Anyás-Apás · 2022.09.05 13:27 · 6 perc

Fogszabályozás: hol, mikor, hogyan?

Legyen szó gyerekről, tiniről vagy felnőttről – akár szeniorról is –, a fogszabályozás minden életkorban megtérülő befektetés. Nemcsak esztétikai előnyökkel bír, hanem számos funkcionális problémát is kiküszöbölhet. Vannak, akik az iskolakezdéssel vágnak bele, de nem mindegy, milyen módszerrel Sokan mégis bizonytalanok: mekkora befektetést és milyen rákészülést igényel?

Fülzúgás és hallásromlás, akár hallásvesztés, állkapocs-ízületi bántalmak, lekopott fogak, krónikussá váló fogínygyulladás, csontpusztulás – akár ilyen problémákhoz is vezethet a fogak torlódása. Ekkorra már állandósult fájdalom és diszkomfortérzet árulkodhat a hibás működésről, megkeserítve a hétköznapjainkat. Ha pedig már megtörtént a baj, jóval nehezebb a rágószervet helyreállítani.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„A fogszabályozás során az egész rágószervet kell vizsgálni. A rosszul érintkező fogak és a helytelen harapás felboríthatják a rendszer egyensúlyát. Ha a helyes funkciók beállítása teljesül, akkor várhatóan az esztétikai eredmény is rendben lesz”

– mondja Dr. Powell Miriam, aki a valóban láthatatlan fogszabályzókra specializálódott.

Magyarországon egyelőre csak az átlátszó, műanyag sínes fogszabályzók elterjedtek. Ezeknél azonban jóval magasabb minőséget képvisel a láthatatlan fogszabályozás, már csak azért is, mert a készülék itt a szó szoros értelmében észrevehetetlen. Nem színeződik el, és nem tapadnak rá az ételmaradékok – így a fogszabályzó könnyen tisztán tartható, és nem zárjuk vele egész napra egy mikroklímába a fogainkat. Nagy a különbség azonban a fogmozgatás mechanikájában is.

Kinek éri meg a fogszabályozás?

„Gyermekkorban és serdülőkorban még van lehetőség az állcsontok növekedési mértékét és irányát is befolyásolni. Ha már fiatalkortól kezdve helyesen vannak beállítva a fogak, az rengeteg fogsorzáródással összefüggő probléma kialakulásának kockázatát csökkentheti”

– mondja a fogszakorvos.

A gyerekeknél több mindenre van lehetőség konzervatív eszközökkel, mint a felnőtteknél, hiszen még növésben vannak. Ám mivel a legtöbben épp a rögzített készülékes fázisban kamaszodnak, a működésbe lépő hormonok és a lázadás is szerepet játszik abban, hogy elutasítóak lehetnek a kezeléssel szemben.

„Ebben az életkorban sokan nem a legnagyobb alapossággal tisztítják a fogszabályzójukat, és utálják már a gondolatát is annak, hogy ott éktelenkedjen a fogukon. A mi belső fogszabályzónk ezzel szemben valóban láthatatlan, nem kell megmutatni, ráadásul a fogelszíneződés, fogszuvasodás százszor kisebb eséllyel fordul elő mellette, mint más készülékeknél”

– teszi hozzá a doktornő.

„Tévhit ugyanakkor, hogy ha a gyermekévek alatt nem kerül sor a fogszabályozásra, akkor az már bepótolhatatlan. Valójában mindegy, hány éves az ember: ha van saját foga, azt lehet szabályozni is, akár a meglévő pótlások vagy implantátumok mellett is”

– hangsúlyozza Dr. Powell Miriam, aki korábban Németországban vezetett esztétikai fogászati praxist, és ott végezte a fogszabályozás specializációját, majd Norvégiában tartotta kézben egy magánklinika fogszabályozó részlegét.

Hogyan készüljünk fel a fogszabályozásra?

A rendelőben mindenre kiterjedő felderítést végeznek, mielőtt a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika bő egy órát vesz igénybe, melynek során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is. Egy éjszakai vizsgálat az alvás közbeni fogcsikorgatásra is fényt deríthet, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

„A diagnosztika, a röntgenek és a kezelési terv elkészítése mindkét fél részéről befektetés. Ha körültekintően végzi ezeket a szakember, nagyon olcsó nem lehet. Mindezek nélkül viszont nem lehet minőségi kezelést csinálni, tehát alapvető fontosságú szakasz”

– teszi hozzá a doktornő, aki jelenleg Budapesten, a norvég és német szakmai sztenderdeknek megfelelő rendelőben várja pácienseit. Itt kiemelt szerepet kap a géppark folyamatos fejlesztése, ahogyan a legmagasabb szintű sterilitás is.

„A belső, láthatatlan fogszabályzó a lehető leggyorsabban vezet a kitűzött célokhoz: még a legdurvább torlódás esetén is jellemzően fél év alatt kiegyenesíti a fogakat. Habár a kezelésnek ekkor még nincs vége, a szép mosolyt már ilyenkor is élvezhetjük, és a képbe »nem ront bele« a fogszabályzó látványa sem”

– zárja Dr. Powell Miriam.

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Fogaimat egy babáért!

10 + 1 fogas kérdés – kvíz

Fogtündérek márpedig léteznek!

Lehet, hogy a te gyereked is túl sok fogkrémet használ?

A fogtündérekre nem vonatkozik a kijárási korlátozás

Tápszert vagy cukros üdítőt a babának?

Fogak az újszülött szájában – sámánok vagy táltosok?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük