top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mi legyen az első: a baba vagy az esküvő?

Egy nő egy közösségi oldalon tette fel azt a kérdést, hogy az esküvő vagy a baba legyen az első. Azzal kapcsolatban kért tanácsot, hogy várjon-e a gyermekvállalással addig, amíg össze nem házasodnak a párjával. Meglepő válaszokat kapott, egyszersmind erősen megosztotta kérdésével a kommentelőket.

Nálad mi (volt/lesz) a sorrend? Baba, majd esküvő? Vagy fordítva? Te hogyan oldanád meg?

 

Egy nő hatalmas vitát robbant ki a Mumsnet oldalon, főleg a többi nő körében, miután megkérdezte, hogy várjon-e a babavállalással az esküvő utánig. Kifejtette, hogy ő és vőlegénye nagy esküvőt szeretnének, de keményen spórolniuk kell a következő néhány évben – ugyanakkor nagyon szeretnének családot alapítani.


Így fogalmazott:

„Nálam nagyobb élettapasztalattal rendelkező nők tanácsait keresem, amelyek segíthetnek a helyes döntés meghozatalában. Huszonéves vagyok és jegyben járok, mindkettőnknek stabil munkája van, szép házban lakunk, de nincs megtakarításunk az esküvőre. Nagyon töprengünk, de mindig is szerettem volna férjhez menni, mielőtt gyereket vállalok. Ha te lennél a helyemben, spórolnál a következő pár évben és esküvőt rendeznél, mielőtt gyereket vállalnál vagy nem várnál a terhességgel? Ha az előbbi mellett döntenék, 29-30 éves koromban szülnék. Vagy előbb szülnél és csak akkor kerítenél sort az esküvőre, amikor a gyerek kétéves lesz? Mindig is fiatal anyuka akartam lenni, így 29-30 éves kor nagyon messzinek tűnik. Mindketten nagy esküvőt és szép külföldi nászutat szeretnénk... ezért szomorú lennék, ha csak egy kis esküvőre telne.”

Rengeteg választ kapott a kérdésére. Valaki ezt írta:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! A helyedben meghívnám néhány barátomat és bemennék az anyakönyvi hivatalba elintézni a formaságokat. Aztán egy finom vacsora, és ennyi.”

Egy másik kommentelő szintén a kis esküvő mellett érvelt, saját példája alapján:

„Mi titokban házasodtunk össze az anyakönyvi hivatalban, amikor már terhes voltam. Soha nem akartam nagy esküvőt, így ez tökéletes volt számunkra. Később sem bántam meg, miért nem volt díszesebb esküvőnk.”

Mások „praktikus” szempontok miatt kardoskodtak amellett, hogy az esküvő legyen az első:

„Legyen egy olcsó esküvő, aztán a baba. Rengeteg rémtörténet kering a neten olyan nőkről, akik először megszülték a babát, aztán az apa úgy döntött, hogy mégsem akar megházasodni. Tette ezt általában azután, hogy a nő feladta a karrierjét a családalapítás érdekében.”

Mások viszont arra biztatták a nőt, hogy még a házasság előtt szüljön gyermeket, hiszen akkor a gyermekei részt vehetnének az esküvőn.


És végül még egy vélemény:

„Nem kell ahhoz esküvőt tartani, hogy megházasodjatok!”


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page