Anyás-Apás · 2023.01.19 07:29 · 7 perc

A szüzesség érték, ne használj tampont!

Ha a cikk címétől összerezzentél, elképedtél, megdöbbentél, elborzadtál vagy egyszerűen csak nevettél az állítás abszurditásán, akkor ez a történet pont neked szól. Egy kis időutazásra hívlak, vissza a középkorba, a boszorkányüldözés, a pestisjárványok és a buta babonák világába. Teszem ezt úgy, hogy a történet nagyon is új, mondhatni tegnap történt, ez a XXI. század. Az talán mindegy is, hogy melyik országban, de annyit elárulok, hogy nem a világ eldugott, elmaradott szegletében. Nagyon is nem.

Egy fiatal nő azon szólalkozott össze nagyon komolyan az édesanyjával, hogy miért merészelt tampont javasolni 14 éves húgának az úszáshoz. Az anya szerint ezzel veszélyeztette a lány „ártatlanságát”. De mi is a helyzet valójában a tamponhasználat és a szüzesség összefüggéseiről?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Kétségtelen, hogy az ártatlanság és a szüzesség fogalma olyan dolgok, melyekhez generációkon keresztül valami ősi női érték kapcsolódott, ami visszahozhatatlan, ezért minden lánynak alaposan meg kell gondolnia, kinek adja oda ezt a hatalmas ajándékot. Optimálisan kizárólag a férjének és nem korábban, mint a nászéjszakán.

Ezzel a – mondjuk ki nyugodtan, hogy idejétmúlt, túlhaladott – szemlélettel ment szembe az a fiatal nő, aki úgy döntött, hogy megosztja történetét az egyik közösségi oldalon. Tette ezt azután és annak hatására, hogy az anyja kiakadt azon, hogy tampont adott 14 éves húgának. Sőt még meg is mutatta neki, hogyan kell azt használni.

De lássuk a történetet! Olvasd el a végéig, fontold meg az összes nézőpontot, és ha véleményed van róla, akkor mindenképpen csak eztán fogalmazd meg.

„Íme a sztori, ami akkora vihart kavart a családunkban, de leginkább az anyukám és köztem váltott ki hatalmas vitát. Történt, hogy a család úgy döntött, hogy ellátogatunk egy élményfürdőbe. Az időpont finoman szólva sem volt ideális a 14 éves húgomnak, akinek éppen megjött a menstruációja. Bejött a szobámba, és megkérdezte, hogy tud-e így úszni. Mondtam neki, hogy nem, mert a betét átázik és elmozdul. Ettől nagyon elszontyolodott, mert mindenképpen szeretett volna bemenni a vízbe. Ezért adtam neki egy tampont. Mondtam neki, hogy ez sem tökéletes megoldás arra, ha úszni is akar, de legalább be tud menni a medencébe anélkül, hogy átázástól kellene tartania. Mivel korábban még soha nem használt ilyet, azt is elmagyaráztam neki, hogyan használja.

Alig telt el fél óra, amikor az anyukám beviharzott a szobámba, és számon kérte, hogy merészeltem a húgomnak tampont adni az ő megkérdezése nélkül. Hiszen még csak gyerek! – kiabálta. Azzal vádolt, hogy éppen én vagyok az, aki elveszem a húgom szüzességét. Ő soha nem engedett volna neki ilyesmit, én meg titokban ilyet csinálok. Azt is tudni kell, hogy a családunk mélyen hívő család, ahol a szüzesség hatalmas érték, amire egy lánynak mindennél jobban kell vigyáznia.

Abszolút ledöbbentem a hallottakon, az első pillanatban szólni sem tudtam. Amikor magamhoz tértem, gyorsan felvilágosítottam, hogy én magam is tampont használok. A húgom tanácsot kért, én pedig megoldást javasoltam a problémájára. Nem szabad megengedni, hogy a tampontól elvesszen a szüzessége??? Hát milyen világban élünk? És honnan a frászból tudhattam volna, hogy az anyám ilyen középkori nézeteket vall a kérdésben?

De ő csak kiabál tovább, hogy hogyan vetemedhettem arra, hogy veszélyeztetem a húgom ártatlanságát? Végül feldúltan távozott anélkül, hogy legalább mérlegelte volna az érveimet, nekem meg fogalmam sem volt, hogy egy ilyen helyzetben mi a teendő. Megkérdeztem az apámat, mit tegyek. Azt mondta, hogy bocsánatot kell kérném, mert bár ő sem hisz abban, hogy ezen múlna a húgom szüzessége és ártatlansága, de vannak szabályok a családban, amit nekem is illik tiszteletben tartani.

Na de mégis? Nem akarok bocsánatot kérni azért, mert a húgomnak adtam egy… tampont.”

Úgy tűnik, hogy nemcsak a történetét megíró nagylány, hanem a kommentelők sem nagyon találtak szavakat a történetet olvasva.

Valaki ezt írta:

”Az anyukád egy bigott idióta. A húgodnak és neked is jogotok van olyan menstruációs eszközt használni, amit szeretnétek és ami komfortos számotokra. Egyvalamiben azonban tévedsz: tamponnal nyugodtan lehet úszni vagy bármilyen sporttevékenységet végezni, ha az rendesen a helyén van.”

Erre egyébként több kommentelő is felhívta a posztíró figyelmét, hogy a tampon úszásra és máskor sporttevékenységekre is alkalmas. Más kérdés, hogy a menstruáció ideje alatt más szempontok (fertőzésveszély stb.) miatt talán célszerű inkább kerülni a nyilvános medencéket.

Megint mások linkeket küldtek a lánynak azt tanácsolva, hogy ezeket mutassa meg az anyukájának, amiből naprakész ismereteket szerezhet az elavult, idejét múlt hiedelmei helyett, például hogy a tampon nem a szüzesség esküdt ellensége ám.

Egy másik kommentelő szerint:

„Biztos vagyok benne, hogy semmiért nem kell bocsánatot kérned. Felmerült egy probléma, te pedig megoldottad. De arra azért őszintén kíváncsi lennék, hogy az anyukád szerint mi az az életkor, amikortól elfogadható dolog tampont használni.”

A legtöbb ember szerencsére ma már egyetért abban, hogy a tamponok használata nem okozza veszi el a lány vagy nő szüzességét. A tamponok egy kicsit megnyújthatják a szűzhártyát, de általában nem szakítják át teljesen – mondja a Planned Parenthood szakértője. Tovább árnyalja a képet a Verywell Family szakértője, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a „szüzesség” a szexuális aktivitáshoz kapcsolódik, nem pedig a szűzhártya meglétéhez, vagy ahhoz, hogy egy lány használ-e tampont vagy sem. Az orvosi bizonyítékok ellenére a tampon használatával vagy a „megrepedt” szűzhártyával kapcsolatos aggodalmak továbbra is sokakban élnek, és sok lány (és szülő) számára felesleges szorongás és szégyen forrásai.

A tamponhasználatról sok fontos és hasznos infót megtudhatsz az Intima cikkéből.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek: Tampon helyett menstruációs kehely? Ez sem veszélytelen!

Az erős paprikával bekent tampon vicces?

A lányomnak meg kell dolgoznia a tamponért és betétért!

Ingyen tampont osztanak az egyetemistáknak

A halál a tamponból is érkezhet? – a toxikus sokk szindrómáról

Fiatalon elveszített végtagok – a toxikus sokk szindrómáról

Mostantól senkinek nem kell fizetnie a tamponokért és betétekért

Adómentesek lesznek a tamponok és betétek – de nem nálunk

Veszélyes-e a menstruációs tölcsér? Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük