top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Terhességi teszttől is teherbe lehet esni...

...persze nem „úgy”. De ha valaki azt hiszi, hogy a terhességi tesztbe beépített tabletta nem más, mint egy esemény utáni tabletta, akkor a következmények akár beláthatatlanok is lehetnek.


Az egyik legnépszerűbb terhességi teszt gyártója elárulja, mire szolgál a tesztbe épített tabletta.

 

A mai cikk apropóját az Intima női egészségportál Facebook-oldalán megjelent egyik poszt szolgáltatta, emígyen: „Tudtad? A terhességi tesztben lévő tabletta nem alkalmas fogamzásgátlásra!” Hogy miii? Hajlamos vagyok azt hinni, hogy a testünkről való tájékozatlansággal kapcsolatban már nem nagyon tud meglepni semmi, de úgy látszik, az élet még tartogat számomra (kellemetlen) meglepetéseket. Kinek jutna eszébe a terhességi teszt bármelyik alkotórészét is fogamzásgátlásra használni? Hiszen teljesen másra szolgál mindkettő. Mintha valaki borotvahabbal szeretné tisztává varázsolni az autóját.

De gyorsan utánanéztem, és tényleg. A gyerekek és fiatalok népszerű alkalmazásában a TikTokban, de a közösségi médiában máshol is adják a tippeket egymásnak, hogy a terhességi tesztekben lévő tabletta esemény utáni fogamzásgátlóként is használható. Amiről azért nekünk, szülőknek sem árt tudni – és természetesen oszlatni a ködöt csemetéink fejében.

Az önmagában nem meglepő, hogy megint egy újabb tévhit bukkant fel az internet bugyraiban, a tévhitek és butasaságok rengetegében. A WeHaveKids. oldalon például valaki azt kérdezi:

„Azt a pletykát hallottam, hogy a terhességi tesztekben lévő tabletta tulajdonképpen egy esemény utáni antibébi tabletta, amit az orvosok egyébként sürgősségi fogamzásgátlásként adnak. De valójában mi az a kis tabletta, ami a teszt belsejében van?”

Nem fogamzásgátló, de akkor micsoda?

A Parents.com oldal az egyik legnagyobb terhességiteszt-gyártót, a Clearblue-t kereste fel a kérdéssel. A cég szóvivője elmondta, hogy már ők is tudnak ezekről a híresztelésekről, melyek a különböző videómegosztókon és közösségi oldalakon terjednek.

„A Clearblue terhességi teszt NEM tartalmaz esemény utáni fogamzásgátló tablettát. Minden teszt belsejében található ugyan egy kis tabletta, ez azonban a nedvesség megkötésére szolgál, és nem csak hogy nem rendelkezik fogamzásgátló hatással, hanem még csak nem is emberi fogyasztásra való. Éppen ezért azt javasoljuk annak, aki véletlenül lenyeli a tablettát, hogy forduljon orvoshoz” – mondja a szóvivő.

Amihez csak én teszem hozzá, hogy ...és semmi esetre se hagyatkozzon pusztán erre a védelembe egy esetleges becsúszott terhesség ellen.

Erre rímelnek a Clearblue honlapján található információk is, melyek hangsúlyozzák, hogy „minden termékünk tartalmaz egy kis tablettát, mely nem emberi fogyasztásra szolgál, hanem a nedvesség megkötésére”.

A Parents.com körülnézett egy kicsit a gyerekek és fiatalok által kedvelt közösségi platformokon, és valóban azt találták, hogy például a TikTokot elárasztották azok a klipek, melyek azt tudakolják, hogy a terhességi tesztben található tabletta valóban alkalmas-e fogamzásgátlásra, de megjelentek azok a klipek is, melyek készítői igyekeznek valós tényeket terjeszteni az alaptalan híresztelés ellenében. Ezek a tartalmak tipikusan #clearbluechallenge #clearblue vagy – a sürgősségi fogamzásgátló tabletta amerikai neve után #planb hashtagekkel kerülnek fel a fiatalok által kedvelt közösségi platformokra.

Tehát még egyszer: a terhességi tesztekben lévő tabletta NEM fogamzásgátló! Legfeljebb a lábunk közé szorítva... hogy a mai generáció szüleinek legendás szexuális felvilágosítóját, Veres Pali bácsit idézzem.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás fogamzásgátlással kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page