top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Soha nem lehetsz túl fiatal a méhnyakrákhoz... sajnos

Egy újabb fiatal nő története, akinek amiatt kellett méhnyakrákban meghalnia, mert bár számtalanszor kérte, hogy végezzen nála az orvos méhnyakszűrést, mindannyiszor elhajtották azzal, hogy 22 évesen túl fiatal ahhoz, hogy méhnyakrákja legyen. És hogy biztosan csak a „Jade Goody-effektus” működik a fejében, és nincs is igazából semmi baja.

Hogy ki volt Jade Goody, arról korábban már olvashattál az Anyás-Apáson is, de most is beszélünk majd róla.

 


Emma Swain 22 éves volt, amikor először orvoshoz fordult azzal, hogy olyan panaszai vannak, ami miatt méhnyakrákra gyanakszik, és kérte, hogy az orvos végezzen nála méhnyakszűrést. Fájdogált a háta, és szeretkezés után vérzése jelentkezett. Az orvos azzal utasította el a kérését, hogy nyugodjon meg, ilyen fiatalon nem szokott előfordulni méhnyakrák, és a vérezgetés, amit tapasztal, az csak a fogamzásgátló tabletta mellékhatása. Emma még nem kevesebb, mint 14-szer (!) ment vissza az orvoshoz és kérte újra és újra a rákszűrést – hiába. Az orvos a végén már annyival intézte el a dolgot, hogy a fiatal nő túlaggódja ezt a méhnyakrák dolgot, és biztosan csak a „Jade Goody-effektus” működik a fejében.



Végül hónapokkal később derült ki, hogy nem vaklármáról volt szó, hiszen kiderült, hogy Emma panaszait valóban méhnyakrák okozta. A több hónapos huzavona azonban végzetes késedelmet okozott, így hiába kezdődött meg a kezelés, Emma Swain nem egészen egy év múlva meghalt. Mindössze 23 éves volt akkor. Az eset évekkel ezelőtt történt, és most azért került be ismét a hírekbe, mert mostanra sikerült elérni Emma szüleinek, hogy az orvos, aki makacsul megtagadta a lánytól a kivizsgálást, bocsánatot kért a szülőktől.

„Szülőként szinte képtelenség elfogadni, ha az ember azt látja, hogy a gyermekének olyan dolgokon kell keresztülmennie, ami egy egyszerű vizsgálattal megelőzhető lett volna. Bíztunk az orvosban, bíztunk abban, hogy tudja, mit miért csinál. Azt mondta Emmának, hogy olyanon aggodalmaskodik, ami nem is létezik. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna, és ezért a tévedésért a lányunk az életével fizetett. Ezt soha nem fogjuk megbocsátani neki”

– nyilatkozta most Emma 51 éves édesapja.


De ki volt Jade Goody, akire a hanyag orvos hivatkozott?

A nálunk kevéssé ismert Jade Goody egy brit valóságshow meglehetősen khmmm... szabadszájú résztvevője volt még a Big Brother hőskorában, valamikor 2008 környékén. Többek között azzal szerzett kétes hírnevet magának, hogy durva rasszista megjegyzést tett a valóságshow egyik indiai szereplőjére. Ő volt az, aki lazán figyelmen kívül hagyta azt a levelet, amit egy nőgyógyászati szűrővizsgálat miatt kapott, és amiben arra kérték, hogy gyanús lelet miatt sürgősen keresse fel orvosát további vizsgálatok céljából. Tette ezt az akkor már kétgyermekes anya annak ellenére, hogy korábban úgynevezett rákelőző elváltozást diagnosztizáltak a méhnyakán, ami miatt szorosabb kontroll alatt állt. Amikor végre rászánta magát arra, hogy orvoshoz menjen, méhnyakrákja már nagyon előrehaladott stádiumban volt, megtámadta a beleit, a máját és a nyirokcsomóit, és a fiatal nő a kezelés ellenére néhány hónap múlva, éppen anyák napján meghalt.


„Jade Goody-effektusként” pedig azt a jelenséget nevezik, hogy a fiatalon meghalt valóságshow-szereplő – kétes értékű népszerűsége ellenére – eléggé ismert volt ahhoz, hogy betegsége és halála ráirányította a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára, ezért halálát követően megugrott a nőgyógyászati szűrővizsgálat népszerűsége, ezért olyan nők is tömegével jelentkeztek orvosuknál méhnyakszűrésre, akiknek különben eszükbe sem jutott volna, soha életükben nem jártak még szűrővizsgálaton, vagy évek-évtizedek teltek el azóta, hogy utoljára betették a lábukat a nőgyógyász rendelőjébe.


Egyébként nem egyedi, hogy egy-egy celeb betegsége irányítja rá a figyelmet a rákszűrés fontosságára. Létezik például Angelina Jolie-jelenség is, amikor évekkel ezelőtt a világhírű színésznő kettős mellműtéte döbbentett rá nagyon sok nőt arra, hogy legfőbb ideje mellrákszűrésre mennie.

Olvasd el Barbi történetét is!


Ha bizonytalan vagy, hogy okozhatja-e méhnyakrák a panaszaidat, itt találsz hozzá egy hasznos segítséget és egy szuper infografikát.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page