top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az autisták szerint az oltásellenesek csak ártanak nekik (is)

Mióta Andrew Wakefield úgy húsz éve felvetette az összefüggést a védőoltások és az autizmus között, szinte már könyvtárnyi kutatás igazolta, hogy a vakcina autizmust okozó állítólagos hatása egy módszertanilag nem megfelelő, kevés résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálatból levont téves következtetés volt. Ez azonban nem tántorítja el az oltáselleneseket, hogy a védőoltások autizmust okozó hatásával riogassanak.


Nemrégiben éppen az autizmussal élők mondták ki, hogy számukra is sok hátrányt okoz az oltásellenesek eme téves állítása.

 

Az elmúlt évek sajnálatos jelensége, hogy az oltásellenesek „áldásos” vagy inkább áldatlan tevékenysége következtében már legyőzöttnek hitt fertőző betegségek ütötték fel ismét a fejüket a világ számos pontján. Aki most a Föld távoli, elmaradott vidékeire gondol, az nagyon téved, hiszen az észak-amerikai kontinensen és Európában is több helyről indultak ki például jelentősebb kanyarójárványok.

Az oltásellenesek kedvelt érve a vakcinákkal kapcsolatban, hogy azok autizmust okoznak. Maguk az érintettek, azaz az autizmussal élők ritkán szólalnak meg az ügyben, nemrégiben azonban megtették. Az autistákat képviselő szervezetek sorra adtak hangot annak, hogy maguknak az autistáknak is sok kárt okoznak az oltásellenesek azzal, hogy lépten-nyomon az autizmus és a védőoltások közötti állítólagos kapcsolatot hangsúlyozzák. Az autizmussal élők nevében megszólaló szervezetek és szakemberek szerint ezekkel az állításokkal csak erősítik az autista gyermekekkel és felnőttekkel szemben egyébként is fennálló előítéleteket és megbélyegzettséget. A téves állítások másik következménye, hogy az oltásellenesek azzal, hogy azt sugallják, hogy az autizmusnak jól körülírható oka van, hiú reményeket táplálnak azokban a szülőkben, akik ennek nyomán azt hihetik, hogy ahol valami valamilyen okból – jelen esetben a vakcina következtében – elromlott, ott van esély arra is, hogy a hibát valamifajta kezeléssel helyrehozzák. Ez pedig csak tudománytalan „csodamódszerekből” busás haszonra szert tevő „gyógyítók malmára hajtja a vizet – és vastagítja azok pénztárcáját.

Azt, hogy autista gyermekük érdekében a szülők minden követ képesek megmozgatni és az utolsó szalmaszálba is kapaszkodnak, jól írja le Lohonyai Dóra „Karmaváltás” című könyve (könyvajánlót itt olvashatsz róla). Az édesanya három gyerekével – köztük egy autista kislánnyal és egy értelmileg sérül autista kisfiúval – indult neki Indiának, mert egy úgynevezett csodatévő guru azt ígérte neki, hogy kigyógyítja a két gyereket az autizmusból. Bár az anya józan ésszel kezdettől fogva tudja – és talán el is fogadja –, hogy az autizmus nem betegség, hanem egy kezdettől fogva fennálló állapot, mely ennél fogva nem is gyógyítható, úgy érzi, hogy ezt a lehetőséget nem kipróbálni vétek, ha elsőre lehetetlennek tűnő vállalkozás egyedül három gyerekkel.

„Az oltásellenesek ezzel az állításukkal azt sugallják az autista felnőttek és az autista gyermeket nevelő szülők számára, hogy eredetileg az autisták is neurotipikusak (azaz az átlagosnak megfelelő idegrendszeri fejlődést mutatnak – a szerk.), ennél fogva bizonyos módszerekkel vissza is vihetők ebbe a kezdeti normális állapotba – magyarázza Zoe Gross, az Autistic Self Advocacy Group nevű tanácsadó szervezet igazgatója. – Nagyon nehéz valamifajta nyugodt, kiegyensúlyozott állapotot elérni a közvéleményben ilyen körülmények között, amikor ilyen ádáz viták és harcok dúlnak a témában.”


A kanyaró visszatért és velünk is marad, ha nem változik a szemlélet

Az USA-beli statisztikák szerint 2019-ben több mint 1000 kanyarós esetet regisztráltak, mely 27 év óta a legmagasabb érték, több, mint bármelyik évben azóta, hogy az országot – a védőoltásoknak köszönhetően – kanyarómentesnek nyilvánították. A védőoltások bevezetése előtt az amerikai közegészségügyi hatóságok fel évente körülbelül 500 halálesetet jelentettek kanyaró következtében, emellett minden évben több ezren szorultak kórházi kezelésre.

„A vakcinák biztonságosak, és nem okoznak autizmust. Az igazi veszélyt azoknak a betegségeknek az ismételt felbukkanása okozza, melyek megelőzésére éppen a védőoltások hivatottak – twittelte nemrégiben Robert Redfield, az amerikai Centers for Disease Control (CDC) igazgatója. – Szeretnénk, ha az emberek tisztában lennének ezzel a ténnyel, egyszerűen azért, mert ez az igazság. De még ha így lenne, akkor is nehezen lenne magyarázható, hogy az emberek szemében miért tűnik vonzóbb alternatívának egy potenciálisan halált okozó fertőző betegség, mint az autizmus.”

A CDC igazgatója azt is hangsúlyozza, hogy az oltásellenesek azokat is veszélyeztetik, akik valamilyen ok miatt nem kaphatnak védőoltást. (A nyájimmunitásról itt olvashatsz részletesebben.) „Úgy tűnik, hogy a halál kívánatosabb kimenetel, mint az autizmus – legyen szó akár az oltásellenes szülő saját be nem oltott gyerekéről vagy más ártatlan gyerekről vagy felnőttről, egyszersmind azt sugallva, hogy az autizmusnak szükségképpen csak negatív vonatkozásai vannak” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Morénike Giwa Onaiwu, az Autistic Women & Nonbinary Network egyik vezetője. Ő már felnőttként kapta meg az autizmus diagnózisát, miután két gyermekét is autizmussal diagnosztizálták.


Felesleges források emésztődnek fel a pánik csillapítására

„Az oltásellenesek üzenetei azt sugallják, hogy az autista gyerek hibás, sérült, szenved, valamiképpen vétkes, a szülőnek pedig az a kötelessége, hogy harcoljon e láthatatlan erő ellen és lebontsa a gátakat a gyermeke és a világ között. Pedig ez nem igaz. Az autizmus elleni harc helyett a szülő dolga az, hogy minden erejével a közte és autista gyermeke közötti kapcsolat építésére összpontosítson” – magyarázza. –

És miközben a vakcinákkal szemben keltett mesterséges pánik nyomására a tudósok figyelme és anyagi forrásai arra mennek el, hogy újra és újra bebizonyítsák, hogy a védőoltások nem okoznak autizmust, nem marad idő, pénz és energia olyan kutatásokra, melyek nyomán az autisták tudományosan megalapozott válaszokat kaphatnának olyan kérdésekre, mint hogy milyen egészségi problémákkal kell szembenézniük életkoruk előrehaladtával, illetve milyen segítséget kaphatnak ahhoz, hogy hatásosabb kommunikációra legyenek képesek azzal a közösséggel, melyben élnek. Így az autisták életének javítására fordítható források az oltásellenesek keltette pánik lecsendesítésére mennek el haszontalanul.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás védőoltásokkal kapcsolatos összes korábbi cikkéért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page