top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Két éve egyfolytában terhes a tinilány

Egy tinianyuka elárulta, hogy közel két éve folyamatosan terhes, miután alig két héttel a szülés után megtudta, hogy ismét várandós. A történet több szempontból is különleges: a „nagykönyv” szerint a szülés után és a szoptatás alatt valamifajta hormonális „fogamzásgátlás” áll fenn az anya szervezetében, ráadásul az orvosok nem is javasolják a szülés után rövid idővel újabb terhesség vállalását.

A 19 éves Gracie az USA-ban él és egy TikTok videóban számolt be a nem mindennapi gyorsaságról két terhesség között.

 

„Igen, az a legegészségesebb, ha megvárod, hogy a tested meggyógyuljon. Ha visszapörgethetném az idő kerekét, tudva, amit most tudok, akkor vártam volna. De terhes lettem. Hat hét múlva szülök.”

Azt is elmondta, hogy csak úgy szórakozásból csinált egy videót a TikTokra, és ő lepődött meg a legjobban, mikor az vírusszerűen terjedni kezdett.

„Csináltam egy videót 15 követővel... szó szerint csak szórakoztam és emlékezetből csináltam, mégis vírusszerűen terjedt.”

Elárulta, hogy nem nagyon érdekli, ki mit gondol arról, hogy ilyen fiatalon lassan kétgyermekes anyuka lesz, mert a párja – elmondása szerint – csodálatos apa, és mindig is két gyermeket terveztek – hát ez most nagyon gyorsan összejön.


A történet azonban érthető módon megosztotta a kommentelőket, és voltak olyanok is, akik némi önellentmondást is felfedezni véltek Gracie mondandójában:

„Nem nagyon veszélyes ez így? Az egyik kommentben azt írod, hogy nem akarsz várni, a másikban pedig azt, hogy a mai fejeddel és mai ismereteiddel már nem ismételnéd meg ezt a mutatványt. Döntsd már el, mit is gondolsz róla valójában!”

Gracie válaszában kifejtette, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a szex ilyen hamar a szülés után milyen következményekkel járhat.

„Nem akartam egyértelműen várni, ezért tettem meg, de ha visszamehetnék, tudva a kockázatokat, amivel járt, akkor... Mindenesetre a második baba után nem tervezünk újabbat. Nem kell senkinek aggódni, a gyermekeink mindent megkapnak majd, amire szükségük van. Van saját otthonunk, saját autóink, saját bankszámlánk, és a családunk is teljes erőbedobással részt vesz majd a gyerekek ellátásában. Ez persze nem jelenti azt, hogy átvennék tőlünk a gyermeknevelés munkáját és felelősségét.”

Szoptatás mint természetes fogamzásgátlás?

A szoptatás nemcsak a babatáplálás preferált módja, hanem – bizonyos határok és körülmények között – a fogamzásgátlás természetes módja is lehet. Hogyan akadályozza meg a szoptatás a terhesség létrejöttét? – kérdezheted. Amikor kizárólag anyatejjel táplálod a babát, vagyis nappal legalább 4 óránként, éjszaka pedig 6 óránként szoptatsz, és csak anyatejjel táplálod a babát, a szervezeted természetes módon leállítja a peteérést. Peteérés nélkül pedig nincs terhesség – természetesen ismét csak bizonyos határok és körülmények között.


Ezért nevezik a szoptatást mint fogamzásgátló módszert laktációs amenorrhea módszernek (LAM) is. A „laktációs” a szoptatásra utal, az „amenorrhea” pedig azt jelenti, hogy nincs menstruációd.


Ha tökéletesen csinálod, a LAM csaknem olyan hatékony fogamzásgátló módszer lehet, mint a hormonális fogamzásgátlók (például a tabletta). A szoptatást fogamzásgátlóként is „használó” 100 nő közül körülbelül ketten esnek teherbe a baba születése utáni 6 hónap alatt.

Fontos megjegyezni, hogy a szoptatás csak a baba életének első 6 hónapjában, vagy a menstruáció visszatéréséig használható fogamzásgátlóként. Ezt követően a szoptatás sokkal kevésbé hatékony – különösen, ha a baba elkezd szilárd ételeket enni, és tovább alszik éjszaka. Ilyenkor már biztosabb módszert elválasztani a nem kívánt terhesség megelőzésére.


Egy évig nem szabad teherbe esni!

Egy kanadai vizsgálat szerint fokozott kockázatnak teszi ki még meg sem született gyermekét az, aki az előző szülés után nem vár legalább egy évet az újabb gyermekvállalással. A kutatók csaknem 150 ezer olyan szülés adatait elemezték egy kanadai regiszterből, ahol 12−18 hónap telt el a szülés és a következő terhesség fogantatása között.


A University of British Columbia (UBC) és a Harvard TH Chan School of Public Health közös kutatásában azt találták, hogy a nem sokkal egymás után vállalt terhességek az anya egészsége szempontjából csak 35 éves kor felett kockázatosak, míg a baba szempontjából mindig – az anya életkorától függetlenül, de leginkább a 20 és 34 év közötti anyák gyermekei esetében.


A vizsgálatot vezető Laura Schummers az adatok közül azt tartja a legfontosabbnak, hogy 35 éves kor felett gyors egymás utánban kihordott terhességek veszélyeztetik az anya egészségét. Ennek azért van nagy jelentősége – mondja −, mert a 35 évesnél idősebb anyák a biológiai óra ketyegését érezve már „sietnek” a gyermekvállalással, így sokszor tudatos döntés eredménye, hogy az előző baba megszületése után minél hamarább igyekeznek újra teherbe esni.


A szerzők kiemelik, hogy kutatásuk az első, mely azt igyekezett tisztázni, hogy az egyes terhességek között eltelt idő hossza miként befolyásolja az anyánál a későbbi terhesség során előforduló betegségeket és szövődményeket, illetve az anyai halálozást. Egyúttal az is viszonylag újszerű értékelése szempontja volt a vizsgálatnak, hogy az anya életkora mennyiben befolyásolja, hogy a pár mennyi időt vár a szülés után az újabb terhesség vállalásával.

A témáról itt írtam korábban részletesebben.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page