top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Håzasodj össze sajåt magaddal!

Egy oxfordi egyetemista lĂĄny, bizonyos Lulu Jemimah nemrĂ©giben tartotta az eskĂŒvƑjĂ©t. Az esemĂ©ny kĂŒlönlegessĂ©gĂ©t az adja, hogy Lulu volt a menyasszony Ă©s a vƑlegĂ©ny is egyben. A furcsa eskĂŒvƑ oka: a 32 nƑ megunta, hogy a szĂŒlei folyton azt kĂ©rdezgetik, mikor megy mĂĄr fĂ©rjhez.


Mert ez az Ă©let rendje, hogy egy nƑnek pĂĄrt kell talĂĄlni, fĂ©rjhez menni, gyereket szĂŒlni Ă©s nevelni. Vagy nem?


 


Az oxfordi egyetem hallgatĂłja, a 32 Ă©ves Lulu Jemimah azt elĂ©gelte meg, hogy a szĂŒlei mindig azzal nyaggatjĂĄk, mennyire fontos lenne, hogy vĂ©gre megĂĄllapodjon egy megfelelƑ fĂ©rfi oldalĂĄn. „Csak” az volt a baj, hogy a nƑ pont a hĂĄta közepĂ©re kĂ­vĂĄnta ezt az egĂ©sz fĂ©rjkeresƑsdit Ă©s fĂ©rhezmenƑsdit. A szingli egyetemista ezĂ©rt Ășgy döntött, hogy megszervezi a sajĂĄt eskĂŒvƑjĂ©t, ahol sajĂĄt magĂĄhoz megy fĂ©rjhez, azaz Ƒ volt a menyasszony Ă©s a vƑlegĂ©ny is egyben. EzĂ©rt elutazott szĂŒlƑhazĂĄjĂĄba, UgandĂĄba, hogy ott ĂŒsse nyĂ©lbe az eskĂŒvƑt. Sokba nem kerĂŒlt neki a dolog, mert a hĂ­rek szerint mindössze 2 fontot (700 forintot) fizetett a furcsa eskĂŒvĆ‘Ă©rt, ennyibe kerĂŒlt a taxi Ă©s egy pubban egy kis ĂŒnnepsĂ©g. Ezen kĂ­vĂŒl minden volt, ami egy rendes eskĂŒvƑhöz kell: menyasszonyi ruhĂĄt bĂ©relt, a nĂĄszindulĂł zenĂ©jĂ©re vĂ©gigvonult a meghĂ­vottak sorfala között, Ă©s mĂ©g egy kis beszĂ©det is kanyarĂ­tott a megjelenteknek arrĂłl, miĂ©rt nincs jelen az esemĂ©nyen egy ĂĄrva vƑlegĂ©ny sem.

A menyasszony utĂłbb elismerte, hogy szĂŒlei igencsak megdöbbentek a helyzet ilyenfajta megoldĂĄsĂĄn, de Ƒ azt mondja, hogy egyelƑre esze ĂĄgĂĄban sincs fĂ©rjhez menni plĂĄne nem gyereket szĂŒlni. Teljesen lefoglaljĂĄk a tanulmĂĄnyai (kreatĂ­v Ă­rĂĄst tanul az egyetemen), Ă©s tudomĂĄnyos fokozat megszerzĂ©sĂ©t tervezi a kĂ©sƑbbiekben. „Élvezem az Ă©letet Ă©s minden erƑmmel azon vagyok, hogy elĂ©rjem a cĂ©lomat, a tudomĂĄnyos fokozat megszerzĂ©sĂ©t – mondja bĂŒszkĂ©n. – De az egĂ©sz csalĂĄdom folyton azt kĂ©rdezgeti, mikorra tervezem mĂĄr az eskĂŒvƑt – ami egyĂ©bkĂ©nt rendkĂ­vĂŒl fontos esemĂ©ny UgandĂĄban −, ami utĂĄn a következƑ lĂ©pĂ©s a nƑk szĂĄmĂĄra, hogy gyereket szĂŒljenek Ă©s aztĂĄn csak a csalĂĄdjuknak Ă©ljenek. Az apĂĄm mĂĄr akkor megĂ­rta az eskĂŒvƑi beszĂ©demet, amikor mĂ©g csak 16 Ă©ves voltam. Az anyĂĄm minden szĂŒletĂ©snapomon imĂĄdkozott Ă©rtem, Ă©s az utĂłbbi Ă©vekben az imĂĄja kiegĂ©szĂŒlt azzal, hogy egy jĂł fĂ©rjĂ©rt is könyörgött szĂĄmomra. De Ă©n nem akarok fĂ©rjhez menni. Sok dolog izgat az Ă©letben, de az eskĂŒvƑ nem tartozik közĂ©jĂŒk.”

Ez utĂłbbit Lulujemimah eddigi szakmai karrierje is igazolni lĂĄtszik: korĂĄbban egy nemzetközi szervezetnĂ©l dolgozott szabadĂșszĂł ĂșjsĂĄgĂ­rĂłkĂ©nt, majd 2013-ban egy ausztrĂĄliai egyetemre kapott ösztöndĂ­jat. Amikor ott lediplomĂĄzott, az oxfordi egyetemre jelentkezett mesterkĂ©pzĂ©sre, ahovĂĄ tavaly felvĂ©telt is nyert.

„Soha nem hittem, hogy a szĂŒleim dönthetnek helyettem Ă©s errƑl mĂ©g most is meg vagyok gyƑzƑdve” – mondja.

A furcsa eskĂŒvƑ törtĂ©netĂ©t azĂ©rt mesĂ©ltem el, mert hamarosan arrĂłl tervezek posztot Ă­rni, hogy mĂ©ltĂĄnyolhatĂł Ă©s elfogadhatĂł döntĂ©s-e, ha egy nƑ tervezetten Ă©s tudatosan nem szeretne gyereket szĂŒlni.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page