top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

27 évesen lettem méhnyakrákos

Amikor Viki huszonhét lett, éppen két kisgyerekkel igyekezett a lehető legjobban lavírozni az életben. Éppen akkor vágott bele egy új kapcsolatba, és teljes munkaidős állást kapott egy helyen, amit nagyon szeretett. Úgy érezte, hogy az élete a helyére került, és boldognak érezte magát. De aztán minden összeomlott, miután a rákszűrésen – amelyre egyébként egy korábbi gyanús eredmény miatt rendszeresen és a megszokottnál gyakrabban járt – méhnyakrák igazolódott.

Miután a fia megszületése után annak idején kézhez kapta a kóros leletet, 6 havonta járt méhnyakrákszűrésre. mígnem az egyik évben 2 hónapot késett az időpontfoglalással, de nem gondolt semmi rosszra még akkor sem, amikor aggasztó jeleket kezdett észlelni.

 
„Vérezgettem, ezért természetesen orvoshoz fordultam, de mivel az előző kenetvizsgálatom rendben volt, álmomban sem láttam előre, mit hoz a jövő hamarosan.”

Két héttel a vizsgálat után Vikit a kórházból hívták, hogy másnap feltétlenül menjen be. De már a telefonhívás is vészjósló volt:

„A hölgy, aki hívott, azzal búcsúzott, hogy ne egyedül menjek, ha nem feltétlenül vigyek magammal egy barátot, rokont vagy jó ismerőst. Ebből azonnal tudtam, hogy valami szörnyű baj van.”

Az ingatlanügynökként dolgozó Viki az édesanyjától kért segítséget, és kettesben már nagyon korán a kórházban voltak másnap reggel.

„Az orvos átbeszélte velem a citológiai leletet és elmagyarázta, hogy az méhnyakrákot jelent. Ez hatalmas sokként ért még akkor is, ha bizonyos fokig felkészülten érkeztem, hogy rossz hírt fogok kapni. Anya azonnal összetört, amikor a diagnózist meghallotta, de én már azonnal előre tekintettem. Csak az érdekelt, hogy mi lesz velem, és az, hogy ha meghalok, ki törődik majd a gyermekeimmel. az orvos megkérdezte, hogy álljunk-e meg néhány percre, míg összeszedem egy kicsit magamat. De én azt válaszoltam, hogy inkább térjünk rá azonnal arra, mi a következő lépés.”

Ezt követően négy idegőrlő hét következett, amíg megérkezett az MR-vizsgálat lelete vesszen mely azt volt hivatott tisztázni, hogy a rák előrehaladott-e, illetve adott-e már áttéteket. Vikinek eközben igyekeznie kellett a lehető leg”normálisabb” életet élnie, hogy 5 és 7 éves gyermekei minél kevesebbet vegyenek észre abból, ami történik.


Miután az MR-vizsgálat megerősítette, hogy a rák nem terjedt tovább, Vikit méheltávolító műtétre jegyezték elő, ami egyben azt is jelentette, hogy örökre le kell mondania egy harmadik baba tervéről.

„Szerettünk volna több gyermeket, de csak hálát tudtam érezni, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy anya legyek. Hiszen még nagyon fiatal voltam, és nagyon sok nőnek 27 évesen még nincs gyermeke, nekem pedig már kettő is volt.”

A műtét után már csupa jó hírek érkeztek a kórházból: a műtét sikerült, a betegség nem terjedt tovább, ezért nem volt szükség kemoterápiára vagy más további kezelésre. Az érzéseiről az érzéseiről, melyek a hírek hallatán elöntötték, így beszél utólag, könnyeivel küszködve:

„Úgy éreztem, mintha megnyertem volna a lottó ötöst. Különleges és fontos nap volt.”

Öt évvel elteltével Viki még mindig megbirkózik a rák utáni élettel:

„Szenvedélyesen szeretném megmutatni az embereknek, hogy a rák nem olyan, hogy hirtelen ágynak esel, és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy valami nagy baj van. Nagyon kevés tünetem volt, és a kenetvizsgálat nélkül fogalmam sem lett volna róla, hogy sürgősen lépni kell. Nagyon fontos, hogy nyíltan és a lehető legtöbbször beszéljünk a méhnyakrák és a szűrővizsgálat témájáról, és arra bátorítsuk a fiatal nőket, hogy rendszeresen vegyenek részt nőgyógyászati szűrésen. Megmentheti az életüket, ahogy az enyémet is megmentette.”

A komplex méhnyakrákszűrésről minden fontosat megtudhatsz az Intima női egészségportál tájékoztató oldaláról.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page