top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az önző oltásellenesek középső ujjáról

Frissítve: 2020. dec. 7.

Ezt a – szerintem – mélységesen felháborító és buta fotót egy „kedves” oltásellenes szülőpár tette közzé a közösségi oldalán. Történt, hogy a gyerekük balesetet szenvedett a játszótéren, megsérült, és mivel a szülei nem engedték számára beadni a tetanusz elleni oltást, a saját és a többi beteg érdekében elkülönítették a kórházban.


Ezt pedig a szülei nehezményezték, aminek ilyen módon adtak hangot.

 


Arról már sokszor írtam, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. Meg a gyerekéért is. Meg a védőoltások esetében mások egészségéért is, hiszen az oltások beadatásával azok életét és egészségét védik, akik valamilyen ok miatt nem kaphatnak védőoltást. (A nyájimmunitásról itt írtam.)

Persze mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ők mindenkinél okosabbak, és az ő meggyőződésük sokkal fontosabb, mint amit az orvosok mondanak, vagy ami a többiek érdeke. Vagy akár a saját gyerekeküké. A fotót egy brit oltásellenes szülőpár tette közzé a közösségi oldalán, akik kiakadtak amiatt, hogy a gyerekeket a sürgősségi osztályon azért különítették el a többiektől, mert nem volt beoltva. És ahelyett, hogy szép csendben követték volna az orvosok utasításait, írtak egy dühös posztot, amit egy olyan fotóval együtt tettek ki a közösségi oldalukra, melyen a középső ujjuk egyezményes jelével mondjak el véleményüket a gyermeküket ellátó egészségügyi dolgozókról.

„Be kellett jönnünk a sürgősségi osztályra, miután a kisfiunk elesett a játszótéren. Megkérdezték, mi az álláspontunk a védőoltásokról, és háromszor is felhozták, hogy be kellene azoknak a gyereknek a tetanusz elleni oltást. Aztán 6 órára elkülönítették bennünket egy szobában, ahol kesztyűt és maszkot kellett viselnünk, hogy nehogy „megfertőzzük” azokat a betegeket, akiknek immunrendszere gyenge. Ez a mi válaszunk erre az eljárásra. A gyerek egyébként jól van, csak egy kis sebészeti beavatkozásra volt szükség, és most már gyógyulgat.”

A tetanusz elleni oltásról

A tetanusz elleni oltás a Clostridium tetani nevű baktérium okozta fertőzések megelőzésére szolgál. Sérüléseken keresztül jut be a szervezetbe, ahol súlyos sebfertőzéseket, illetve általános fertőzést, szepszist okozhat. Különösen akkor nagy a fertőzés veszélye, ha a sérülés szennyezett környezetben történik vagy mélyreható hatoló. A tetanusz elleni védelmet szolgálja az oltási programban szereplő Di-Per-Te oltás (az elnevezés „Te” tagja a tetanuszt jelöli), melyet 2-3-4 hónapos korban, majd 18 hónapos és 6 éves korban kapnak meg a gyerekek.

A tetanuszt merevgörcsnek is nevezik, mivel a betegség legfőbb tünete az izomgörcs, mely a test összes izmára, így például a légzőizmokra is terjedhet.


A követőknek nem tetszett a fotó

Visszatérve a történetre, a fotó finoman szólva sem nyerte el az emberek tetszését. Rengeteg negatív komment született. Valaki például azt írta, hogy nem érti, hogy ha addig bíznak az orvosokban, amíg azok elvégzik a sérülés utáni kis sebészeti beavatkozást, akkora védőoltásra tett javaslatukat miért bírálják felül a szülők. „Ha ennyire nem hisztek az orvostudományban, akkor miért mentetek egyáltalán kórházba?” – tette fel a jogos kérdést valaki más. „Én nem vagyok lelkes rajongója a vakcináknak, mert a beadás helyén mindig bőrreakció keletkezik nálam, de ettől még nem vonom kétségbe, hogy a védőoltások fontosak” – ez egy harmadik vélemény.

„Valójában azért valójában azért akadtak ki az orvosokra, mert azok nem akarják, hogy ennek a két idiótának a hülye és veszélyes elképzelései miatt a többi beteg kerüljön bajba. Ez számomra csak annyit jelent, hogy baromira nem érdekli őket a többi gyerek vagy bárki más” – írta egy hozzászóló. Nagyjából ugyanazon a véleményen volt az is, aki ezt írta:

„Őszintén nem értem, hogy az emberek hogy viselkedhetnek ennyire nemtörődöm és önző módon. Ha úgy dönt valaki, hogy nem adatja be magának a védőoltásokat, ez az ő döntése a saját testéről, ami egy dolog. De amikor a gyerekedről van szó, az már egy másik dolog. Amikor pedig más beteg emberekről egy kórházban, az pedig mindennek a minősített esete. Vannak például babák, akik még túl picik ahhoz hogy megkaphassák a védőoltásokat, őket is védi, ha az, aki megteheti, beadatja a védőoltásokat. Őszintén remélem, hogy felnőve az ő gyerekük is felismeri majd, mennyire mérgező dolog az, ahogy a szülei viselkednek és vélekednek a védőoltásokról. Addig is drukkolok neki és reménykedem, hogy nem hal bele egy olyan betegségbe, védőoltással tökéletesen megelőzhető lett volna.”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page