top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Harry herceg felesége otthon szülne – az otthonszülés szabályai

Bár némi titokzatosság és bizonytalanság lengi körül a fiatalabb brit herceg első gyermekének születését, hiszen még tán azt sem tették egyértelművé a szülők, hogy voltaképpen mikorra is várják a babát, annyi biztos, hogy Meghan Markle kijelentette: nem kórházban, hanem otthon kívánja világra hozni első gyermekét.


Az otthonszülés feltételei itt, ott és amott.


 

A 37 éves Meghan Markle sok mindent nem árul el a terhességéről, azt azonban nyilvánvalóvá tette, hogy az otthonszülés híve, hiszen nem kíván kórházba vonulni, és a természetes, háborítatlan szülés híve. Ezzel szakít is a királyi család hagyományaival meg nem is. Erzsébet ugyanis az összes gyermekét otthon hozta a világra, míg manapság már a királyi családban is más szelek fújnak, hiszen Diana és Katalin is minden alkalommal a londoni St Mary Kórházban szült.

Azt is megszokhattuk, hogy amikor bármi nyilvánosságra kerül a királyi család életéről, kommentek hadában szakértik meg az alattvalók a történteket. Meghan tervezett otthonszülése esetében sem történt ez másként, jöttek szép számmal a helyeslő és elítélő vélemények. Sokan életük legcsodálatosabb élményeként élték meg az otthonszülést, de többen is arra intették Harry herceg feleségét, hogy gondolja meg a dolgot. Egy anya például leírta, hogy teljesen sima terhesség végén otthon hozta világra a kisfiát. A baba azonban lilás bőrszínnel, élettelenül jött a világra, és hiába száguldott két mentő – egyik a babával, a másik az anyával – a legközelebbi kórházba, a babát újra tudták éleszteni ugyan, ám az agya 50 percen át nem kapott elegendő oxigént, így a gyerek most súlyos mozgáskorlátozottsággal, tolószékben tölti a napjait, szondatáplálásra szorul, és várható élettartama is meglehetősen behatárolt. „Ha tudom előre, hogy ez lesz a vége, akkor dehogy is választom az otthonszülést” – írta az anya, aki ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy – hacsak nem maga is a brit királyi család tagja, aki akár saját orvoscsapatot is összeállíthat az otthonszüléshez, ha arra szottyan kedve – inkább a kórház biztonságát válassza az otthonszülés helyett.


Ahány ház, annyi arány

Szerte a világon sok nő választja az otthonszülést, de hogy az összes szüléshez viszonyítva mekkora az arányuk, országonként változó. Ha már a britekkel kezdtük, a legutolsó rendelkezésre álló statisztika a 2017-es, eszerint 13 ezer 500 otthonszülés volt abban az évben, ami az összes szülés csupán 2,1 százaléka. Az állami egészségügyi szolgálat, az NHS két bábát biztosít az otthonszüléshez, orvost azonban értelemszerűen nem.

A dánoknál, hollandoknál nagyobb hagyománya van az otthonszülésnek, ott a szülések 20-30 százaléka zajlik otthon.


Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok

Végignéztem több statisztikát azzal kapcsolatban, miként viszonyul egymáshoz a kórházi szülések és otthonszülések kockázata, de egyre inkább az a benyomásom, hogy igaz lehet az a Winston Churchillnek tulajdonított, ám a brit államférfi által igazából valószínűleg sosem mondott idézet: „Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok.” Találni ugyanis a vizsgálatok között olyat, ami szerint a kórházi szülések járnak nagyobb halálozással, míg mások szerint inkább az otthonszülések, sőt vannak olyan adatok is, melyek szerint nagyjából megegyezik a kettő. A kiindulási adatok nyilván azonosak, az eredmények meg… hát attól függ, honnan nézzük. Úgyhogy én eben a kérdésben inkább nem is foglalnék állást.


Sokan még azt sem tudják itthon, hogy otthon szülni legális

A múltkor olvastam egy interjút egy illetékessel, aki arról beszélt, hogy sokan fordulnak hozzájuk azzal, hogy tájékozódni szeretnének az otthonszülés lehetőségeiről. A megkeresésekből pedig többek között az derül ki számukra, hogy sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy nem tilos otthon szülni Magyarországon. Pedig az otthonszülés pontosan 8 éve legális nálunk is. Persze szigorú szabályai vannak.

Az otthonszülés feltételeit alapvetően a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet (az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól) szabályozza, melyen azóta több kisebb módosítás is történt. A rendelet kimondja például, hogy az otthonszülés – a megadott kritériumok teljesülése esetén – legális, engedélyezett, ám azt a társadalombiztosítás nem támogatja. A rendelet többek között felsorolja azokat a feltételeket, melyek EGYÜTTES fennállása esetén egyáltalán szóba jöhet az otthonszülés. Ezek közül a legfontosabbak:

a) a terhesség szövődménymentes,

b) a várandós nő a döntés időpontjában betöltötte a 18. életévét,

c) első szülés esetében a várandós nő a döntés időpontjában a 40. életévét nem töltötte be,

d) a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van,

e) a magzat koponyavégű fekvésű.

Ezen kívül a rendelet egy csomó kizáró okot is megjelöl, ezekről és a rendelet többi részéről itt tájékozódhatsz.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page