top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A férfi, aki mindenki apukája a neten

A fotón éppen borotválkozó férfi apa nélkül nőtt fel. Most, hogy maga is apa lett, elhatározta, hogy segít azoknak a családoknak, ahol a gyerekek hozzá hasonlóan kénytelenek nélkülözni az apai mintát. YouTube-csatornát indított, ahol csupa olyan dolgot mutat meg és magyaráz el, melyeket egy teljes családban a férfi végez el, illetve tanít meg a gyerekeknek.

A csatorna sajnos angol nyelvű. Esetleg tudsz hasonló kezdeményezésről magyar nyelven is? Szerintem nagy igény lenne rá.

 

’Dad, How Do I?’, azaz „Papa, hogyan csináljam?” – ez a neve Rob Kenney YouTube-csatornájának, melynek mára már nem kevesebb, mint 2 millió követője van. De menjünk vissza egy kicsit az időben.


Rob Kenney szülei még gyermekkorában elváltak, és a válás után Rob és testvérei apjukhoz kerültek. Az apjukat azonban nemigen érdekelték a saját gyerekei, ezért 1978 októberében – éppen kislánya kilencedik szülinapján (amolyan szülinapi ajándékként, gondolom) – kijelentette, hogy a továbbiakban egyáltalán nem kíván gondoskodni az öt gyerekről.

„Ez nagyon kegyetlen dolog volt tőle – meséli most Rob. – Az egyetlen érzés, amire emlékszem, hogy egyszerűen nem akartam elhinni, hogy tényleg úgy döntött, hogy véglegesen lemond rólunk.”

Rob akkor 14 éves volt.


A gyerekek eztán többé-kevésbé magukra maradtak, egymást segítették, ahogy tudták. Húga akkor 27 éves nővérükhöz költözött, 16 és 17 éves bátyjai az apjuk által bérelt apartmanban éltek tovább, Robról pedig legidősebb bátyjuk és annak felesége gondoskodott.

De apa – és egyáltalán minden állandó segítség – nélkül azonban a felnőtté váláshoz vezető út mindannyiuk számára rögös és nehéz volt. Hogyan kell megborotválkozni? Mit kell tenni, ha eldugul a lefolyó? És hasonlóak. Csupa-csupa gyakorlati dolog, melyet egy teljes családban a gyerekek az apától tanulnak meg vagy lesnek el. Rob családjából azonban eltűnt – mondjuk inkább: lelépett – az apa.

„Akkor arra gondoltam, hogy ha egyszer módom lesz rá, akkor szeretnék megosztani minden gyakorlati tanácsot, minden bátorító szót, amit magam nem kaptam meg fiatalon, pedig nagy szükségem lett volna rá”

– mesél most a YouTube-csatorna megszületéséről.



A csatornára feltöltött videók célja, hogy egyszerűen és közérthetően beszéljen hasznos dolgokról. Szétnéztem a témák között, valóban készült videó arról, melyek a borotválkozás fortélyai. De olyan fontos ismereteket is megoszt, hogyan kell megkötni a nyakkendőt, mit kell tenni, hogy az eldugult lefolyó ismét leeressze a vizet, defekt után hogyan kell az autón gumit cserélni, hogyan kell megjavítani a WC-tartályt, ha folyik, hogyan kell „megbikázni” az autót, ha lemerült az aksi, melyek az ingvasalás fortélyai és így tovább...

Egészen-egészen apró részletekig belemegy az egyes témákba, olyan dolgokat is elmond, amire talán senki nem gondol, mégis hasznos tudni. A borotválkozós videóban például így magyaráz:

„Ha mindennel készen vagy, ne felejtsd el kitakarítani a mosdókagylót magad után, máskülönben az anyukád vagy bárki, aki utánad használja a fürdőszobát, meg fog ölni. Ha csak leöblíted, akkor az összes szőrszál, amit leborotváltál az arcodról, a mosdókagylóra tapadva ott marad, és mások nem lesznek ettől nagyon boldogok. Ezt a hibát én is gyakran elkövettem fiatalabb koromban!”

De vannak kevésbé gyakorlatias, de nem kevésbé hasznos videói is, amiben köszönetet mond, vagy kifejezi, mennyire büszke mindazokra, akik valami jót vagy hasznosat tettek.

A férfi egyébként ma már szintén apa, két gyermeke van. Amikor első gyermeke még a kilencvenes években megszületett, már biztos volt abban, hogy ő egészen másmilyen apa lesz majd, mint amilyen saját apja volt. Gyermekei mára már felnőttek, és apjuk büszkén meséli, hogy sikeres és boldog embereket nevelt a gyerekeiből.

„Ráadásul még ma is hajlandók szóba állni velem!”

– meséli nevetve.

Rob így lett „mindenki apukája”. És hogy valamit nagyon jól csinál, jelzik a kommentek is.

„Mindig attól féltem, hogy ha nekem is gyerekeim lesznek, nem fogom tudni megmutatni nekik azokat a dolgokat, melyeket nekem magamnak is apámtól kellett volna megtanulnom. Aztán megnéztem az egyik videót és úgy látom, nem reménytelen a helyzet”

– írta az egyik követője.


Kell ennél nagyobb elismerés és visszaigazolás?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page