top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Lehet, hogy a te gyereked is túl sok fogkrémet használ?

Egy friss felmérés szerin a 3 és 6 éves kor közötti gyerekek több mint egyharmada több fogkrémet használ, mint ajánlatos lenne. Ennek pedig az a jelentősége, hogy így veszélyes mennyiségben kerülhet be a szervezetébe a fluorid.


Hangsúlyozni kell, hogy a fogkrémek rendeltetésszerű használat esetén biztonságosak, ez azonban nem vonatkozik arra, amikor a gyerek szó szerint eszi a fogkrémet.

 

A dolog egyébként ott kezdődik – állítják az amerikai CDC által vezetett vizsgálat szerzői −, hogy már az a mennyiség is túlságosan sok, amit a szülők a gyerek fogkeféjére nyomnak. Az adatok szerint a gyerekek csaknem 40 százaléka túlságosan sok fogkrémet használ, amihez ha hozzávesszük, hogy a fogkrémet a gyerekek jelentős része nem kiköpi a fogmosás végeztével, hanem lenyeli, máris könnyű belátni, hogy hamar túl mennyiségben kerülhet be a szervezetébe a fogkrémek egyik fontos alkotó elem, a fluorid.

A fluoridot azért teszik a fogkrémekbe, mert igen hatásos a fogszuvasodás megelőzésében. A fogszuvasodást a szájüregben lévő baktériumok okozzák, melyeket az ételekkel és italokkal odakerülő cukor táplál. A baktériumok savat termelnek, melynek hatására a fogat kíbülről borító zománc feloldódik, felpuhul, ami a fogszuvasodás kiindulópontját jelenti. A fluorid szerepe, hogy a fog anyagába beépülve az ellenállóbbá teszi a savak károsító hatásaival szemben. Azt tartják, hogy nemcsak megelőzni képes a fogszuvasodást, hanem akár a korai elváltozásokat is képes visszájukra fordítani. A fluorid előnyös hatásait felismerve már a múlt században próbálkoztak az ivóvíz fluoriddal történő dúsításával, és természetesen helyet kapott a fogkrémek alapanyagai között is.

Túl sok fluorid hatására azonban például fluorózis alakulhat ki, melynek jele apró fehéres foltok vagy vonalak megjelenése a fog felszínén. Megelőzésként azt javasolják a fogorvosok, hogy már korán tanítsuk meg a gyereket arra, hogy ne nyelje le a fogkrémet és/vagy szájvizet.

Az Amerikai Fogorvosi Társaság szerint egy 3 és 6 év közötti gyerek fogkeféjére ne kerüljön egy kisbabnyinál nagyobb mennyiségű fogkrém, 3 éves kor alatt pedig még ennyi sem. A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknél elegendőnek tartják, ha a szülő egy rizsszemnyi fogkrémet dörzsöl el a gyerek fogain.


Fluorid nélkül nem megy

A mostani felmérés szerint ennél több mint minden harmadik óvodás korú gyerek fogkeféjére több kerül, ami azzal a kockázattal jár, hogy a napi fluoridbevitel meghaladja a még biztonságosnak tekintett mennyiséget. Ahol az ivóvizet is fluorozzák, ott az így bekerülő fluorid is hozzájárul a fluoridbevitelhez. Lehetne persze mondani, hogy ha a fluorid ennyire „veszélyes”, akkor miért teszik bele egyáltalán a gyermekfogkrémekbe. Nos, a helyzet az, hogy a fogorvosok szerint a fluoridmentes fogkrémektől nem várható olyan jó hatás a fogszuvasodással szemben, mint a fluoridot is tartalmazóktól.


Egyedül nem megy

Nagyon fontosnak tartják, hogy kisgyermekkorban a fogmosást mindig felnőtt kontrollálja. „Hatévesnél fiatalabb gyerekeknél elengedhetetlen a fogmosás felügyelete. A gyerekek egy része ugyanis ipari mennyiségű fogkrémet nyom a keféjére és azzal küszködik, míg mások éppen ellenkezőleg, fogkrém nélkül csiszatolják a fogaikat” – mondta el a felmérés egyik vezetője a sajtónak.

Egy gyermekorvos arra figyelmeztet, hogy a fluoridra úgy kell tekintenünk, mint a vitaminokra abból a szempontból, hogy pontosan a szükséges mennyiségben kell bevinni. Az sem jó, ha túl keveset, de az sem jó, ha túl sokat használunk belőle.

A felmérés arra is rávilágított, hogy öt szülő közül négy nem kezdi meg időben a fogmosást a gyereknél, hiszen a megkérdezettek csupán 20 százaléka válaszolta, hogy a gyerek egyéves kora előtt már gondot fordított a fogmosásra.

Forrás: CDC

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page