Anyás-Apás · 2020.01.13 08:00 · 7 perc

Kokózni rendben van, csak ne a gyerek előtt?

Egy nő egy baba-mama oldalon kért tanácsot, miután egy olyan év végi partin vett részt, ahol rajtuk kívül mindenki kokainnal kínálgatta egymást, és a vendégek időről-időre eltűntek pár percre mosdóban, nyilvánvalóan egy kis szippantás erejéig. A dilemmát az okozta, mit tegyen, hiszen a többség gyermekkel együtt érkezett, így a kicsik is szemtanúi voltak a nőknek fogalmazása szerint „undorító” jeleneteknek.

A cikk végére összeszedtem a korábbi írásokból néhány tanácsot, hogyan beszéljünk a kábítószerekről kisebb vagy nagyobb gyerekeinknek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az ominózus esetben azt történt, hogy a nő párjával egy szilveszteri partira volt hivatalos. Bár ő és partnere gyerek nélkül érkezett, a vendégek többsége gyerekes szülő volt, akik a kicsiket is magukkal hozták a bulira. A gyerekek ott szaladgáltak a felnőttek között, és a nő arra lett figyelmes, hogy a vendégek kokóval kínálják egymást, ami a német fogalmazás a szerint „sokkoló” és „gusztustalan” volt. Néhány felnőtt időnként eltűnt a mosdóban egy kis drogozásra, de egyébként is nyilvánvaló volt, hogy mi folyik bulizás közben – írta a Mumsnet oldalon. A párja egyik barátja őt is megkínálta egy kis anyaggal, ám ő visszautasította. „Mindenesetre még én éreztem magam kellemetlenül ebben a szituációban” – vallotta be. Végül nem is maradtak partnerével addig, amíg tervezték, hanem jóval korábban távoztak. Azt is megjegyezte, hogy a buliban csupa munkájában sikeres, magasan iskolázott ember vett részt.

A dilemmáját az okozta, hogy az első gondolata az volt, hogy a tapasztalatait megosztja a gyermekvédelmi szolgálat munkatársaival is. Kicsit elbizonytalanította ugyanakkor, hogy a partnere nem osztotta az aggodalmait, szerinte a nő túlreagálja a dolgot, mert az ilyen társasági összejöveteleken teljesen megszokott a drogozás. Szerinte a mostani eset legfeljebb csak abban rítt ki többi közül, hogy általában nem a gyerekek előtt csinálják a szülők.

Az Anyás-Apás drog, kábítószer témájában írt korábbi cikkeit itt találod.

A többség lépne az ügyben

Talán nem meglepő, hogy a történetre rengeteg komment érkezett. Valaki ezt írta: „Az egy dolog, amikor vaknak és süketnek tettetjük magunkat egy olyan helyzetben, amikor felnőtt emberek tesznek magukkal olyasmit, amivel nem értünk egyet. De merőben más a helyzet, ha gyerekek is vannak jelen. Ilyenkor fennáll a lehetősége akár egy tragikus kimenetelű balesetnek is.”

Más nem fejtette ki ennyire részletesen a véleményét az esettel kapcsolatban, ehelyett csak ennyit írt: „Undorító. Szegény kis kölykök. A szüleik nincsenek rájuk tekintettel, ez nem más, mint saját gyerekeik elhanyagolása.

Kilencévesek árulnak drogot a suliban

Mindenki másként csinálja

A fenti esetet nyilvánvalóan mindenki másként ítéli meg, mindenkinél máshol van a határ és ingerküszöb. Azon talán lehet vitatkozni (bár szerintem ezen sem), hogy helyes-e akár egészen kicsi gyerekeknek ilyen szerepmintával szolgálni, az viszont biztos, hogy nem dughatjuk homokban fejünket, nem csinálhatunk úgy, mintha drogok nem léteznének, és amiről nem beszélünk, az nincs is.

Azt is szülője válogatja, hogy ki mikor érzi elérkezettnek az időt, hogy ezekről a kérdésekről beszéljen a gyerekkel, és azt hogyan tegye.

Az ausztrál énekes-színész, Jason Donovan például azt mondta egy évekkel ezelőtti lapinterjúban, hogy csak arra kérte a gyerekeit, hogy ha ki akarják próbálni a drogokat, akkor mindenképpen otthon tegyék, ahol rajtuk tudja tartani a szemét. Az 51 éves ausztrál híresség feltehetőleg tapasztalatból mondja, amit mond, hiszen sok évet töltött azzal, hogy maga próbálta legyőzni kábítószer-függőségét. Ezért talán egy átlagszülőnél tisztábban látja, milyen veszélyekkel kell a fiataloknak szembenézniük.

„Mindig azt mondtam, ha drogozni akarsz, gyere haza, körül ülhetjük az asztalt, megbeszélhetjük a legfontosabbakat, aztán együtt kipróbálhatjuk. Fontos, hogy legyőzzük a gátakat, eloszlassuk a drogkérdést övező mítoszokat” − mondja.

A 2016-ban elhangzott, sokak szerint meglehetősen ellentmondásos és megkérdőjelezhető interjú számos komoly kritikát kapott. Jason Donovan azonban azon a véleményen van, hogy a gyerekeknek saját otthonuk biztonságában kell először találkozniuk a drogokkal, ahol a segítség azonnal kéznél van, ha valami nem a tervek szerint történik. „Éppen tegnap volt egy beszélgetésem a fiammal, Zakkal, én nagyon nyitott vagyok ezekben a kérdésekben. „Szülőként az a dolgunk, hogy megtanítsuk a gyerekeinket arra, hogyan hozhatnak jó döntéseket. De az csak a jó isten tudja, hogy aztán mit hoz az élet” − fejtette ki véleményét.

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a kábítószerekről?

Bár a szexuális felvilágosításhoz hasonlóan a drogprobléma is kényes témának minősül sok szülő szemében, amit legszívesebben a szőnyeg alá söpörne, tájékozódjon a gyerek ahogy tud felkiáltással, rossz hírem van: csak akkor van egyáltalán esélye a gyereknek reális képet kapni a kérdésben, ha a szülő beszél vele erről. A szülő, azaz te.

Egy jótékonysági szervezet, az Addaction felmérése szerint a szülők 61 százaléka válaszolta azt, hogy úgy érzi, nincs elegendő információja a drogokról ahhoz, hogy felvilágosíthassa a gyereket. Azt csak zárójelben kérdezem meg, hogy ha maga a szülő így érzi felnőttként, akkor milyen alapon várja a gyerektől, hogy majd ő autodidakta módon kiképezi magát a drogozás veszélyeiről? Az mindenesetre némi bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezett 1000 szülő 35 százaléka úgy érzi, hogy kellően magabiztos a kamaszgyerekét érintő felvilágosítás terén.

A sokszor nem könnyű beszélgetések hogyanjáról itt olvashatsz részletesebben.

Fotó: Shutterstock

#drog #kabitoszer #drogozas #szulok

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük