top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Teherbe eshetek-e közvetlenül a menstruáció után?

A mai cikket többen írtuk, hiszen ha fel kellene állítani az Anyás-Apáshoz érkező leggyakoribb kérdések toplistáját, akkor magasan az első helyen végeznének azok a történetek, amikor ilyen-olyan előzmények után felteszitek a nagy kérdést: lehet, hogy terhes vagyok? Úgyhogy a mai cikknek több társszerzője is van: Szandi, Regina és a többiek.

Válaszolni látatlanban persze nehéz, teljes biztonsággal pedig lehetetlen. De mivel visszatérő kérdés, hogy a menstruáció alatt vagy közvetlenül utána teherbe lehet-e esni, foglalkozzunk most ezzel.

 

Álljon itt rögtön a spoiler: menstruáció után teherbe esni lehet, de ennek viszonylag kicsi az esélye.


Az elméleti valószínűség persze fennáll, hiszen ha valakinél nem sokkal a menstruáció után következik be a peteérés, és a peteérés körüli napokban intim együttlét is történik, akkor bekövetkezhet a terhesség. Minél rövidebb idő telik el a legutóbbi menstruáció és a következő peteérés (ovuláció) között, annál nagyobb annak valószínűsége, hogy közvetlenül a menstruáció után létrejön a terhesség. Sőt elméletileg a menstruációs ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni, aminek különösek akkor van esélye, ha a menstruáció szabálytalan, így igazából az érintett sem mindig tudja, mikor van a peteérése.


A menstruációs ciklusról itt találsz egy nagyon rövid gyorstalpalót, ha már rég elfelejtetted, amit a biosztanár magyarázott erről a suliban.


Egy 2019-ben publikált vizsgálatban ovulációfigyelő mobilalkalmazások adatait elemezték 225 ezer menstruációs ciklusra vonatkozóan, és azt állapították meg, hogy a peteérés előtti hetedik naptól a peteérés után néhány napig a legnagyobb a teherbe esés valószínűsége. A nők többségénél a peteérés a menstruációs ciklus 14. napja körül, de mindenképpen a 20. nap előtt következik be. (Biztosan mindenki tudja, de azért leírom: a menstruációs ciklust a vérzés első napjától számítjuk, a vérzés 1. napja a ciklus 1. napja is egyben.) Ahogy az előbb láttuk, a peteérés előtt hét nappal történt intim együttlét már terhességet eredményezhet, és akinél az átlagosnál tovább tart a menstruáció, annál könnyen előfordulhat, hogy a teherbe esés szempontjából kritikus első napok egybeesnek a menstruáció utolsó napjaival, azaz igen, a menstruáció alatt vagy közvetlenül utána is teherbe lehet esni. Azt azért hangsúlyozni kell, hogy ennek valószínűsége viszonylag kicsi – de nem nulla. De elméletileg bármelyikünk teherbe eshet közvetlenül a menstruációja után.


Melyek azok a tényezők, amelyek növelik ennek esélyét?

- gyakori, védekezés nélküli szexuális érintkezés

- nagyon rövid és/vagy rendszertelen menstruációs ciklus

- 40 éve feletti életkor, a klimax közelében (egy 2002-ben közölt vizsgálat szerint 40-45 éves korban valamivel rövidebbek a menstruációs ciklusok, mint fiatalabb korban)


Hogyan változik a teherbe esés valószínűsége?

A terhességi esélyek függnek az életkortól: egy 30 éves nő adott ciklusban 20 százalékos valószínűséggel esik teherbe – természetesen akkor, ha nem védekeznek, ez az arány 40 éves kor felett 5 százalék alá csökken. Természetesen nagyok az egyéni különbségek, így előfordulhat, hogy egy 40 éves nő fogamzóképessége megegyezik egy 25 évesével.

Természetesen az is befolyásolja a terhesség valószínűségét, hogy a peteéréshez képest mikor történik intim együttlét.


Ehhez hoztam egy táblázatot is:

Az intim együttlét időpontja     Terhesség átlagos valószínűsége
Peteérés előtt 7 nappal                 3%
Peteérés előtt 6 nappal                 6%
Peteérés előtt 5 nappal                 9%
Peteérés előtt 4 nappal                 18%
Peteérés előtt 3 nappal                 27%
Peteérés előtt 2 nappal                 33%
Peteérés előtt 1 nappal                 42%
Peteérés napján                         20%
Peteérés utáni napon                     8%

De hogyan tudom meg, mikor van a peteérésem?

Erre több módszer is kínálkozik:

  • Ébredési hőmérséklet mérése: a peteérést követően kissé megemelkedik

  • Peteérés előrejelzésére kifejlesztett táblázatok és applikációk: statisztikai valószínűségeken alapulnak, nem 100 százalékosan megbízhatók (erről itt olvashatsz részletesebben)

  • Méhnyaki váladék állaga megváltozik


Ezt jegyezd meg!

Szabályos menstruáció esetén a peteérés a két menstruáció közötti félidőre esik. Terhesség a peteérés előtti hét napban és a peteérés utáni napon következhet be a legnagyobb valószínűséggel. A menstruáció ideje és az ezt követő napok sem jelentenek teljes biztonságot a teherbe eséssel szemben, különösen rövid vagy rendszertelen menstruációs ciklusok esetén. Ha tudod, hogy te ebbe a csoportba tartozol, különösen fontos hatékony fogamzásgátlás alkalmazása a nem kívánt terhesség elkerülésére.


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page