top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

6 tanács a nőgyógyásztól: így kerüld el strandszezonban a fertőzéseket!

Beköszöntött a nyár, megérkezett a strandszezon. A legtöbben ilyenkor csak arra vágyunk, hogy a forró mindennapokat egy medence partján pihenjük ki, azonban jó, ha tudod, hogy a strandolás magában hordozza az intim fertőzések veszélyét is.

Dr. Orosz Kornélia nőgyógyász az Intima.hu-n osztotta meg jó tanácsait a megelőzéssel kapcsolatban.

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Válts gyakran fürdőruhát!

Tudtad, hogy ha szárazra cseréld a fürdőruhát, miután kijössz a vízből, akkor jelentősen csökkentheted az intim fertőzés veszélyét? Strandszezonban a bakteriális és gombás fertőzés a leggyakoribb, ezek szaporodásának pedig jó alap egy nedves fürdőruha.


Használj úszótampont!

Az úszótampon akkor is jó szolgálatot tehet, ha éppen nem menstruálsz. Ma már könnyen beszerezhető és nagyon hasznos lehet, hiszen segít, hogy a hüvelyflórát kevesebb negatív hatás érje.

Ha fogékonyabb vagy a fertőzésekre, érdemes megfontolnod a használatát, azonban nem árt tudni, hogy a probiotikus tamponokhoz könnyen hozzászokhat a szervezet, így csökkenhet a hüvely saját védekezőképessége.

Fontos: Figyelj a gyakori cserére, hiszen a ciklus alatti tampon használat rengeteg veszélyt rejt, akár toxikus sokk szindrómát is okozhat. Menzesz alatt ne, vagy csak gyengébb ciklus esetén, illetve az utolsó napokban menj medencébe, de csak rendszeresen cserélt tampon mellett.


Készítsd fel a szervezeted!

Egy egészséges hüvely sokkal kisebb mértékben van kitéve a fenti fertőzéseknek. A bakteriális fertőzéshez hozzájárulhat az immunrendszerünk, valamint a hüvely állapota is. Egy strandszezon előtti nőgyógyászati vizsgálat mellett, erősítsd az immunrendszered: akár szedhetsz olyan gyógynövény alapú készítményeket is, melyek segítik a hüvelyflóra normális működését.


Kerüld a gombáknak kedvező ételeket, italokat!

A sok cukros étel és ital nagyban növelheti a gombás fertőzések kockázatát. Nyáron hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat étkezés szempontjából: több jégkrémet, fagylaltot, cukros üdítőt fogyasztunk. Figyelj a cukorbevitelre: ennek csökkentésével nagymértékben csökkenthető a fertőzés lehetősége!


Használj intim törlőkendőt!

Vigyél magaddal a strandra egy csomag intim törlőkendőt és használd időről időre. Ezek a törlőkendők támogatják a hüvely normális pH-értékét.


Figyelj az öltözékedre!

Kerüld a szűk ruhákat, helyette hordj inkább szoknyát és pamutból készült fehérneműt!


Bővebben a hüvelyfertőzésekről ITT olvashatsz!


Forrás: Intima.hu

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:

Már miért ne szoptathatnék az úszómedencében?

Ússzon a gyerek, de mikor?

Ez a gyerek pancsol vagy fuldoklik?

Tippek a biztonságos családi pancsoláshoz - infografika linkekkel


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page