top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Azért hiányzik annyit a gyereked a suliból, mert dohányzol

Egy tanulmány szerint az otthon passzív dohányzásnak kitett gyerekek gyakrabban betegszenek meg és hiányoznak az iskolából, mint a nemdohányzó otthonokban élő gyerekek. A kutatás szerint a szülők 24–34 százalékkal tudnának javítani a helyzeten, azaz csökkenteni gyermekeik mulasztott iskolai napjainak számát, ha leszoknának a dohányzásról.

A tanulmány szerint a gyerekek körülbelül egyharmada él együtt dohányossal, tehát nem csak pár gyermek marginális problémájáról beszélünk.

 

A 3 és 11 év közötti gyermekek legalább 56 százalékának véréből kimutatható a kotinin nevű vegyi anyag, ami a dohányfüstnek való kitettséget jelzi. A kotinin a nikotin lebomlása során keletkezik, és a vérben, vizeletben vagy nyálban mért szintek elemzésével mérhető. A kutatók szerint ez lehet a kapcsolat a szülők otthoni dohányzása és a gyermekek két légúti betegsége (a fülgyulladás és az alsó légúti gyulladás) között. Ráadásul annál nagyobb a kockázat, minél több felnőtt füstjét kénytelen beszívni a gyerek otthon passzív dohányzás formájában, tehát nagyobb a veszély például akkor, ha mindkét szülő vagy valamelyik nagyszülő is dohányos.

„Azoknál a gyerekeknél, akik otthon dohányzó emberekkel élnek együtt, nagyobb valószínűséggel fordul elő fülgyulladás és alsó légúti hurut– mondta dr. Douglas Levy, a tanulmány vezető kutatója, a Mongan Egészségpolitikai Intézet egészségügyi politikáért felelős asszisztense. – A dohányosokkal együtt élő gyerekek körében az iskolából mulasztott napok egynegyede-egyharmada annak tudható be, hogy a gyermek olyan családban él, melynek valamelyik felnőtt tagja nem képes megállni, hogy legalább a lakás falain belül ne gyújtson rá.”

Forrás: CDC

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page