top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

A koronavĂ­rus miatt a nƑk inkĂĄbb otthon szĂŒlnĂ©nek

Egy most közzĂ©tett felmĂ©rĂ©s szerint a nƑk gondolkodĂĄsĂĄt alaposan megvĂĄltoztatta a COVID-jĂĄrvĂĄny arra vonatkozĂłan, hogy inkĂĄbb kĂłrhĂĄzban vagy otthon szeretnĂ©k vilĂĄgra hozni babĂĄjukat. Az ok: a tĂĄvolsĂĄgtartĂĄsi szabĂĄlyok Ă©s a fertƑzĂ©stƑl valĂł fĂ©lelem.

A kijĂĄrĂĄsi korlĂĄtozĂĄs alatt mĂĄr olvashattĂĄl a tĂ©mĂĄban cikket az AnyĂĄs-ApĂĄson. Annak az volt a vĂ©gkonklĂșziĂłja, hogy – elsƑsorban az egĂ©szsĂ©gĂŒgy akkori leĂĄllĂĄsa Ă©s a kijĂĄrĂĄsi korlĂĄtozĂĄsok miatt – szĂŒlni tovĂĄbbra is kĂłrhĂĄzban biztonsĂĄgosabb.

 

A vĂĄrandĂłsok egyre inkĂĄbb elfordulnak a kĂłrhĂĄzi szĂŒlĂ©s gondolatĂĄtĂłl, mivel fĂ©lnek attĂłl, hogy Ă©ppen a kĂłrhĂĄzban kapjĂĄk el a koronavĂ­rus-fertƑzĂ©st, illetve tartanak attĂłl, hogy a tĂĄvolsĂĄgtartĂĄsi szabĂĄlyok miatt nem lehet velĂŒk a pĂĄrjuk vagy mĂĄs segĂ­tƑ csalĂĄdtag a szĂŒlƑszobĂĄban, ezĂ©rt egyedĂŒl, minden lelki tĂĄmasz nĂ©lkĂŒl kell vilĂĄgra hozni gyermekĂŒket – ezzel a következtetĂ©ssel zĂĄrult az AusztrĂĄl BĂĄbaszövetsĂ©g (Australian College of Midwives, ACM) felmĂ©rĂ©se. Eszerint a vĂĄrandĂłsok majdnem egynegyede mĂłdosĂ­totta a szĂŒlĂ©s helyszĂ­nĂ©vel kapcsolatos eredeti terveit, azaz szĂŒlne inkĂĄbb otthon. OkkĂ©nt a több mint 3000 megkĂ©rdezett több mint fele jelölte meg a fertƑzĂ©stƑl valĂł fĂ©lelmet, mĂ­g 43 szĂĄzalĂ©kuk azt, hogy nem szeretnĂ©, ha senki nem lehetne mellette a szĂŒlƑszobĂĄban a vajĂșdĂĄs Ă©s szĂŒlĂ©s alatt amiatt, mert a kĂłrhĂĄz ilyen korlĂĄtozĂł rendelkezĂ©st hoz a vĂ©dƑtĂĄvolsĂĄg betartĂĄsa Ă©rdekĂ©ben.


A szövetsĂ©g szaktanĂĄcsadĂłja, dr. Megan Cooper szerint a vĂĄrandĂłsok jelentƑs rĂ©sze kellƑ informĂĄciĂłk nĂ©lkĂŒl dönt a kĂłrhĂĄz helyett az otthonszĂŒlĂ©s mellett, ugyanakkor tart attĂłl is, hogy a jĂĄrvĂĄnyhelyzetben nem kellƑ ismeretek birtokĂĄban meghozott döntĂ©sek nyomĂĄn elƑfordulhat, hogy akĂĄr mindenfĂ©le szaksegĂ­tsĂ©g nĂ©lkĂŒl vĂĄllalkoznak a vĂĄrandĂłsok otthonszĂŒlĂ©sre.


Az Anyås-Apås koronavírussal (COVID) foglalkozó koråbbi cikkeiért ide kattints!


A tanĂĄcsadĂł annak tulajdonĂ­tja a sebtĂ©ben megvĂĄltoztatott szĂŒlĂ©si terveket (mĂĄr ami a szĂŒlĂ©s helyszĂ­nĂ©t illeti), hogy bĂĄr a kĂłrhĂĄzak valĂłban hoztak korlĂĄtozĂł intĂ©zkedĂ©seket a jĂĄrvĂĄnyhelyzetben, melyek egyĂ©bkĂ©nt Ă©rthetƑek Ă©s jogosak, a vĂĄrandĂłsok nem jutnak kellƑ informĂĄciĂłhoz arra vonatkozĂłan, hogy ez mikĂ©nt befolyĂĄsolja a szĂŒlĂ©sĂŒket. A szabĂĄlyok kĂłrhĂĄzankĂ©nt nĂ©mikĂ©ppen vĂĄltoznak ugyan, de a legtöbb kĂłrhĂĄz azt a stratĂ©giĂĄt követi, hogy csak egy szemĂ©ly lehet jelen a szĂŒlƑszobĂĄban a vajĂșdĂł Ă©desanya mellett – ami az esetek többsĂ©gĂ©ben az apa szokott lenni, hacsak a pĂĄr mĂĄskĂ©nt nem dönt. rajta kĂ­vĂŒl azonban mĂĄs nem mehet be – sem nagymama, sem nagyobb testvĂ©r, sem barĂĄtnƑ, senki.

Mi a helyzet itthon?

Kicsit utĂĄnanĂ©ztem, MagyarorszĂĄgon milyen szabĂĄlyok vonatkoztak/vonatkoznak a jĂĄrvĂĄnyhelyzetben törtĂ©nƑ szĂŒlĂ©sekre. Az „EMMI EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Szakmai KollĂ©gium SzĂŒlĂ©szet-NƑgyĂłgyĂĄszati Ă©s AsszisztĂĄlt ReprodukciĂłs Tagozat ajĂĄnlĂĄsa a COVID-19 eljĂĄrĂĄsrenddel kapcsolatban” a következƑt tartalmazza:

„A lĂĄtogatĂĄsi tilalom alĂłl egyetlen kivĂ©tel a szĂŒlĂ©seknĂ©l az 1 fƑ, aki a vajĂșdĂĄs Ă©s a szĂŒlĂ©s sorĂĄn maradhat a klinika Ă©pĂŒletĂ©ben.”

A jĂĄrvĂĄnyhelyzet elejĂ©n voltak olyan hĂ­rek, miszerint egyes kĂłrhĂĄzakban a szakmai kollĂ©gium ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄtĂłl eltĂ©rƑn kitiltottak minden kĂ­sĂ©rƑt a szĂŒlƑszobĂĄrĂłl, ezzel lehetetlennĂ© tĂ©ve az apĂĄs szĂŒlĂ©seket. Legjobb tudomĂĄsom szerint a helyzet azĂłta rendezƑdött, Ă©s legtöbb helyen az „egy szĂŒlƑ nƑ, egy kĂ­sĂ©rƑ” el van Ă©rvĂ©nyben, a higiĂ©nĂ©s Ă©s jĂĄrvĂĄnyĂŒgyi szabĂĄlyok fokozott betartĂĄsĂĄval.

SzĂŒljek inkĂĄbb otthon?

Az otthon kontra kĂłrhĂĄz közötti vĂĄlasztĂĄst illeti olyan esetekben, amikor koronavĂ­rus-fertƑzĂ©s nem ĂĄll fel (vagy a vĂĄrandĂłs sem tudja mĂ©g, hogy fertƑzött), Ă©rdemes ĂĄtgondolni azokat a szempontokat, melyeket a brit ĂĄllami egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szolgĂĄlat felsorolt akkor, amikor mĂ©g a jĂĄrvĂĄny kezdetĂ©n betiltotta az otthonszĂŒlĂ©seket. (Hogy melyek ezek a szempontok, azt ide kattintva olvashatod el.) Mert az otthonszĂŒlĂ©sekre egyĂ©bkĂ©nt is ĂĄll az az arany igazsĂĄg, hogy ha nincs baj, akkor nincs baj, de ha baj van, akkor nagyon nagy baj van.”

Ami ezekben a rendkĂ­vĂŒli „hĂĄborĂșs” idƑben Ășgy mĂłdosul, hogy ha baj van, akkor nagyon-nagyon-nagyon nagy baj van. JövƑbe lĂĄtĂł ĂŒveggömbje pedig senkinek nincs.

FotĂł: Shutterstock


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is Ă©rdekelhetnek:

0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page