top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem az én dolgom, hogy felkeljek éjszaka az ikrekhez!

Egy újdonsült apa véleménye borzolja a mostanában az interneten a kedélyeket, akik hosszú posztban magyarázgatja, miért nem érzi azt, hogy neki kellene felkelni éjszaka újszülött ikrekhez. Lehet, hogy tényleg az a megoldás, hogy a szülők már a gyerek(ek) megszületése előtt, jó előre szerződést kötnek arról, kinek mi a dolga a gyerek körül?


A neten mindig fel-felbukkan olyan vélemény, amiről aztán mindenkinek véleménye van. Így járt most egy apa, aki hosszasan indokolja, miért nem kel fel éjszaka újszülött ikrekhez, és miért érzi azt, hogy ez nem is az ő dolga.


 

„Három hete születtek az ikreink − írta egy posztban a Redditen. − Nem gondolom, hogy nekem kellene felkelni a gyerekekhez, amikor éjszaka felsírnak, hiszen én napközben dolgozom, miközben a feleségem nem. Amikor otthon vagyok, bármikor szívesen segítek, de megmondtam a feleségemnek, hogy az ő dolga, hogy megoldja az éjszakákat, mert nekem szükségem van az alvásra,ahhoz, hogy dolgozni tudjak. Ő ezt nem tartja tisztességesnek, pedig ő napközben is alhat néhány órát, amíg a gyerekek alszanak, miközben én ezt nem tudom megtenni a munkahelyemen. Ráadásul neki segítsége is van egy gyermekgondozónő személyében, aki hetente négy napot tölt nálunk. Hétvégén viszont hajlandó vagyok korán felkelni és foglalkozom a gyerekekkel addig vagy amíg a feleségem alszik.”

Azt is hozzáteszi, hogy több műszakban hosszú munkanapokat dolgozik végig, illetve a gyermekgondozónő a házi munkákba is besegít a feleségének azon túl, hogy foglalkozik a babákkal.

Eddig több száz komment érkezett az okfejtéshez, és az olvasókat igencsak megosztotta az a kérdés, hogy az apának fel kellene-e kelni a gyerekekhez éjszaka vagy sem.

„Az éjszakai kelés elkerülhetetlen része a szülői létnek. Amikor vállaltad, hogy gyerekeid lesznek, akkor ezt is vállaltad” − írja egy poszter.

Még talán egyet is értenek azzal, amit az apa írt, ha az ikrek idősebbek lennének. Ám nem egészen három hónappal egy császármetszés vagy két gyerek megszülése után az örökös éjszakai kelés fizikailag is megterhelő lehet az anyának” − teszi hozzá egy másik hozzászóló.

Mások azonban egyetértettek az apával abban, hogy megérdemli a pihenést. „Az anyának van segítsége a gyermekgondozónő személyében a gyerekek körül napközben, aki besegít a házimunkába is. Ezenkívül a férj is részt vesz a teendőkben, amint hazaér a munkából, és hétvégén is biztosítja, hogy a felesége tovább pihenhessen. Én ilyen körülmények között teljesen korrektnek tartom, ha az anya vállalja az éjszakai kelések nagyobb” – fogta az apa pártját egy másik hozzászóló.

„Elhiszem, hogy az ikrek ellátása kemény munka, de legalább ugyanilyen kemény dolog egyedül eltartani egy négytagú családot” – érvelt valaki más.


A babaszerződés lenne a megoldás?

Lehet, hogy az lenne a fentihez hasonló helyzetekre a megoldás, ha a szülők – a házassági szerződéshez hasonlóan, melyben rögzíteni szokás, ki milyen anyagi javakat vitt a házasságba − már a gyerek(ek) megszületése előtt szerződést kötnének, amiben pontosan lefektették, kinek mi lesz a dolga a gyerekek körül? Úgy hírlik, hogy Harry herceg felesége, Meghan Markle is kötött hasonló szerződést első férjével Trevor Engelsonnal, amiben pontosan leírták, kire milyen kötelezettségek hárulnak majd, ha Meghan egyszer meg ám teherbe esni.

A babaszerződés bár praktikus megoldásnak tűnik, de ki szavatolja, hogy a való életben is megvalósulnak a szerződésben lefektetett szép elvek, az egyenlő munkamegosztás? A pszichológusok mégis azt mondják, hogy egy ilyenfajta szerződésnek annyi haszna mégis lehet, hogy alkalmat teremt a házaspárnak arra, hogy már a gyerek megszületése előtt beszéljenek ezekről a témákról, és nyíltan, őszintén megvitassák, hogy a gyerek születése után ki mit vár el a másiktól.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page