Anyás-Apás · 2019.12.10 07:03 · 7 perc

Oltásellenesek: akik csak három évig akarnak egy gyerek édesanyja lenni

Egy oltásellenes anyacsoport „kiáltványt” tett közzé, melyben arra szólítják fel a média munkatársait, hogy hagyjanak fel azzal, hogy azokat a szülőket, akik nem adatják be gyermeküknek a védőoltásokat, oltáselleneseknek titulálják. Lényegében tehát azt kérik – mit kérik, követelik –, hogy ne nevezzük nevén a dolgokat, ne mondjuk, mondhassuk az oltásellenesekre azt, hogy oltásellenesek.

Ezt pedig rettentően veszélyes dolognak tartom.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Megint bebizonyosodott, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk azokkal az információkkal, melyek a neten – ezen belül is kitüntetetten a közösségi oldalakon – szembejönnek velünk. A múltkor írtam már róla, hogy nagyon káros dolog, amit például az oltásellenesek a közösségi oldalakon művelnek. Akkor annak kapcsán írtam róla, hogy egy orvosi lapban közzétett vizsgálatban azt elemezték, milyen üzeneteket közvetítenek ezek a csoportok. Akkor kiderült, hogy bár leginkább ama vonulat mögé bújnak, hogy a vakcinák állítólag autizmust okoznának, ám lényegében ennél általánosabb üzeneteket fogalmaznak meg: hogy a védőoltások veszélyesek, feleslegesek, illetve hogy nem létező betegségek ellen találták ki őket, hatalmas profitot hozva a gyógyszergyáraknak. Nem kezdem el egyenként cáfolni ezeket a millió helyen milliószor már megcáfolt állításokat, beszéljünk most inkább az oltásellenesek legújabb akciójáról.

A napokban egy oltásellenes anyacsoport egy kiáltványt tett közzé a Twitteren, melyben azt követelik a média munkatársaitól, hogy hagyjanak fel végre azzal, hogy oltáselleneseknek nevezik őket, ehelyett inkább „a védőoltások kockázatai iránt tudatos” jelzővel lennének elégedettek. A sokat mondó Crazy Mothers (Őrült anyák) névre hallgató csoport ezt írja: „Tisztelt Média! Kérjük, hogy küldjék végre nyugdíjba az oltásellenes jelzőt, ami megítélésünk szerint lenéző, lázító, és marginalizálja az anyákat és tapasztalataikat, meggyőződésüket. Ezenkívül kirekesztően egyszerűsítő, sértő és végtelenül félrevezető. Használják inkább ránk a védőoltások iránt tudatos megjelölést.”

Veszélyes dolog pozitív köntösbe öltöztetni azt, ami nem az

Azt ugye nem kell mondanom, hogy mennyire veszélyes ez a jelenség. Lehet, hogy az őrült anyák félrevezetőnek tartják, ha oltáselleneseknek nevezik őket, én viszont azt tartom félrevezetőnek, ha nem nevezhetjük nevén a dolgokat. Sőt nemhogy hogy nem nevezhetjük nevén, hanem egyenesen azt kérik, követelik, tartanák jogosnak, a pozitív jelzőt kapna egy olyan hozzáállás, jelenség, ami nemhogy nem az, hanem végtelenül ártalmas, amit csinálnak. És az a „szomorú” hírem van számukra, hogy a tudomány azok mellett áll, akik oltáselleneseknek nevezik az oltáselleneseket.

Eddig az én véleményem, melyet ennél sokkal bővebben is megtalálsz az Anyás-Apás védőoltásokra szóló cikkeiben. Előre szólok, hogy a találati lista hosszú lesz, mert a védőoltások az egyik szívügyem, nem véletlen, hogy a felső menüsorban a védőoltás a Fontos témák menüpontban kapott helyett. Fontosnak tartom, hogy újra és újra felhívjam a figyelmet a védőoltások fontosságára, hiszen – ahogy gyakran mondani szokás – a védőoltások saját hatásosságuk „áldozatai” lettek pont amiatt, hogy remekül ellátják a feladatukat: azaz jórészt eltűntek vagy nagyon ritkává váltak azok a súlyos betegségek, melyek ellen kitalálták őket, így – szerencsére – az emberek, leginkább a szülők nem kénytelenek nap mint nap szembesülni a betegségek okozta borzalmakkal és halálesetekkel, így az a hamis kép alakulhat ki bennünk, hogy tulajdonképpen kitalált, nem létező veszélyek ellen szolgálnak a védőoltások. Legalábbis így lenne, ha az oltásellenesek nem fejtenék ki áldatlan oltásellenes propagandájukat, így mindenki beadatná gyermekének a szükséges vakcinákat.

Mindenesetre intő jelként kell, hogy szolgáljanak az újra és újra fellángoló járványok, például a kanyaró hozzánk egész közel, Ukrajnában és Romániában is. De ha kicsit messzebb megyünk, a Szamoán jelenleg is pusztító hatalmas kanyarójárvány, melyben eddig több ezren betegedtek meg, és valahol 65-70 körül jár a halálos áldozatok száma, főleg 4 évesnél fiatalabb kisgyerekek. Van olyan család, aki mindhárom gyermekét elveszítette a járványban.

A végére néhány kommentet hagytam, melyet valóban tudatos szülők írták az őrült anyák Twitter-bejegyzése alá. Igen, valóban tudatos szülők az oltásellenes csoport kiáltványa alá. Mondom még egyszer: az oltásellenes anyák kiáltványa alá. Mert jó, ha nevén nevezzük a dolgokat: ami vagy aki oltásellenes, az bizony oltásellenes.

„Oké, értjük, mit akartok mondani kedves OLTÁSELLENESEK.”

„Itt egy hallássérült ember beszél. Egy hallássérült az én generációmból, akiknek a tagjai jórészt a kanyarónak „köszönhetik”, hogy nem hallanak. Ha látsz egy idősebb embert, aki jelnyelven kommunikál, akkor jusson eszedbe, hogy volt olyan idő, amikor nem létezett vakcina a kanyaró ellen. Most megint ezt az időt akarják visszahozni az oltásellenesek.”

„Én továbbra is úgy tekintelek benneteket, oltáselleneseket, mint akik a halott gyerekekkel teli tömegsírok hívei vagytok, mindenesetre köszi az új elnevezésre tett javaslatotokat.”

„A „gyűlölet által vezérelt tudományellenes visszahúzó erők” megjelölést sokkal hosszabb kimondani, de pontosabban kifejezi azt, amit csináltok ti, oltásellenesek.”

„Szerintem az oltásellenes kifejezés helyett az egészségellenes is hajszálpontos alternatíva lenne.”

„Ti, oltásellenesek vagytok azok, aki csak három évig akartok egy gyerek anyja lenni.”

„Ha nem akarjátok, hogy oltáselleneseknek nevezzenek benneteket, a legjobb módszer, ha felhagytok az oltásellenességgel.”

„Itt egy immunológus beszél. Nem, nem az oltások veszélyei iránt tudatosak vagytok ti, oltásellenesek, hanem veszélyesen félreinformált emberek, akik mindenáron azt akarjátok elérni, hogy a közegészségügyi szakemberek elfogadják a fantazmagóriáitokat. Ha nem tetszik nektek az oltásellenes jelző, akkor javasolnám helyette önelégült és felelőtlen idióta megnevezést.”

„Nem, tényleg nem oltásellenesek vagytok, „csak” bioterroristák.”

„Szerintem az oltásellenes még túl udvarias megjelölés azokra az emberekre, akik megelőzhető betegségek terjedését szorgalmazzák.”

„Ha az oltásellenesek a vakcinák kockázatai iránt tudatosaknak tartják magukat, akkor én mint oltáspárti a betegségek kockázatai iránt tudatosnak tartom magamat.”

„Az oltásellenes helyett mit szólnátok a vastüdő-fan elnevezéshez?”

#vedooltas #vakcina #oltasellenesseg

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás védőoltásokkal kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük