top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Leszoknál a dohányzásról várandósan, ha fizetnének érte?

Akkor sem lennék hajlandó rá, ha fizetnének érte... szoktuk mondogatni, ha valami olyasmiről van szó, amit semmiképpen nem akarunk megtenni. Lehet, hogy vannak közöttünk olyanok, akik ugyanezt vágnák rá, ha azt kérné tőlük valaki, hogy legalább a várandósság 9 hónapja alatt ne gyújtsanak rá egyetlen szál cigire sem.

A brit állami egészségügyben gondoltak egy nagyot, és azt találták ki, hogy a szó szoros értelmében fizetnének annak a várandós nőnek, aki hajlandó lemondani a dohányzásról.

 

A gyárkéményként füstölgő várandósokról már többször is írtam, és a téma legtöbbször heves ellenállást és hárítást vált ki azokból, akik érintve érzik magukat. Azt, hogy aki a terhessége alatt is dohányzik, az esetek jelentős részében úgy teszi, hogy pontosan tisztában van a dolog helytelen és veszélyes voltával, mi sem jelzi jobban, mint hogy egy felmérésben a válaszadók nagy hányada elismerte, hogy bár a várandóssága sem tudta rábírni a leszokásra, de ezt titokban teszi, mert fél attól, hogy a környezetében élők megszólják érte.


Pedig bizonyítékok sora igazolja, hogy a dohányzás annak aktív és passzív formájában is árt az anyaméhben növekvő babának. Éppen ezért az egészségügyben számos erőfeszítés történik, hogy a kismamákat leszokásra bírják, több-kevesebb – de inkább kevesebb – sikerrel. Tájékoztató kampányok sora indult és indul a világon, de úgy tűnik, a józan érvek hatástalanok, mert vagy el sem jutnak az érintettekhez, vagy ha mégis, akkor többnyire elutasítás, hárítás, önigazolás a tipikus reakció.


De mi lenne, ha a zsebükön keresztül fognánk meg a dohányos kismamákat?

Valószínűleg ez juthat valakik eszébe a brit állami egészségügy döntéshozói közül, amikor kitalálták, hogy vásárlási utalványokkal próbálják érdekeltté tenni a kismamákat a leszokásban, ami a terhesség teljes idejére összességében 400 fontnak (kb. 180 ezer forintnak) felelnek meg. Ha a minden várandósgondozói vizit során elvégzett, szénmonoxid-mérés azt mutatja, hogy a kismama az előző vizit óta nem gyújtott rá, akkor vásárlási utalványt kap. Ha a várandósság alatt mindvégig kitart a cigimentes életmód mellett, akkor a szülésig összesen 400 fontnyi jutalom ütheti a markát vásárlási utalvány formájában.


Az új és innovatív ötletekre mindenesetre nagy szükség van a dohányzásról való leszokás elősegítésében, különösen a várandósok között, hiszen például a brit statisztikák szerint a szülő nők körülbelül 10 százaléka aktív dohányos, róluk pedig joggal feltételezhető, hogy a várandósságuk alatt is végig dohányoztak. Gyanítom, hogy az adatok nálunk sem jobbak, sőt. Pedig sokszorosan igazolt tény, hogy dohányzás súlyosan veszélyezteti az anyaméhben növekvő babát, mégpedig annak nemcsak aktív, hanem passzív formája is. A dohányos anyák körében gyakrabban fordul elő koraszülés, halvaszületés, kis születési súly, a megszületés után pedig hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), azaz köznapi nevén bölcsőhalál.


A programot széles körben nem indították még el, de egy előzetes felmérés szerint minden 1000 várandós közül, akiknek felajánlották a vásárlási utalványt a leszokásért cserébe, 177-en tették le a cigarettát, legalább a várandósság idejére. A szakértők hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos lenne eredményt elérni ezen a téren, mert a társadalom leggazdagabb és legszegényebb rétegei között a várható élettartamban mutatkozó különbségekért legalább felerészben a dohányzás tehető felelőssé. Így aztán a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, akár már magzati korban. Talán azért is jó ötlet lehet az anyagi javadalmazás a füstmentes gyermekvárásért, mert különösen a hátrányos anyagi és társadalmi helyzetben lévők körében népszerű továbbra is a dohányzás, míg más társadalmi rétegekben inkább már némi csökkenés, vagy legalább stagnálás tapasztalható. Őket talán jobban motiválja egy kis "ajándékpénz".


Ha csak vásárlási utalvánnyal megy, a kismamák zsebén keresztül, akkor úgy. A cél szentesíti az eszközt.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page