top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

100 éves néni mesél a holokausztról fiataloknak - és mindenkinek

Az Anyás-Apáson már annyiszor írtunk arról (például itt és itt és itt), mennyi hülyeség, sőt veszélyes hóbortok és kihívások terjednek a TikTokon, ezért úgy gondoltuk, hogy a TikTok sötét oldala után írunk arról is, hogyan lehet a népszerű közösségi oldalt hasznosan és értelmesen használni.



Van egy idős magyar származású hölgy, Lily Ebert, aki dédunokája, Dov segítségével arra használja a TikTokot, hogy mindig emlékeztesse az embereket arra, hogy a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg. Nem véletlen, hogy éppen a fiatalok körében egyik legnépszerűbb platformot választotta, hiszen nem titkolt célja, hogy elsősorban a gyerekekhez, fiatalokhoz szóljon.


 

A cikk apropóját pedig az adja, hogy Lily Ebert 3 nappal ezelőtt ünnepelte 100. születésnapját.


Lily Ebert Bonyhádon született és nevelkedett, és 20 éves volt, amikor szüleivel és 5 testvérével együtt Auschwith-Birkenauba hurcolták. Szüleinek és 3 kisebb tetvérének - Bélának, Bertának és Ninának - az útja egyenesen a gázkamrába vezetett. Lilyt és 2 másik testvérét azonban munkára osztották be, ők megérték a háború végét. Későbbi éveiben a család megmaradt tagjaival Izraelbe emigrált, ahol férjhez ment és három gyermeket szült, majd 1967-ben Londonba költözött.


Lily Ebert egész életét annak szentelte, hogy felhívja a figyelmet a holokausztra. Dédunokájával, Dov Forman-nal együtt könyvek és közösségi médiatartalmak révén segít oktatni és tájékoztatni a fiatalokat a holokausztról, különösen a TikTok-on, ahol több mint 2 millió követőre tett szert. 2021-ben Formannal közösen írta meg Lily's Promise: How I Survived Auschwitz and Found the Strength to Live (Lily ígérete: Hogyan éltem túl Auschwitzot és találtam erőt az élethez) című memoárját.


Azóta többször is visszalátogatott a koncentrációs táborba, családjának is mesélt az átélt borzalmakra. Érdekes adalék arra, hogyan hatnak a megéltek az érintettekre, hogy bár az idős hölgy a koncentrációs táborba többször is visszament, egyetéen hely van, ahol a saját elhurcolása óta soha nem járt és elmondása szerint nem is szándékozik soha többé látni: ez pedig a szülővárosa, Bonyhád.


Lily Ebert népes családja körében jelenleg Londonban él, 10 unokája és 36 dédunokája van. 100. születésnapja alkalmából a világ minden tájáról érkeztek jókívánságok, több tízezer üdvözlőlapot és jókívánságot kapott a világ minden tájáról, többek között Boris Johnson volt miniszterelnöktől.


Az idős holokauszt-túlélő személyes levelet és virágcsokrot kapott Károly királytól is "nagyon különleges és szívélyes jókívánságokkal".

A levélben ez állt:

"Kedves Lily, szeretnék néhány személyes szót küldeni e különleges esemény, a 100. születésnapja alkalmából. A szörnyű szenvedést, amelyet ön és családja átélt, soha nem lehet súlyának megfelelően leírni vagy elismerni, de mint azoknak a több éves borzalmainak túlélője, az ön életműve az volt, hogy emlékeztesse a mi nemzedékünket a romlottság és a gonoszság mélységeire, ahová az emberiség le tud süllyedni, amikor az ész, az emberség és az igazság elhagyja. Példát mutat mindenkinek azzal, ahogyan folyamatosan emlékezteti a világot azokra az elképzelhetetlen szörnyűségekre, amelyeknek szemtanúja volt, pozitívan éli az életét, igazi nemeslelkűséggel és gyűlölet nélkül, olyan módon, amely mindannyiunk számára példaértékű. Rendkívüli lelkierejét, rugalmasságát és bátorságát jobban csodálom, mint ahogy azt szavakkal képes lennék kifejezni."

Lily Ebert ezt modta:

"Soha nem gondoltam volna, hogy túlélem Auschwitzot. Most a századikat ünneplem nagy és szerető családom körében. A nácik nem győztek!"

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page