top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Van-e a lelkiismerete a homeopátiának és az oltásellenességnek?

Frissítve: 2020. márc. 16.

Öngyilkos lett egy amerikai gyermekgyógyász. Búcsúlevelet is hagyott, melyben azt írta, hogy mélyen megbánta, hogy rengeteg hamis igazolást adott ki oltásellenes szülőknek arról, hogy gyermekünk megkapta a védőoltást. Az orvos ismert volt a környékbeli oltásellenes szülők körében, mindenki tudta, hogy hozzá kell fordulni az óvodai és iskolai felvételekhez szükséges igazolásokért.


A nagy médiavisszhangot kapott öngyilkosságot követően az egészségügyi hatóságok most azt vizsgálják, hány olyan gyerek van, aki érvényes orvosi igazolás birtokában óvodába vagy iskolába jár, holott a valóságban nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.

 

Dr. Van Koinis 58 éves korában még tavaly szeptemberben vetett véget az életének saját lőfegyverével, miután augusztusban nyomtalanul eltűnt, hogy aztán csak egy hónappal később találják meg a holttestét. A hatóságok azonban csak hónapokkal később hozták nyilvánosságra öngyilkossága részleteit.


A Chicago Tribune számolt be arról, hogy a közismerten homeopátiahívő gyermekgyógyász búcsúlevelében utalt arra, hogy öngyilkosságában szerepet játszhatott a lelkiismeretfurdalás és megbánás amiatt, hogy az évek során rengeteg hamis igazolást állított ki oltásellenes szülőknek, melyek birtokában a valójában be nem oltott gyermekeket minden gond nélkül felvették óvodába-iskolába.

A helyi serif elmondta, hogy az orvos jól ismert volt homeopátiás nézeteiről, hiszen sosem csinált titkot sem ebből, sem oltásellenes nézeteiből, így az oltásellenes szülők bátran fordulhattak hozzá, ha hamis igazolásra volt szükségük. Arra utaló bizonyítékokat egyelőre nem találtak, hogy megtagadta volna a védőoltások beadását azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei éppen védőoltás céljából vitték hozzá a gyermekeiket, de alapos gyanú merült fel erre is. Mindenesetre most a teljes betegnyilvántartást végignézik olyan esetek után kutatva, amikor – akár a szülők kifejezett kérésére, akár a szülők akarata ellenében – elmaradt a szükséges védőoltás.

A búcsúlevélben arra is találtak utalásokat, hogy az orvost már hónapok óta gyötörte a lelkiismeret, míg végül öngyilkosságba menekült.


Az érintettek száma egyelőre nem ismert, de az eddigi nyomozás alapján úgy tűnik, hogy az orvos az utóbbi 10 évben számtalan esetben meghamisította a dokumentációt vagy hamis igazolásokat állított ki. Annyi biztos, hogy halála időpontjában körülbelül 2500 beteg volt nyilvántartva praxisában, az elmúlt egy évtizedben azonban ennél nyilvánvalóan jóval több beteg fordult meg a rendelőjében. A felderítést nehezíti, hogy korábbi betegei közül nagyon sok család azóta már elköltözött a környékről.

„Annak ismeretében, milyen régóta folytatta ezt a gyakorlatot, és hogy olyan mértékű lelkiismeretfurdalás és megbánás ébredt benne, ami öngyilkosságba hajszolta, joggal feltételezhetjük, hogy igen súlyos esetről van szó, és az érintettek száma nem kevés. A búcsúlevele alapján rettenetesen megbánta, amit tett, és ez volt az egyetlen dolog, melyet megjelölt az öngyilkosság okaként” – mondta el a sajtónak a serif.

A szülők egyébként szerették és jó orvosként ismerték Koinis doktort. Az egyik páciense például elmondta, hogy teljesen letaglózta, amikor meghallotta, miket művelt az orvos, mert saját tapasztalatai alapján soha nem tudta volna elképzelni, hogy családjuk kedvelt orvosa ilyesmire vetemedik.


Egyelőre úgy tűnik, hogy a meggyőződéses homeopátiahívőnek és oltásellenes gyermekorvosnak nem volt bűntársa a dokumentumok meghamisításában és az oltások megtagadásában, de most az irányban is folyik a nyomozás, hogy volt-e valaki másnak is tudomása az orvosi üzelmeiről.


Lelkiismeretfurdalás és megbánás, de mi miatt?

A helyi egészségügyi hatóság szóvivője mindenesetre komoly aggodalmának adott hangot, mert – ahogyan fogalmazott –

„számos fertőző betegség ellen a vakcinák jelentik a legbiztosabb védelmet”.

Az orvos egyik kollégája úgy nyilatkozott, hogy az orvosi dokumentáció meghamisítása bűncselekménynek számít, amiből nagy baja lehetett volna Koinis doktornak, ha ez korábban kiderül – és különösen nagy súllyal esett volna latba a cselekedet amiatt, hogy közegészségügyi veszélyhelyzetet okozott. Azt persze utólag már soha nem tudjuk meg, hogy az orvos amiatt szállt mélyen magába és dobta el az életét, mert rádöbbent, mekkora károkat okozott a sok év alatt a kuruzslással és oltásellenességgel, vagy egyszerűen csak attól félt, hogy előbb utóbb kiderül az orvosi dokumentumok meghamisítása, amiért felelősségre vonják.

Forrás: Reuters


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page