top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha leszbikus vagy, nálunk ugyan nem vacsorázol!

Nincs esküvő esküvői vacsora nélkül − így gondolhatta ezt egy örömanya is, aki egy Saint Louis-i kávéházban szeretett volna asztalt foglalni a nagy esemény utáni vacsorához. Egészen addig minden rendben is ment, amíg ki nem derült, hogy két nő készül összekötni hivatalosan is az életét.


Ekkor azonban az étterem tulajdonosa kerek perec megtagadta, hogy asztalt biztosítsanak a násznépnek.

 

Az esetet a pár egyik tagja osztotta meg a közösségi oldalán. Elmondta, hogy leendő anyósa egy helyi kávéházba tért be azzal a szándékkal, hogy asztalt foglaljon az esküvői vacsorához. Minden a legnagyobb rendben ment, minden részletet megbeszéltek a hely tulajdonosával. Másnap azonban az étteremből hívták a leendő anyóst, hogy tovább pontosítsák a vacsora részleteit. Ennek keretében megkérdezték a vőlegény nevét is.

„Amikor megmondtam, az étterem tulajdonosa meglepődve visszakérdezett, hogy nem tévedés-e, és valóban egy másik nő a vőlegény is − mesélte el később a leendő anyós a történetet a sajtónak. − Amikor megerősítettem, hogy igen, valóban egy leszbikus esküvőről van szó, azt a választ kaptam, hogy a legnagyobb sajnálatunkra azt kell mondaniuk, hogy valahová máshová kell menjünk, mert ők nem támogatják az ilyenfajta kapcsolatokat. Itt azonban az étterem tulajdonosa nem állt meg − legalábbis a pár elmondása szerint. Azt mondták a vacsorát intéző örömanyának, hogy az ilyesmi nem szerelem, hanem egy egészségtelen kapcsolat.

A történteket halva a pár mindkét tagja elkeseredésében sírva fakadt, majd egyhangúlag úgy döntöttek, hogy megosztják a történetet a közösségi oldalukon is, mert álláspontjuk szerint közbeszéd tárgyává kell tenniük azt a szemléletet, amit az étterem képvisel. „Nincs szükség arra, hogy más is azt érezze, hogy nem tekintik embernek, hogy azt érezze, hogy visszautasították vagy azt éreztessék vele, hogy nem elég jó. „Annyian küzdöttek már az egyenlő jogokért, azért, hogy szabadon kimutathassuk érzéseinket, és ne kezeljenek másokként” – írják.

Az eset a sajtóban is nagy visszhangot keltett. A média munkatársai megkeresték az étterem tulajdonosait is, akik kitartottak amellett, hogy hívő katolikusként hisznek a Biblia tanításában, abban, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre, és az összes ettől eltérő házastársi kapcsolat erkölcstelen – és ezt az étterem honlapján is közzétették. „Vallásos kötelességünk, hogy ne segítsünk vagy támogassuk másokat abban, hogy erkölcstelen dolgot cselekedjenek” – vallják.

De mint mond erről a helyi jog? A Missouri államban érvényes emberi jogi törvény kimondja, hogy embereket nem lehet diszkriminálni etnikai hovatartozásuk, nemük vagy származásuk alapján. Tény és való azonban, hogy külön nem nevesíti a diszkrimináció tilalmát a szexuális orientáció vagy a genderidentitás alapján – tette közzé az esettel kapcsolatban a helyi LMBTQ közösséget segítő tanácsadó szervezet.

Az étteremnek mindenesetre alapos negatív reklámot jelentett az eset. Például a vendéglátóhelyek minősítésére szolgáló Yelp oldalt elárasztották a negatív minősítések az étterem profilján. Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy a Yelp kénytelen volt elérhetetlenné tenni ezt a funkciót. Álláspontjuk szerint ugyanis ez nem arra szolgál, hogy bárki elmondhassa a véleményét a sajtóban megjelent dolgokkal kapcsolatban, hanem kizárólag arra, hogy az adott vendéglátóhely tényleges vendégei minősíthessék az étterem által nyújtott szolgáltatásokat.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page