top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne bízd a mobilodra a teherbe esést! De a fogamzásgátlást se!

Frissítve: 2019. szept. 2.

Többféle telefonos alkalmazás és egyéb elektronikus kütyü közül válogathat az, aki a mobiltelefonjára akar hagyatkozni a minél gyorsabb teherbe esés érdekében. Az egyik ilyen eszköz az Ava, amiről a használói ódákat zengenek. A szakemberek azonban már korántsem ennyire lelkesek.


Ma már szinte mindenre van valami kütyü, miért éppen azok a nők ne találnának segítséget, akik arra kíváncsiak, melyik napok a legalkalmasabbak a teherbe esésre.


 


A múltkor a New York Times egyik cikke számolt be egy sikertörténetről, bizonyos Nicole és Christopher Roberts sztorijáról. A pár 2016-ban határozta el, hogy gyermeket szeretnének, gyorsan össze is jött az első terhesség, mely azonban hamarosan vetéléssel végződött. Másodjára már nem sikerült ilyen gyorsan összehozni a terhességet, noha Nicole vitaminokat szedett és különféle ovulációs tesztekkel igyekezett meghatározni a hónap azon napjait, amikor a legesélyesebb a teherbe esés. Emellett mindenféle félig tudományos vagy teljesen tudománytalan praktikákat is kipróbált, amit az internetről sikerült kitúrnia. Mindhiába.

Így bukkant rá az Ava karkötőjére, mely a gyártó és a forgalmazó szerint egy sor olyan élettani paramétert érzékel, melyek alapján kijelölhető a teherbe esés szempontjából legalkalmasabb öt nap. A nő szerint amiket olvasott, az túl szép volt, hogy igaz legyen, mindössze három hónapnyi használat után azonban terhes lett, majd ez év márciusában egészséges kislánynak adott életet.

„Olyan társadalomban élünk, amikor mindenhonnan azt sugallják a nőknek, hogy pár üveg ital után egy éjszaka leforgása alatt bárki teherbe tud esni – mondja Lea von Bidder, az Ava egyik alapítója és elnöke. – A valóság azonban egészen más.” A rohanó életmód szinte alig hagy időt a pároknak arra, hogy nyomon kövessék a menstruációs ciklus alakulását, ovulációs tesztekkel kísérletezgessenek vagy naponta mérjék a testhőmérsékletet. Aztán itt van a biológiai óra is – figyelmeztet: „Egy 28 éves nőnek évente 10-12 olyan petesejtje érik meg, ami valóban életképes. Egy 38 éves nőnek a 12 közül jó, ha kettő évente.” Ilyen körülmények között pedig még nagyobb jelentősége van a fogamzóképesség szempontjából optimális napok ismeretének.


Az Ava karkötő adatokat gyűjt

Az Ava karkötő alakú eszköze kilenc paraméterről ígér rendszeres adatokat, többek között a bőr hőmérsékletéről, a nyugalmi pulzusról, a légzésről, az alvás közbeni mozgásokról és az alvás közbeni stressz mértékéről. A gyártók szerint az adatok 89 százalékos biztonsággal kijelölik azt az 5,3 napot, amikor a legnagyobb az esély a teherbe esésre.

A cég alapító elnöke szerint 2016-os piacra lépése óta úgy 10 ezer nő esett teherbe – szerintük a karkötő segítségével, és már 1000 baba született. Idén megháromszorozták forgalmukat a korábbi évekhez képest. Azt is hangsúlyozzák azonban, hogy nem mindenki használhatja a karkötőt, csak azok, akiknek menstruációs ciklusa 24 és 35 nap közé esik, és nem alkalmas a módszer a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nők számára sem.

De nem az Ava az egyetlen, számtalan egyéb app is létezik még hasonló céllal, például a Clue, a Glow vagy a Period Tracker Life. Az Ava szerint azonban az ő eszközük méri a legtöbb paramétert, és az Ava-használóknak már saját Facebook-csoportjuk is van.


A nők lelkesek, az orvosok szkeptikusak

Bár a nők és maga az Ava is rendkívül lelkes, az orvosok már korántsem ilyen derűlátóak az eszköz értékével és megbízhatóságával kapcsolatosan. Nathaniel DeNicola, a George Washington Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, az Amerikai Nőgyógyász Társaság telemedicinával foglalkozó tagozatának elnöke szerint az egyik legnagyobb baj a karkötővel, hogy megbízhatóságát még soha nem értékelték tudományos körülmények között. Azt mondja, hogy az Ava által detektált, például a szívműködés finom változásait jelző paraméterek eltérései pusztán a testhőmérséklet változásaira vezethetők vissza, ennél fogva tehát az Ava semmivel nem nyújt többet, mint azok az egyszerű és olcsó módszerek, melyek pusztán a testhőmérséklet ingadozásait kísérik figyelemmel a menstruációs ciklus alatt.

De ennél is aggasztóbbnak tartja azt, amikor valaki fogamzásgátlás céljára használja a módszert, azaz éppen azoknak a napoknak a kijelölését várja az Ava karkötőjétől, melyeken nem szabad szexuális életet élni annak, aki nem szeretne gyereket. Ez esetben a karkötő alig nyújt többet, mint az egyszerű és olcsó naptármódszer alkalmazása, ami köztudottan nem túlságosan megbízható a nem kívánt terhesség kivédésében, és inkább azoknak ajánlják, akik aktuálisan nem terveznek ugyan gyereket, de nem nagyon bánják azt sem, ha véletlenül mégis becsúszik.


Az állítják, hogy tesztelték, pedig nem

Az Ava reklámanyagaiban előszeretettel hivatkozik arra, hogy a karkötőt az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA az orvosi eszközök kategóriájába sorolta, ami azt sugallja, hogy az eszköz átment az engedélyezéshez szükséges teszteken, ez azonban nem így van. Pascal Koenig, az Ava másik alapítója azt nyilatkozta erről a Forbes-nak, hogy azért nem volt erre szükség, mert a karkötő kivételt képez azon eszközök alól, melyek forgalomba hozatalához megkövetelik bizonyos kritériumok teljesülését. Ez pedig azt jelenti, hogy akár még egy tampongyártónak is több engedélyt kell beszereznie ahhoz, hogy termékét árusíthassa, mint az Ava gyártójának.

Gyökeresen megváltozhat azonban a helyzet, ha az Avát fogamzásgátlási módszerként is engedélyeztetni kívánja a cég. Pedig a nem is olyan távlati cél éppen ez, ezzel olyan nőket megcélozva, akik idegenkednek a hormontartalmú fogamzásgátlási módszerektől. Ezzel azonban már nehezebb dolguk lesz. Intő példa lehet az Ava előtt a Natural Cyles nevű app esete, melyet az európai hatóságok tavaly februárban engedélyeztek ugyan fogamzásgátlás céljára, a svéd gyógyszerügyi hatóság azonban később vizsgálatot indított, mivel több egészségügyi szolgáltató jelentett olyan eseteket, amikor az alkalmazást használó nők akaratukon kívül teherbe estek. Az Avánál most azzal nyugtatják magukat és a közvéleményt, hogy az ő módszerük teljesen más alapokon nyugszik.

Meglátjuk. Addig is: ne bízz a mobilodban!

Forrás: Forbes


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page