top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szülés szabad, de a döntés felelősséggel is jár

Egy anya úgy döntött, hogy otthon, orvosi segítség nélkül hozza a világra a gyermekét. Bár a szabad, háborítatlan szülés támogatói lelkesen szurkoltak neki, a végkifejlet nem az lett, amit minden várandós remél. Az anya most azt mondja, hogy jóllehet trollok támadását kell kivédenie ahelyett, hogy békében gyászolna, lesz még neki gyereke.


A poszt nem a háborítatlan szülés vagy az otthonszülés ellen íródott. Egyszerűen csak szeretném megmutatni a másik oldalt is, hogy reális döntések születhessenek a szülés helyének és módjának mérlegelésekor.


 

Hogy a végén kezdjem, egy anya kaliforniai vidéki otthonában, háborítatlanul, orvosi segítség nélkül szeretett volna szülni. A történet mégiscsak a kórházban ért véget, de az orvosi segítség már későn érkezett. A sajtóban csak Lisaként aposztrofált nő most aztán minden kap a nyakába: együttérző kommentek éppúgy elárasztják, mint azok, akik nemes egyszerűséggel gyermekgyilkosnak titulálják, Az ok: a nő kislánya, akit Journey Moonnak kereszteltek el, sok napos vajúdás után halva született meg a kórházban.

A sajtóhírek szerint az anyja tagja volt a The Free Birth Society (Szabad Szülés Társasága) nevű csoportosulásnak, akiket egyébként a szülés lefolyásának minden mozzanatáról tudósított. Ahogyan a nő fájásai egyre erősebbekké váltak, a csoport tagjai arra biztatták, hogy tartson ki a szabad, háborítatlan szülés terve mellett, „bízzon a testében”. A szervezet hitvallása szerint ugyanis: „A szabad szülés lehetőség a háborítatlan, beavatkozás nélküli szülésre, ahol a szülő nő tiszteletben tartja, hogy a folyamat nem más, mint a női szervezet természetes biológiai funkciója. Az állatokhoz hasonlóan a nőknek is arra van szükségük, hogy egy csendes, biztonságos helyen, zavaró körülmények nélkül hozzák a világra a gyermeküket.”

A hírek szerint a 29 éves Lisa fájásai október másodikán kezdődtek. Kezdetben szabálytalanok voltak, hol felélénkültek, hol egy időre megszűntek, ám két nap múlva már annyira erősek voltak, hogy – saját bevallása szerint – az anya alig jutott tőlük lélegzetvételhez. „Napok óta vajúdom” – írta a zárt Facebook-csoportban. Három nappal később végre elfolyt a magzatvíz, ám az anyának heves gyomortáji fájdalmai kezdődtek, és a vizelete is elakadt, ezért végre-valahára úgy döntött, hogy bemegy a kórházba.

Azonnal a sürgősségi osztályra szállították, ahol megállapították, hogy a baba sajnos időközben meghalt. Nem kevesebb, mint hatnapos vajúdást követően Lisa október 8-án tudatta a csoporttagokkal és követőivel, hogy egy „alvó angyal” érkezett hozzájuk 4 kilogrammos testsúllyal, akinek temetéséről hamarosan intézkednek. Arról is beszámolt, hogy a baba halálát az okozta, hogy az anyánál masszív húgyúti fertőzés lépett fel.


A gyász napjaiban miért kell trollokkal küzdenem?

A halálhírt nagyon sokan empátiával fogadták és részvétüket fejezték ki az anyának. De bőven voltak kritikusabb hangok is, akik azt rótták fel neki, miért nem ment kórházba sokkal korábban, sőt nem kevesen úgy látták, hogy a háborítatlan szüléshez való görcsös ragaszkodásával ő maga okozta a baba halálát, ezért egyenesen gyermekgyilkosként emlegették. „Most arra lenne szükségem, hogy a családom körében elgyászoljam a kislányomat, ehelyett azzal töltöm az időmet, hogy sátáni kommentelőkkel szemben védem magamat. Sokkal piszkosabb eszközökkel támadnak, mint bármikor korábban” – panaszolta Lisa, aki azt is elmondta, hogy a negatív kommentek áradata csak hetek múlva kezdett kissé csillapodni.

Kislánya halála ellenére kitart amellett, hogy a nők joga megválasztani, hol és hogyan kívánják világra hozni a gyermeküket, és ettől ez a tragikus esemény sem tántorította el. „A testem képes arra, hogy gyermeknek adjak életet. Arra születtünk, hogy szülhessünk. Újra terhes leszek majd és újra szülök. A végeredmény pedig egészen más lesz” – írta egy emailben.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page