top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fogaimat egy babáért!

Bár ma már szerencsére nem igaz a címben szereplő régi mondás, annyi biztos, hogy a várandósság alatt fokozott figyelmet kell fordítani a fogak állapotára. Kevesen tudják, hogy összefüggés van a fogyínybetegségek és a koraszülés között is, ezért sem mindegy, hányszor látogatjuk meg a fogorvost a kilenc hónap alatt.


Ezt saját kárán is megtapasztalhatta Stacey Solomon brit énekesnő és televíziós személyiség.

 


Régen a bábák között az a szólásmondás járta, hogy „kapott egy gyermeket, de elveszítette a fogait” – arra célozva, hogy a várandósság alatt gyorsabban romlanak a fogak és gyakoribb a fogíny gyulladása, a fogágybetegségek. A régi bábák nem tudták, de ma már bizonyítékok sora igazolja, hogy a fogágygyulladás megnöveli annak esélyét, hogy a baba idő előtt jön a világra – a koraszülés minden azonnali és hosszabb távú kockázatával.

Bár ma már szerencsére nem kell senkinek a fogai elvesztésével fizetnie a gyerekszülésért, a fogászati problémák kétségkívül megszaporodnak a kilenc hónap alatt. Nálunk nemigen ismert, az angoloknál azonban igen népszerű énekesnő és televíziós személyiség, Stacey Solomon például második terhessége első trimeszterében gyakrabban látta a fogorvosát, mint a terhességét gondozó szülésznőt. „A fogaim furcsa színt öltöttek, néhány fogamat ki kellett húzni, a többi pedig hamarosan tele lett töméssel” – nyilatkozta a The Sun című brit bulvárlapnak. A fogai a terhesség végére annyira leromlottak, hogy több fogára porcelán héjakat kellett a fogorvosának felhelyeznie.


Hányás után öblítsd ki a szád!

Ezzel kapcsolatban dr. Nigel Carter, az Oral Health Foundation nevű alapítvány képviseletében azt mondta el, hogy bár ennyire súlyos esettel ritkán találkozik, de az bizonyos, hogy például az első trimeszterben gyakran jelentkező reggeli hányások következtében a fogak felszíne jelentős mértékben erodálódhat, hiszen a hányás során savas gyomortartalom kerül vissza a szájüregbe. „A hányás során a szájüregbe került savas gyomortartalom vagy savtartalmú ételek vagy italok leoldhatják a fogak zománcfelszínét, melynek következtében előtűnik a fogak alapállományát képező dentin sárgás színe. Ez nem csupán esztétikai probléma, hiszen ezzel együtt a fogak rendkívüli mértékben érzékennyé válnak” – magyarázza.

Ennek elkerülésére tiszta, szénsavmentes vízzel alapos szájöblítést javasol a hányások után, ezen kívül a cukros vagy savas ételek és italok kerülését ajánlja, különösen a főétkezések közötti időszakban.

Azonban nemcsak a reggeli hányások veszélyeztetik súlyosan a fogak állapotát, hanem a terhességgel együtt járó hormonváltozások is, melyek következtében a fogak és a fogíny sérülékenyebbé válik a plakk-képződéssel szemben, ami végül is gyulladást tart fenn. Ennek következtében az íny fájdalmassá válik és megduzzad, könnyen vérezni kezd, és kezelés nélkül az állapot súlyosbodása akár a fogak elveszítéséhez is vezethet.

„Az is bizonyítottnak látszik, hogy összefüggés van a fogíny állapota és a szülés kimenetel között, például ha az anya ínye és fogazata egészséges, akkor kisebb az esély a koraszülésre és arra, hogy a baba kis súllyal jön a világra” – folytatja a szakértő.


Megelőzés – tíz fogorvos közül tíz ezt ajánlja

A fogínybetegségek megelőzésére a fogorvosok naponta kétszer legalább két percen át tartó alapos fogmosást javasolnak fluoridtartalmú fogkrémmel. Ezen kívül ajánlatos csökkenteni a cukorbevitelt, és célszerű a cukortartalmú nyalánkságok fogyasztását a főétkezésekre korlátozni. Ne feledkezzünk meg a fogorvosnál tett rendszeres látogatásokról sem!

A fenti egyszerű szabályok következetes betartásával megelőzhetjük a fogak pusztulását a terhesség alatt. Bármilyen kétely vagy kérdés esetén forduljunk fogorvoshoz vagy szájhigiénikushoz, aki akár a fogmosási technikánkat is ellenőrizheti és korrigálhatja. A szülés után a fogíny állapota rendeződhet, a fogínyvérzés és a fogak érzékenysége megszűnhet. A fogyínybetegségek többsége a fogak közötti résekben kezdődik, ezért a napi fogmosási rutinba be kell illeszteni a fogselyem vagy a fogközök tisztítására alkalmas speciális fogkefék használatát. A plakkok ellen jó szolgálatot tehetnek a kifejezetten a fogyágybetegségek megelőzésére kifejlesztett fogkrémek, melyek hatását ki lehet egészíteni antibakteriális szájvizek használatával is.

Hogy ne kelljen a fogainkat adni a gyerekért…


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page