top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Adómentesek lesznek a tamponok és betétek – de nem nálunk


Manapság egyre több szó esik a menstruációs szegénységről. Vannak, akik beszélnek róla és vannak, akik cselekszenek is. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak a múlt héten jelentette be, hogy Nagy-Britanniában a jövő évtől nem terheli általános forgalmi adó a női intimhigiéniás termékeket, ezzel is segítve azokat, akiknek nagy anyagi terhet jelent ezek beszerzése hónapról hónapra.



Bizonyára neked is ugyanaz jutott eszedbe a hírt olvasva, mint nekem: nálunk mikor és miért nem most? A helyzet az, hogy a dolog nem egyszerű elhatározás kérdése.

 


Mostanában „divatba jött” a menstruációs szegénység témája, ami jó dolog. Mármint az, hogy beszélünk róla. A menstruációs szegénységről szólva szerintem még most is sokaknak a világ elmaradott régiói jutnak eszükbe, amikor arról olvashatunk, hogy a Föld szegényebb országaiban a nők iskoláztatása előtt álló rengeteg akadály közül az egyik, hogy „azokon” a napokon a lányok akár még az iskolától is kénytelenek távol maradni amiatt, hogy nincs pénzük betétre vagy tamponra. A nők tisztátalanságáról szóló évszázados társadalmi hiedelmekről és tradíciókról nem is szólva. Hogy ez nem csak távoli szegény vidékek elszigetelt problémája, jól jelezte például a skót kormányzat törekvése, akik néhány évvel ezelőtt bejelentették, hogy előbb a felsőoktatási intézményekben, majd később a középiskolákban is ingyen biztosítják ezeket a termékeket a lányok számára, hogy ez ne legyen akadálya a tanulásnak. Ha jól értesültem, ezt a törekvésüket azóta meg is valósították, és azóta már több angliai régióban is csatlakoztak hozzá.


De úgy tűnik, hogy a britek nem érik be ennyivel. A februárban lemondott korábbi brit pénzügyminiszter Sajid Javid utóda, Rishi Sunak konzervatív brit politikus a múlt héten jelentette be, hogy az általa elfogadott első költségvetésben eltörlik a női intim higiéniás termékeket sújtó forgalmi adót, azaz a betétek és tamponok áfája 2021-től egészen pontosan 0 százalék lesz.


Ezzel valószínűleg máris sok nőnél szimpátiapontokat szerzett, hiszen nem keveseknek jelent sokszor megoldhatatlan anyagi terhet ezeknek a termékeknek a beszerzése.


A jelenlegi áfa 2020. december 31-éig érvényes, ami – nem véletlenül – egybeesik a Brexit végső határidejével, azaz a britek végleges kilépésével az Európai Unióból. És a dolgok természetesen összefüggnek: amíg a britek az Európai Unió tagjai voltak, szóba sem jöhetett az áfa teljes eltörlése. Az uniós szabályok szerint ugyanis a tagállamok nem csökkenthetik 5 százalék alá a női intimhigiéniás termékek általános forgalmi adóját, ami azt jelenti, hogy a tamponokat és betéteket nem sorolják az alapvetően szükséges termékek közé, hanem luxuscikkeknek tekintik azokat. A britek ezért választották 2021. január 1-jét az adó eltörlésének időpontjául, hiszen ettől a naptól nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.


Az Anyás-Apás menstruációval foglalkozó cikkeiért ide kattints!


A brit pénzügyminisztérium becslései szerint ezzel az intézkedésekkel egy átlagnő élete folyamán kb. 40 fontot (kb. 15 ezer forintnak megfelelő összeget) takaríthat meg. Az összeg így elsőre talán nem tűnik jelentősnek, hiszen például egy 20 darabos tamponcsomag esetében 7 penny (kb. 26 forint) megtakarítást jelent, egy tucatnyi intimbetét esetében pedig még ennél is valamivel kevesebbet. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy ezeknek a termékeknek az általános forgalmi adója a briteknél eddig sem volt túl magas, de erről majd mindjárt részletesebben. Ám ennél is fontosabb, hogy a 2021-től érvényes 0 százalékos áfának inkább az üzenetértéke fontos a nők számára: az, hogy az intimhigiéniás termékeket a nagypolitika szintjén is a nők alapvető szükségletének tekintik.


Az általános forgalmi adó hullámvasútja

Ezzel a brit kormány egy régi problémát igyekszik orvosolni, hiszen régóta éri őket is az a vád, hogy a betétek és tamponok megadóztatásával hozzájárulnak a menstruációs szegénységhez. A brit adókról annyit érdemes tudni, hogy az áfát 1973-ban vezették be, amikor is minden intimhigiéniás termékre 10 százalékos általános forgalmi adó került, melyet egy évvel később 8 százalékra csökkentettek, hogy aztán 5 év múlva 15 százalékra, majd 1991-ben 17,5 százalékra emeljék. Az adócsökkentést követelő kampányok nyomására az intimhigiéniás termékek áfája 2001-ben 5 százalékra csökkent, és az ebből befolyt összeget 2015 után kizárólag olyan jótékonysági egyesületek kapták/kapják, melyek hátrányos helyzetű nőket támogatnak. Ebből a forrásból az intézkedés bevezetése óta 62 millió font jutott ezeknek a szervezeteknek.

„Szinte repkedtünk a boldogságtól ezeket a híreket hallva – nyilatkozta az egyik ilyen jótékonysági szervezet, a Women’s Resource Centre vezetője. – A tamponok és intimbetétek soha nem is tartoztak a luxus termékek közé, ezért eddig sem volt jogos, hogy áfát kelljen fizetni utánuk.”

Egyúttal gratulált azoknak a nőknek, akik hosszú idő óta kampányolnak ennek a felháborító és tisztességtelen adónak az eltörléséért.


Hogy a brit döntés nyomán vagy attól függetlenül, nem tudni, de az biztos, hogy az Európa Tanács is javaslatot tett közzé arra vonatkozóan, hogy 2022-től az unióban és töröljék el az intimhigiéniás termékek áfáját.

Ezek után van remény arra, hogy egyszer nálunk is adómentes legyen a tamponok és betétek vásárlása, ami azt jelentené, hogy az intimhigiéniás termékeket többé senki nem tekinti luxuscikkeknek a politikusok közül sem.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page