top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ami az oltástagadás mögött állhat: tűfóbia

Ha arról hallunk vagy olvasunk, hogy valaki nem adatja be magának vagy gyermekének a védőoltásokat, akkor legtöbbünk szeme előtt valami szektás oltásellenes jelenik meg, aki pusztán gyógyszergyári összeesküvést és extraprofitot vizionál, ha bárki szóba meri hozni előtte a védőoltások áldásos hatásait. És ez az elképzelés a legtöbb esetben valószínűleg meg is állja a helyét.

Ám az esetek kisebb részében más ok is állhat a védőoltásoktól való idegenkedés mögött: ez pedig a tűfóbia.

 

Kétségtelen, hogy egy gyerek leginkább akkor találkozik az injekciós tűvel, amikor egy védőoltás beadása esedékes. De élnek közöttünk nem kevesen olyanok, akiket már a tű említése hallatán páni félelem fog el, így tulajdonképpen nem csoda, ha minden magyarázatot megragadnak arra, miért kerüljék nagy ívben a vakcinákat.

Az Anyás-Apás védőoltásokkal foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!

Aki azt gondolja, hogy elszigetelt jelenségről van szó, az nagyon messze jár a valóságtól: egyes felmérések szerint a gyerekek között 20 és 50 százalék között van a tűtől rettegők aránya, és ez felnőtt korra is csak kismértékben, 20-30 százalékra csökken. A tűfóbia hátterében az esetek jelentős részében rossz, fájdalmas gyermekkori élmények állhatnak, illetve a becsapottság érzése, amikor a szülők nem készítették fel kellően a gyermeküket arra, mi vár rájuk, vagy rosszabb esetben hazudtak neki arról, hogy fájni fog-e az injekció.


Ennek pedig sajnos felnőtt korra és az egész életre kiható következményei is lehetnek, ugyanis a tűtől rettegő felnőttek maguk számára sem adatják be például az influenza elleni vakcinát, vagy gyermekeiket nem viszik el a szükséges védőoltásokra. Ez pedig akár az oltottsági arányokban is megmutatkozhat.

Éppen ezért hosszabb távon is nagy jelentősége van annak, hogyan állunk ahhoz a helyzethez, ha a gyerekünknek találkoznia kell a tűvel a gyermekorvosnál.

Ötlépéses stratégia a tűfóbia ellen

A pszichológusok 5 fontos lépés tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy ne alakuljon ki az elfogadhatónál nagyobb mértékű rettegés az injekciós tűtől.

1. Tervezzünk előre és legyünk őszinték!

A szülők gyakran követik el azt a hibát, hogy egészen az utolsó pillanatig nem árulják el a gyereknek azt, hogy mi vár rá, mert nem akarják, hogy hosszú ideig szorongjon. Ez azonban sokszor éppen az ellentétes hatást váltja ki, és amikor végre kiderül az igazság, akkor pillanatok alatt csap magasra a gyerek szorongása.

Ehelyett sokkal jobb stratégia, ha már néhány nappal korábban szóba hozzuk a témát, hogy a gyereknek ideje legyen saját „tervet” felállítani arra, miként fogja átvészelni a szorongással és átmeneti fájdalommal járó helyzetet. És amiről kevesebb szó esik, pedig nagyon fontos: a szülőknek is meg kell tanulniuk kezelni saját szorongásukat, hiszen egyetlen szülő számára sem pozitív élmény, ha a gyerekét számára kellemetlen helyzetben látja.

2. Használjunk érzéstelenítő krémet!

Sokszor nem is gondolunk rá, milyen egyszerű és könnyen elérhető módszerek is rendelkezésre állnak a fájdalom csökkentésére. Ilyenek például a helyi érzéstelenítőt tartalmazó krémek, melyeket a beadás helyére kenve máris javíthatunk a helyzeten. Ezek egy részét már jóval a szúrás előtt, otthon kell alkalmazni például tapasz formájában, de az orvos gyógyszeres szekrénye akár gyorsabb hatású készítményeket is rejthet a rendelőben.

3. Válasszunk kényelmes testhelyzetet!

Ugyancsak egyszerű tipp, mégis kevesen gondolnak rá, hogy a védőoltás vagy más injekció beadásához a legjobb az ülő testhelyzet, akár a szülő ölében, akár a szülő mellett ülve. A fekvő testhelyzet sok gyerek számára egy kellemetlenebb, kiszolgáltatott a pozíciót jelent, mely csak feleslegesen növeli a szorongását, félelmét és fájdalmát, hiszen fekvő helyzetben érzi a legkevésbé, hogy ura lenne a helyzetnek.

4. A figyelemelterelés nem az ördögtől való!

Bár vannak, akik azt érezhetik, hogy becsapják a gyereket azzal, ha a figyelmét igyekeznek elterelni az aktuális szituációról, a figyelemelterelés taktikája igenis hasznos. Erre bármi alkalmas lehet, ami leköti a gyerek figyelmét: játék, beszélgetés, zenehallgatás, okos telefon vagy tablet stb. Az is egyszerű praktika, ha arra kérjük a gyereket, hogy lélegezzen mélyeket, ugyanis ez is segítheti nyugalmának megőrzését és a fájdalom minimalizálását.

5. Beszéljük meg a történteket!

Akik azt hiszik, hogy a rendelőt elhagyva már nincs több feladatuk a gyerek szorongásának és félelmének csökkentésében, azok nagyot tévednek. Hiszen lehet, hogy a gyerek most túl van a kellemetlen élményeken, de hamarosan ismét ebbe a szituációba kerülhet. Sokszor már az is oldja a feszültségét és szorongását, ha beszélni tud arról, mit érez és hogyan élte meg az orvosnál tett látogatást. Ez pedig a következő alkalommal egészen biztosan abban kamatozik, hogy könnyebben, kisebb lelki stresszel vészeli át a számára kellemetlen eseményt.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page