cigiről ha még meg sem született babája egészsége érdekében.

„A függőség nem könnyű, de anyaként természetesnek kellene, hogy legyen, hogy a gyermeked egészségét a függőséged elé helyezed”

– írta egyikük.

„Én évekig szívtam, de képes voltam letenni, miután hideg fejjel végiggondoltam, hogy ez már nem rólam szól. Ha nem így teszel, az eléggé önző dolog”

– írta valaki más.


De térjünk vissza a történet azon mondatára, miszerint a brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS szakmai ajánlása szerint a „terhesség alatti dohányzás nem javasolt, de az elektromos cigaretta teljesen rendben van”. Nos, ez sem egészen így van leírva, hanem a tájékoztató csak annyit állít, hogy az elektromos cigaretta sok szempontból kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigi, ezért ha már valaki tényleg annyira akaratgyenge, hogy a babája egészségéért sem hajlandó leszokni a füstölésről, akkor inkább az elektromos, mint a hagyományos. Így azért egészen másként hangzik.



De nézzünk egy szakmai ajánlást erre vonatkozóan! A Mayo Clinic brosúrája szerint:

„Az elektronikus cigaretta a terhesség alatt NEM BIZTONSÁGOS. A legtöbb elektronikus cigaretta (e-cigaretta) nikotint tartalmaz, amely tartósan károsítja a baba fejlődő agyát és számos más szerveit. Az e-cigarettákban lévő folyadék olyan vegyi anyagokat, aromákat és egyéb adalékanyagokat is tartalmaz, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra. A felmérések szerint sok várandós abban a tévhitben él, hogy az e-cigaretta használata veszélytelen a babára, holott sokan azt sem tudják, hogy az, amit szívnak, tartalmaz-e nikotint vagy sem. Néhányan pedig azért választják az elektromos cigarettát, mert azt várják tőle, hogy majd segít leszokni a dohányzásról vagy legalább csökkenteni a cigarettázás mértékét. Az igazság azonban az, hogy bár az elektromos cigaretták szívása kapcsán valóban kevesebb méreganyag érheti az anyaméhben növekvő babát, mint a rendszeres cigaretta használat, a nikotin valójában minden formában káros a magzatra. Ha ön dohányos, a leszokás a legjobb módja annak, hogy gondoskodjon születendő gyermeke normális fejlődéséről és egészségéről.”

Forrás: Mayo Clinic

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page