top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mostantól senkinek nem kell fizetnie a tamponokért és betétekért

Betét helyett papír, tampon helyett csíkokra szaggatott lepedő. Amikor leemeljük a drogéria polcáról a havi tampon- vagy betétadagunkat, akkor legfeljebb szívjuk egy kicsit a fogunkat a kasszánál a végösszeget látva, talán bele sem gondolunk, hogy a világon nagyon sok nőnek elérhetetlen luxusnak számítanak a korszerű menstruációs termékek. És ehhez még csak nem is kell elutaznunk a harmadik világba, nálunk is van a szegénységnek olyan bugyra – és itt nem csak a hajléktalan nőkre gondolok –, ahol talán csak messziről ismerik ezeket az intimhigiéniás termékeket. A jelenség olyannyira létezik, hogy már neve is: menstruációs szegénység.

De úgy tűnik, hogy jó irányba haladunk, mert egy tegnap elfogadott törvény értelmében eztán minden nő szükségletei szerint és ingyen juthat hozzá a tamponokhoz és betétekhez. Szabályos kommunizmus, de tényleg. Jó értelemben. Mindenki szükségletei szerint.

 

A fantasztikus hírnek egyetlen „apró” szépséghibája van: nem nálunk, hanem a messzi ködös, esős Skóciában.


A skót parlament ugyanis – Monica Lennon munkáspárti képviselő előterjesztése nyomán – tegnap egyhangú szavazással fogadta el a törvényjavaslatot, mely minden nő számára térítésmentesen és szükségletei szerint biztosítja a tamponokat és betéteket, ezzel igyekezvén felszámolni a menstruációs szegénységet. A most hozott döntés nem teljesen előzmény nélküli, hiszen Skóciában már korábban is történtek intézkedések arra, hogy előbb a felsőoktatási intézményekben, majd a középiskolákban is ingyen hozzájuthassanak a lányok ezekhez a termékekhez, amennyiben a család anyagi helyzete nem engedi meg ezek megvásárlását. De a brit parlament is a menstruációs szegénység enyhítését célozta meg, amikor az intimhigiéniás termékek adómentessé tételéről döntött.


A skót miniszterelnöknő, Nicola Sturgeon Twitter-üzenetében mérföldkőnek nevezte a döntést, és így azt írta, büszke rá, hogy Skócia az első ország a világon, ahol mindenki számára ingyen biztosítják az intimhigiéniás termékeket, akinek szüksége van rá. Kiemelte, hogy ennek különösen nagy jelentősége van a jelenlegi pandémia idején:

„A menstruációs termékek természetesen nem állítják meg a világjárványt, de soha nem volt fontosabb, mint most, hogy minél többen hozzájuthassanak a tamponokhoz, betétekhez és más egyszer használatos termékekhez.”

De nemcsak ő, hanem a skót parlament minden tagja felismerte a menstruációs szegénység felszámolásának fontosságát, hiszen a törvényjavaslatot példátlan egyetértéssel, 121 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el a skót parlament.


A Plan International UK nevű jótékonysági szervezet is örömmel üdvözölte a fejleményeket. A szervezet vezetője, Rose Caldwell szerint a skót kormány ezzel az úttörő kezdeményezéssel példát mutatott a világnak a menstruációs szegénység felszámolásában.


A menstruációs szegénységről

A menstruációs szegénység valójában egy ördögi kör: a hátrányos anyagi helyzet miatt nem jut pénz az intimhigiéniás termékek, a tamponok és betétek megvásárlására, ezért ezek a lányok „azokon” a napokon inkább nem mennek iskolába, a nők otthon maradnak a munkából, ezzel a tanulmányi elmaradást, illetve a bevételcsökkenést vagy akár elbocsátást is kockáztatva, ami az iskolázatlanságon és munkanélküliségen keresztül konzerválja a szegénységet. És ezzel a circulus vitiosus, az ördögi kör be is zárult.


És ne olyan extrém társadalmi szokásokra gondoljunk, hogy például még mindig vannak olyan pontjai a Földnek, ahol a nőket a menstruáció idejére nyomorúságos körülmények közé kényszerítve kitaszítják a közösségből, ezzel akár életveszélynek is kitéve őket (erről ide kattintva olvashatsz részletesebben). Hiszen a társadalmi hátrányoknak sokkal kifinomultabb, „civilizáltabb” formái is léteznek.


Tudomásom szerint Magyarországon eddig még nem készült pontos statisztika arról, hogy a menstruációs szegénység hány lányt, nőt érint. A hátrányos helyzetű körzetekben dolgozó pedagógusok, szociális munkások azonban beszámolnak arról, hogy a probléma nálunk is létezik, sőt nagyon is húsba vágó. A menstruációs szegénységből az iskolában talán csak annyit vesznek észre, hogy az adott diáklány a hónap azonos napjain rendszeresen hiányzik, sőt még akár orvosi igazolást is hoz a mulasztásról.


L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítvány igazgatója így beszélt a helyzetről:

„Mi is lassan jöttünk rá erre az egészre. Kicsit 19. századi ez is, ahogy a szegénységben ezt megoldják, rossz lepedőből, ruhából szakított, összehajtogatott betéttel. Az iskolatáskában mindig lapulnia kellene a lányoknál egy betétnek, minden eshetőségre. De ez nincs így, előfordul, hogy váratlanul jön meg nekik, látható nyomot hagyva a nadrágjukon, ruhájukon, ami miatt aztán a gúny tárgyai lesznek.”

Időszakos, lokális próbálkozások itthon is történtek már arra, hogy a rászorulók ingyen juthassanak betéthez tamponhoz, többször intimhigiéniás termékeket gyártó cégek felajánlásaiból. Aztán itt van a #nemluxustáska kezdeményezés is, melyben te is minden évben segíthetsz, és amiről itt írtam részletesebben. Ezek azonban nem jelentenek végleges megoldást az érintettek számára – ellentétben a most elfogadott skót törvénnyel.

Nicola Sturgeon for President?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page