top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az influencer, aki filmre vette az otthonszülését

Egy kanadai influencer filmre vette, hogyan hozta világra az otthoni fürdőszobában legkisebb gyermekét. A 24 éves Legaci Allong azt mondja, hogy azzal, hogy vadidegen emberek százezreit engedte be családja legintimebb pillanataiba, meg szerette volna mutatni az anyaság szépségét és gyakorlati tanácsokat adni a többi anyának a szüléshez.

Úgy tűnik, van igény az ilyenfajta „kukkolásra”, hiszen míg a Youtube-csatornájára feltöltött videóira – annak ellenére, hogy viszonylag sok követője van – általában csak pár ezer néző kíváncsi, és számos olyan videója van, amire csak pár százan kattintottak, addig az otthonszüléses videó látogatottsága nemsokára eléri az egymilliót.

 

Legaci Allong 24 éves, és van már egy 4 éves és egy 2 éves kisfia. Legkisebb gyermeke, Hero januárban jött a világra, méghozzá több szempontból sem mindennapi körülmények között. A család ontariói otthonában, egészen pontosan a ház fürdőszobájában jött a világra, mindenfajta beavatkozás, sőt orvosi segítség nélkül, bába segédletével. Az – egyébként eddig nem túl ismert és népszerű – youtuber 21 perces videót készített és töltött fel a videómegosztóra a szüléséről, mellyel az volt a célja, hogy tippeket adjon, miként maradjunk nyugodtak a szülés alatt. Olyasféle tanácsok vannak benne, hogy a fájások alatt mondogassuk magunknak hangosan azt, hogy „igen” meg hogy „ez jó”.


„Teljes mélységében és teljes valóságában akartam megmutatni a szülést, valós képet adni arról, mi történt, hogyan éreztem magam közben, és hogy hogyan maradjunk mindvégig nyugodtak. Egy gyermeknek életet adni olyan élmény, ami megerősít bennünket. Miután megszületett a kisfiam, azt éreztem, hogy ha ezt megcsináltam, akkor most már bármire képes vagyok. Arra akartam buzdítani az anyákat, hogy akarják és tudják meghozni a döntéseket arról, miként hozzák világra a gyermeküket. Tudniuk kell, hogy bármilyen fájdalmas is, MEG TUDJÁK CSINÁLNI. Az, hogy a Youtube nyilvánossága előtt szültem, mindenképpen extra kihívásokkal és tervezéssel járt, hiszen olyan dolgokra is figyelni kellett, amire egy átlagos szülés során nem: hogy milyenek a fények, milyen szögből vesszük az eseményeket, vagy jaj, nehogy túl hamar lemerüljön a kamera aksija és hasonlók”

– avatott be a youtuber utólag a részletekbe.


Legaci egyébként – azon túl, hogy 2016 eleje óta videókat tölt fel a Youtube-ra, melyekben más anyáknak ad segítséget – saját céget működtet, mely virtuális dúlaszolgáltatással áll a szülő nők rendelkezésére: lelki támogatást és gyakorlati tanácsokat nyújt a várandósság és a szülés alatt, segít a szülési terv összeállításában stb.

Már első gyermekét is otthon hozta a világra, amiről csak pozitív élmények maradtak meg benne, ezért döntött úgy, hogy ami működik, azon ne változtassunk alapon másik két gyermekét is otthon szüli meg. De nemcsak a fényt mutatja meg a gyermekvárásban, hanem az árnyékot is. Második és harmadik gyermeke születése között ugyanis volt egy spontán vetélése is, amikor tavaly márciusban 12 hetes várandósként kiderült, hogy a magzat méhen belül elhalt. „Az orvosok sem tudják, mi volt a tragédia oka, De azt gondoltam, én is könnyebben túljutok rajta, ha nem agyalok azon, hogy ez volt vagy az volt. Azt szűrtem le az eseményekből, hogy az élet csodálatos, és semmi garancia nincs arra, hogy minden baba megszületik, aki megfogan. Nagyon nehéz volt megosztanom az eseményeket a Youtube-on, és még mindig nem szívesen nézem vissza az erről szóló videót. De nem is magamárt csináltam, hanem mindenkiért, akinek ugyanazon kell keresztülmennie, mint nekünk. Meg akartam mutatni, hogy nincsenek egyedül, és sokan vagyunk, akik át tudjuk érezni, amit ők éreznek” – mondja az influencer a vetélésről.


Lehet otthon szülni, de be kell tartani a szabályokat

Mindazonáltal nem javaslom, hogy bárki is minden segítség nélkül otthonszülésre vállalkozzon, mert senki nem garantálja, hogy nem történik tragédia. Az otthonszülés hazai szabályozásáról itt olvashatsz.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page