top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy évig nem szabad teherbe esni

Sok szülő vallja, hogy az a jó, ha csak kis korkülönbség van a testvérek között, jöjjenek hát a babák gyorsan egymás után. Ám most olyan adatok láttak napvilágot, melyek szerint sem az anya, sem a gyermekek egészsége szempontjából nem előnyös a nagy sietség hosszú távon.


Az orvosok legalább egy évnyi kivárást javasolnak két terhesség között.


 

Egy nemrégiben közzétett kanadai vizsgálat szerint fokozott kockázatnak teszi ki még meg sem született gyermekét az, aki az előző szülés után nem vár legalább egy évet az újabb gyermekvállalással. A kutatók csaknem 150 ezer olyan szülés adatait elemezték egy kanadai regiszterből, ahol 12−18 hónap telt el a szülés és a következő terhesség fogantatása között.

A University of British Columbia (UBC) és a Harvard TH Chan School of Public Health közös kutatásában azt találták, hogy a nem sokkal egymás után vállalt terhességek az anya egészsége szempontjából csak 35 éves kor felett kockázatosak, míg a baba szempontjából mindig – az anya életkorától függetlenül, de leginkább a 20 és 34 év közötti anyák gyermekei esetében.


Az idősebb anyák sokszor elkapkodják a gyermekvállalást

A vizsgálatot vezető Laura Schummers az adatok közül azt tartja a legfontosabbnak, hogy 35 éves kor felett gyors egymás utánban kihordott terhességek veszélyeztetik az anya egészségét. Ennek azért van nagy jelentősége – mondja −, mert a 35 évesnél idősebb anyák a biológiai óra ketyegését érezve már „sietnek” a gyermekvállalással, így sokszor tudatos döntés eredménye, hogy az előző baba megszületése után minél hamarább igyekeznek újra teherbe esni.

A szerzők kiemelik, hogy kutatásuk az első, mely azt igyekezett tisztázni, hogy az egyes terhességek között eltelt idő hossza miként befolyásolja az anyánál a későbbi terhesség során előforduló betegségeket és szövődményeket, illetve az anyai halálozást. Egyúttal az is viszonylag újszerű értékelése szempontja volt a vizsgálatnak, hogy az anya életkora mennyiben befolyásolja, hogy a pár mennyi időt vár a szülés után az újabb terhesség vállalásával.

A számadatok azt mutatják, hogy a 35 évesnél idősebb anyák körében 1,2 százalék az anyai halálozás vagy súlyos terhességi szövődmény azokban a terhességekben, ahol mindössze 6 hónap telt el az előző szülés és az újabb várandósság között. Ez a szám azonban kevesebb mint felére, 0,5 százalékra csökken akkor, ha a pár türelmesebb és csak 18 hónap múlva vállalkozik újabb gyermekre.

A fiatalabb anyák körében a 6 hónap múlva vállalt terhességek 8,5 százaléka végződik spontán koraszüléssel, mely 3,7 százalékra csökken azokban a terhességekben, melyek az előző szülés után hosszabb idővel, 18 hónappal később fogantak meg.

„Az optimálisnak tekinthető egyéves várakozási idő valószínűleg elfogadható kompromisszum lehet az anyák számára, mely mindenképpen javasolható a szövődmények lehetőség szerinti elkerülése érdekében – figyelmeztet dr. Wendy Norman. – Végső soron azonban a nő szuverén döntése, hogy hány éves korban vállal gyermeket és mennyi időt hagy két terhesség között. Fontos azonban, hogy az erről hozott döntés során mindenki tisztában legyen azzal, hogy a két terhesség közötti eltelt idő hossza is befolyásolja annak esélyét, hogy az újabb terhesség is úgy végződjön, ahogyan azt mindenki reméli. Ehhez pedig biztosítani kell az összes szükséges információt.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page