top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jamie Oliver felesége: őszintén a vetélésről

A sztárséf Jamie Oliver felesége, Jools Oliver pár nappal ezelőtt őszintén beszélt a sajtónak arról, hogy öt vetélésen van túl, és semmire nem vágyik jobban, mint egy újabb gyerekre. Azt mondja, alig várja, hogy öt gyermekük után életet adhasson a hatodiknak is.

Egyelőre azonban még kísérti az aggodalom, hogy ez három egymást követő vetélés után jó ötlet-e.

 

Megvallom őszintén, nem tudtam, hogy a sztárséf, Jamie Oliver már ötgyermekes családapa. És feleségével, Joolsszal leghőbb vágyuk, hogy mielőbb hatgyermekes szülők legyenek. Vagy legalábbis a feleségének ez a legfőbb vágya... vagy nem is tudom.


Mindenesetre a 45 éves Jools pár nappal ezelőtt beszélt arról, mit jelent öt vetélést végigélni és sóvárogni újabb gyermekekre. Viszonylag régóta próbálkoznak azzal, hogy a 18 éves Poppynak, a 17 éves Daisynek, a 11 éves Petalnak, a 9 éves Buddynak és a 3 éves Rivernek mielőbb kistestvére szülessen.

„Én igazán szeretném, de most egymás után három vetélésem vagyok túl… a legutóbbin éppen három héttel ezelőtt. Nem is tudom… akarom is, de mentálisan is át kell gondolnom, hogy jó ötlet-e”

– mondta el Jools, aki hamarosan betölti a 46-ot. Azt is elárulta, hogy férjének, Jamie-nek vegyes érzései vannak az újabb gyermekvállalással kapcsolatban.


És igazából számára sem könnyű a döntés, mivel már öt vetélésen van túl:

„A vetélés utáni nap felkerestem az orvosomat, aki azt kérdezte, hogy vagyok lelkileg. Azt válaszoltam, hogy ez volt az ötödik vetélésem, legkisebb gyermekünk, River születése előtt kétszer elvetéltem, mindkettőt a terhesség első heteiben, azóta három újabb vetélésem volt. A két utolsó terhességem egyformán hat és fél hétig tartott. Szóval… már van gyakorlatom, hogyan kell ezt túlélni. De ennek ellenére én is az a típus vagyok, aki nem túl pozitívan éli meg az ilyesmit.”

Jools azt is elárulta, hogy a család előtt titokban tartotta a legutóbbi vetélés tényét, mert azt gondolta, hogy ez a hír pont a karantén alatt mindenki számára lelkileg nagyon megterhelő lenne. „Azt gondolom, hogy elég bevállalós vagyok, és ez volt a második olyan vetélésem, ami saját életem és egészségem szempontjából is veszélyes volt, ezért a családom nem szeretné, ha újra és újra ilyen kockázatnak tenném ki magamat. Azt mondják, hogy legyek hálás a sorsnak azért, hogy már van öt egészséges gyermekem, és ne kockáztassak tovább” – mondta, aki júniusban, a 20. házassági évfordulójukon az Instagram-oldalán maga is azt írta, hogy köszöni az életnek, hogy öt gyönyörű gyermekkel ajándékozta meg.

„Öt csodálatos gyermekünk van, öt életet pedig elveszítettünk, akik apró fénylő csillagokként tekintenek ránk az égből”

– írta akkor.

A meg nem született gyermekekről – a vetélésről

Általános szabályként vetélésnek azt nevezzük, ha a várandósság a 20. hét előtt szakad meg valamilyen okból, vagy ennél később, de a magzat súlya nem éri el az 500 grammot. Valójában több a vetélések száma, mint amennyiről az érintettek tudnak. A vetélések egy része ugyanis nagyon korán, már a terhesség első néhány hetében bekövetkezik. Ilyenkor nem ritka, hogy a nő az eseményt megkésett, esetleg a szokásosnál bőségesebb menstruációs vérzésként éli meg, holott valójában korai vetélésről volt szó.


A vetélés oka az esetek jelentős részében pontosan nem tárható fel. Feltételezik, hogy ilyen esetek egy részében olyan, élettel össze nem egyeztethető rendellenesség áll fenn már a vetélés korai szakaszában, mely ellen a természet természetes szelekcióval „védekezik”.


Vannak azonban olyan tényezők, melyek igazoltan fokozzák a vetélés kockázatát. A legfontosabbak ezek közül a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de növelheti a rizikót a drogozás is. Nagyobb eséllyel kell számítani vetélés előfordulására annál a nőnél is, akinél korábban következett már be spontán vetélés. Azt is kimutatták, hogy idősebb anyai életkor mellett is gyakoribb a vetélés, részben az anyai életkor későbbre tolódásával magyarázható az, hogy manapság némiképpen megemelkedett a vetélések előfordulása. A statisztikák szerint 30 éves kor előtt 10 százaléknál alig több annak valószínűsége, hogy a várandósság vetéléssel ér véget, míg ez 35 éves kor felett 20 százalékra, 40 éves kor felett 40 százalékra, 45 éves kor felett pedig már 80 százalékra emelkedik.


Ezen kívül vannak bizonyos betegségek, fertőzések, melyek ugyancsak növelik a vetélés kockázatát. A fertőzések közül ki kell emelni a lisztéria- és citomegalovírus-fertőzést, valamint a rubeolát.


Spontán vetélést okozhatnak a méh fejlődési rendellenességei. Ilyen esetekben nem ritka, hogy több egymást követő várandósság is vetéléssel végződik, ezt habituális (szokványos) vetélésnek is szokás nevezni. (Egy ilyen esetről éppen az Anyás-Apás legutóbbi cikkében olvashattál.)


A vetélés bekövetkezhet teljesen tünetmentesen, de az esetek többségében pecsételő, barnás vagy bővebb vérzés, görcsölés hívhatja fel erre a figyelmet. Ilyen tünetek észlelésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha például a barnás vérzés nem minden esetben jelez vetélést. Orvosi vizsgálat ilyen esetekben feltétlenül indokolt, mert előfordulhat, hogy a vetélés alkalmával a méh ürege nem ürül ki teljesen, inkomplett vetélés következik be, ilyenkor a méh tartalmát műszeresen el kell távolítani a későbbi komplikációk megelőzése céljából.


A vetélés megelőzésében jelentős szerepe van az egészséges életmódnak és táplálkozásnak, valamint a stressz kerülésének és a fizikai aktivitásnak. Vannak azonban esetek, melyeknél a vetélés ennek ellenére bekövetkezik.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page