top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az olaszok is bekeményítenek az oltásellenes szülőkkel szemben

Mostantól az olaszok is úgy döntöttek, hogy azok a hat év alatti gyerekek, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat, nem engedhetők gyerekközösségbe. Az új törvény szerint a szülők akár 500 eurós büntetéssel is sújthatók ilyen esetekben.


Korábban már írtam arról, hogy a közismerten liberálisnak tekintett, az egyéni döntéseket híresen nagy tiszteletben tartó hollandok a közelmúltban törvényt hoztak, miszerint megtagadható a gyerekközösségbe való belépés azoktól a gyerekektől, akik nem kapták meg a szükséges védőoltásokat.


 

Most hasonló döntést hoztak az olaszok is. A tiltás egyelőre a hat év alatti gyerekekre vonatkozik. Az ennél idősebb, nem oltott gyerekeket jogilag nem lehet kitiltani az iskolából, ami nem jelenti azt, hogy a szülőket nem lehet pénzbüntetésre kötelezni. A korábbi olasz egészségügyi miniszter neve után Lorenzini-törvénynek elnevezett új törvény éppen ezt teszi, amikor akár 500 eurós büntetéssel fenyegeti gyerekeiket nem oldható szülőket. A törvény szerint a gyerekeknek 10-féle védőoltást kell megkapniuk az iskolába lépés előtt, ezek közé tartozik többek között a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a bárányhimlő és a járványos gyermekbénulás elleni vakcina.

A törvény jól tükrözi Olaszország törekvését arra, hogy megfeleljen az Egészségügyi Világszervezet által célul tűzött 95%-os átoltottság aránynak – ilyen arányban kell egy közösségen belül a gyerekeknek oltva lennénk ahhoz, hogy az úgynevezett nyájimmunitás azokat a gyerekeket is védje, akik valamilyen ok (például immunbetegség) miatt nem oldhatók.

A törvény életre hívója éppen a jelenleg is zajló kanyarójárvány volt, mely Európa számos országát sújtja, Olaszországban például tavaly ötezer ember betegedett meg, és négyen meghaltak kanyaróban.

A helyzetet persze kicsit bonyolítja, hogy az olasz politikusok is megosztottak a kötelező védőoltások kérdésében. Az Öt Csillag Mozgalom nevű párt − koalíciós partnerével, a Ligával − keresztülverekedett egy törvényt, melynek értelmében a gyereket akkor is be kell engedni a gyerekközösségbe, ha a szülő azt állítja, hogy beadatta számára a védőoltást vagy ígéretet tesz arra, hogy ez a közeljövőben megtörténik. Nem tudom, hogy ez utóbbiról – azaz hogy a szülőnek mivel kell hitelt érdemlően bizonyítania, hogy a gyereke oltva van – hogyan rendelkezik az új törvény, de remélem, nem bemondásra fogják elhinni, hogy amelyik gyerekről a szülei azt állítják, hogy oltva van, az tényleg megkapta a vakcinákat.

Az olasz kormány, amely kezdetben ellenezte a Lorenzini-törvényt, megváltoztatta a véleményét azt követően, hogy komoly kritikák érték az egészségügyi szakemberek részéről, akik azt hangoztatták, hogy „az oltásellenes mozgalmak visszaküldik Olaszországot a középkorba”.


A közösségi érdekek győzelme az egyéni döntés szabadsága felett

A törvény nyilvánvaló célja, hogy a szülői döntési szabadság korlátozásával azoknak a gyerekeknek az érdekeit is képviselje, akik valamilyen ok miatt nem olthatók. A közelmúltban például nagy port vert fel, hogy egy római kisgyerek azért volt kénytelen távol maradni az iskolai óráktól, mert leukémiája miatt olyan kezelésben részesül, mely gyengíti az immunrendszerét. Az osztályában viszont túl sok szülő döntött úgy, hogy márpedig nem oltatja be a saját gyerekét – holott megtehetné.

Az olaszokéhoz hasonló kerékre jár az osztrák egészségügyi hatóságok agya is, nemrégiben ugyanis olyan új szabályozást hoztak, melynek értelmében a be nem oltott vagy csak részlegesen oltott gyerekek járványok idején ki tilthatók az iskolából. Idén január elseje óta az óvodákat, az iskolákat és a gyermekvédelmi központokat kötelezik arra, hogy összegyűjtsék a hozzájuk járó gyerekek oltási dokumentumait és azokról jelentést készítsenek a hatóságoknak.

És végül − mint ahogyan az összes, védőoltással foglalkozó posztomban − most is megemlékezem Andrew Wakefield „áldásos” tevékenységéről. Ő az az orvos, akinek csaknem húsz éve jelent meg egy tudományos szempontból meglehetősen vitatható módszertanú tanulmány, melyben csupán néhány eset alapján összefüggést vélt igazolni az autizmus és a védőoltások között. Bár ezt az összefüggést azóta millióan cáfolták, a védőoltásokba vetett bizalom azóta sem állt helyre. Köszönjük, dr. Wakefield.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page