top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már a vetélés kifejezés is megbélyegzi az anyát

Egy amerikai színész szerint új elnevezésre lenne szükség a vetélést jelentő angol „miscarriage” szó helyett: James Van Der Beek szerint már a kifejezés is megbélyegző az anyára nézve, mivel azt sugallja, hogy ő nem volt képes kihordani a babát, az ő hibája az, hogy megszakadt a terhesség.


Szerinted is az anya hibája a vetélés?


 


Szokásommal ellentétben hadd kezdjem egy személyes élménnyel. Az első terhességem vetéléssel végződött, egy nagyon várt és nagyon akart várandósság végére téve nagyon hamar pontot. Nem kíméltem agyon magam, de nem is törtem követ az alatt a néhány hét alatt, amíg anyának érezhettem magam, egyszerűen csak éltük az életünket, ahogy addig. Mégis vetélés lett a vége, így utólag egy volt a sok megmagyarázhatatlan okú korai vetélés közül. Aztán amikor boldogan újságoltuk a férjem szüleinek, hogy ismét babát várok, az apósom csak ennyit mondott hozzám fordulva: „Remélem, erre a babára most már jobban fogsz vigyázni, mint az előzőre.” Még nagyon friss volt a seb, ezért különösen fájt, végtelenül igazságtalannak és bántónak éreztem, mintha én lettem volna a bűnös, mintha valaki hibás lett volna egyáltalán. Nagyon sok idő telt el azóta, de ez örökre beleégett a lelkembe.

Ez jutott eszembe, amikor azt olvastam, hogy James Van Der Beek amerikai színész szerint nagyon szerencsétlen a vetélés angol megfelelője, a miscarriage szó. Itt most egy kis szómagyarázat következik: a carriage hordást, kihordást jelent, a mis- előtag pedig azt, hogy valami nincs rendben, valami nem sikerült. Nehéz ezt összevetni a magyar megfelelőjével, de amit az amerikai színész kifogásol a vetélés megítélésével kapcsolatban, az – kifejezéstől függetlenül – szerintem nem csak az angolszász országokban, hanem nálunk is él a fejekben.

„A miscarriage szó tudat alatt azt sugallja, hogy ami történt, az az anya hibája – elveszített valamit vagy valamit nem volt képes rendesen véghezvinni – írta Instagram-oldalán az ötgyerekes apa, akiknél azonban az öt szülés közé három vetélés is becsúszott, tehát pontosan tudja, miről beszél. – Amennyit én tudok erről, a néhány extrém ritka esettől eltekintve, amikor a vetélés oka nyilvánvaló, nem azon múlik, hogy bekövetkezik-e a vetélés, hogy az anya mit tesz vagy mit nem tesz.”

A színész felesége, Kimberly azt fűzte hozzá az Instagram-poszthoz, hogy ha összeadja, akkor majdnem nyolc és fél évet töltött várandósan három vetéléssel és öt szüléssel.

Van Der Beek szerint a „loss of pregnancy” (kb. terhességi veszteség vagy elveszített terhesség) lennek a legjobb megjelölés arra az esetre, amikor a terhesség idő előtt, vetéléssel fejeződik be. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt a kifejezés az angolszász orvosi szakirodalomban gyakori és elterjedt, legfeljebb a laikus beszédben egyelőre még nem elfogadott és megszokott.) Azt javasolja, hoyg semmiképpen ne használjuk a failure („kudarc”) szót, mert semmiképpen nem valakinek a kudarca.


A terhességek meglepően nagy hányada vetéléssel végződik

Annál is inkább igaza lehet az amerikai színésznek, mert a spontán vetélés nagyon gyakori, sokkal-sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk − akár az összes terhesség 25 százaléka, azaz egynegyede is lehet. A vetélések jelentős része azonban nagyon korai terhességben következik be, amikor a nő még talán nincs is tudatában, hogy terhes. Egy-két hetet késő menstruáció, a szokottnál bőségesebb vérzés, ami azt a gyanút kelti, hogy csak a ciklus rendetlenkedik, pedig korai vetélésről van szó.

Abban is igaza van Van Der Beeknek, hogy az esetek túlnyomó többségében nem igazolható egyértelmű ok a vetélés hátterében. Sok esetben feltehetőleg olyan genetikai rendellenességre, a kromoszómák alaki vagy számbeli hibájára vezethető vissza a terhesség korai megszakadása, ami az élettel egyébként is összeegyeztethetetlen lenne, és ezeket a beteg, életképtelen magzatokat a természet már nagyon korán bölcsen kiszelektálja.

Csak annyit szeretnék még hozzátenni a végére, hogy bár a vetélés akkor és ott egy hatalmas fekete gödörnek tűnik, ahonnét nincs út felfelé, de ez az esetek legtöbbjében szerencsére nem így van: vetélés után normális terhességből egészséges babák jöhetnek és jönnek ezerszám a világra. Én csak tudom…


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page