top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Teherbe eshetek-e a menstruáció alatt?

Frissítve: 2020. dec. 7.

Gyakran merül fel a címben szereplő kérdés. Aki már elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen a legendás Veres Pali bácsi szexuális felvilágosító tevékenységére, annak még az is rémlik, hogy ezt a kérdést hetente nagyjából ötször tették fel neki abban az időszakban, amikor még nem volt internet, így az ifjúság kénytelen volt beérni a tinimagazinok „Orvos válaszol” rovataival.

A kérdésre a válasz egyébként röviden igen, bér kevéssé valószínű, de nem lehetetlen.

Hosszabb magyarázatért olvasd végig a posztot. Tudtad-e például, mi fán terem a fertilitási ablak?

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


A különböző blogokon, fórumokon és honlapokon gyakran felmerül a kérdés, hogy teherbe lehet-e esni a menstruáció alatt is. A kérdést nem indokolatlan, annál is inkább, mert fogamzásgátlási módszerek is alapulnak arra, hogy a menstruációs ciklus bizonyos napjain lényegesen nagyobb a teherbeesés valószínűsége, mint máskor, míg más napokon extrém ritkaság ennek bekövetkezte. Azt az időszakot, amikor a teherbe esés valószínűsége a legnagyobb, nevezzük fertilitási ablaknak. Más kérdés persze, hogy az úgynevezett naptármódszernek nevezett fogamzásgátlási módszer mennyire megbízható, éppen azért, mert elméletileg nincs olyan napja a menstruációs ciklusnak, amikor bompabiztosan védettnek érezhetnénk magunkat a nem kívánt terhességgel szemben.


Ki volt dr. Veres Pál?

Dr. Veres Pál vagy ahogyan a maga idejében emlegették, Veres Pali bácsi szexológus és újságíró volt, aki páratlan népszerűségét a Magyar Ifjúságban megjelenő rovatának, az „Az orvos válaszol"-nak köszönhette. Később az Ifjúsági Magazin hasábjain folytatta a gyakran rá jellemző, humoros formában megfogalmazott válaszok publikálását. Levelek tízezreire válaszolt, s így vált ismertté az egész országban. Könyve is jelent meg „Beszélnünk kell róla” címmel. Munkásságát olyan legendás és elhíresült kérdések szegélyezik, mint hogy például lehet-e hajat mosni a menstruáció alatt, vagy hogy teherbe eshet-e az a lány, akinek fiúja lelkiismeretesen szedi a fogamzásgátló tablettát. Veres Pali bácsi 2006-ban, 88 éves korában hunyt el. Dr. Veres Pál mindenki Pali bácsija, a hazai szexuális felvilágosítás atyja volt.

Általános iskolás tananyag − bár az iskolában a fejünk betömött sok felesleges ismeret, a réti pipitér bibeszerkezete és a földtörténeti őskor kronológiája között talán azóta elsikkadt −, hogy a menstruációs ciklus körülbelül felénél történik meg a peteérés. Ilyenkor egy megérett petesejt a petefészekből elkezdi útját a méhüreg felé. Amennyiben útja során találkozik hímivarsejttel, egyesül azzal, és terhesség jön létre. Ellenkező esetben azonban olyan hormonális változások következnek be, melyek nyomán a menstruációs ciklus végére a petesejt befogadására felkészült, megvastagodott méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik, és bekövetkezik a menstruáció vagy havi vérzés.


A fentiekből is következik, hogy elméletileg a terhesség esélye félidőben, azaz a peteérés körüli időszakban a legnagyobb, míg a menstruáció napjaiban a legkisebb. Ha azonban csak a száraz számokra hagyatkoznánk, kellemetlen meglepetések érhetnének bennünket. Ennek egyik oka, hogy a menstruációs ciklus nem mindenkinél pontosan 28 napos, és adott személynél is lehetnek néhány napos eltérések különböző hormonhatásoktól, külső körülményektől, stressztől, váratlan élethelyzetektől stb. függően. A másik bizonytalansági tényezőt az jelenti, hogy a peteérés után a petesejt még körülbelül 12−24 órán át képes túlélni, amiből könnyen belátható, hogy a peteérés után még egy-két napig nem zárható ki a terhesség lehetősége. Összességében azt mondhatjuk, hogy akkor legnagyobb a terhesség létrejöttének esélye, ha a szexuális érintkezés a peteérés előtti 3 napon belül, a peteérés napján vagy az azt követő napon történik.


Összefoglalva tehát a bizonytalansági tényezőket, melyek miatt nem hagyatkozhatunk a puszta számokra:

- az adott személy menstruációs ciklusának hossza is némi ingadozást mutathat,

- akár hónapról-hónapra is változhat, hogy a menstruációs cikluson belül egészen pontosan mikor következik be a peteérés,

- az sem mondható meg pontosan, hogy a hímivarsejtek mennyi ideig maradnak életképesek a női testen belül.

Az utolsó pontra kicsit részletesebben kitérve: a hímivarsejtek általában 3−5 napig képeke túlélni a női testen belül, ami matematikailag azt jelenti, hogy akkor is bekövetkezhet terhesség, ha a szexuális érintkezésre a peteérés előtt 5 nappal került sor.


Tehát akkor teherbe eshetek e a menstruáció körüli időszakban?

Általános az egyetértés abban, hogy a menstruáció előtti néhány napban igen csekély a terhesség valószínűsége, különösen azoknál a nőknél, akiknek menstruációs ciklusa rendszeres és 28 napos. A menstruációt közvetlenül követő napon azonban már nem lehetünk ennyire biztosak a dolgunkban: rövid ciklus, azon belül viszonylag korán bekövetkező peteérés és hosszan túlélni képes hímivarsejtek esetén nem zárható ki a annak esélye, hogy a közvetlenül a menstruációt követő napokban történt szexuális együttlét után a petesejt még eléggé gyors ahhoz, hogy létrejöjjön a nagy találkozás a hímivarsejtekkel.

A legjobb tehát, ha nem számolgatunk és nem kockázatunk, hanem fogamzásgátló módszert használunk a nem kívánt terhesség kivédésére.

#terhesség #teherbe_esés #menstruáció


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page