top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Játszótér-e a holokauszt-emlékmű?

Pink a közösségi oldalán védelmébe vette két gyerekét, akiket – illetve rajtuk keresztül tulajdonképpen az énekesnő szülői alkalmasságát − azért támadtak, mert az énekesnő által a közösségi oldalakon megosztott fotón a gyerekek a berlini holokauszt-emlékmű oszlopai között szaladgálnak, fogócskáznak.


Pink korábban már többször beszólt a közösségi oldalán a nevelési elveit kritizáló kommentelőknek.


 

Most amiatt került ismét a kritikák kereszttüzébe, mert a 8 éves Willow Sage és a 2 éves Jamieson Moon a német főváros holokauszt-emlékművének oszlopai között szaladgált – Pink pedig ezt annyire rendjén valónak tartotta, hogy a róla készült fotót ki is posztolta. Többen hangot adtak annak a véleményüknek, hogy tiszteletlen és kegyeletsértő a halottakkal szemben, ha hagyjuk a gyerekeket az emlékművön szaladgálni.

„Berlin, szeretlek − kezdte Pink a posztját. − Az összes kommentelőnek: ez a két gyerek egyébként zsidó, ahogyan én is az vagyok és anyai ágon a családunkban mindenki. Aki ezt az emlékművet tervezte, az hitt abban, hogy a gyerekek már csak gyerekek, számomra pedig az emlékmű az élet ünneplését jelenti a halál után. Kérlek, hogy tartsátok meg magatoknak a beszólongató és elítélő kommentjeiteket.”

Pink ezzel valószínűleg az emlékművet tervező Peter Eisenman nevű New York-i építészre utalt, aki a BBC-nek 2017-ben adott interjújában azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem tartja tiszteletlennek, ha gyerekek játszótérnek használják az emlékművet. „Az emberek mindig is az oszlopok körül. Mások napoznak, ott költik el az ebédjüket, és én azt gondolom, hogy ez teljesen rendben is van − mondta akkor. Ahogyan egy katolikus templom, úgy ez az emlékmű is egy találkozási pont. Egy emlékműnek az életünk szerves részének kell lennie, nem pedig egy szent helynek.”

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni az övéhez hasonló emlékművek, illetve az olyan helyek között, ahol ténylegesen emberek haltak meg, amilyen például Auschwitz is.

Nos, szerinted is tiszteletlen és kegyeletsértő, amit Pink megenged a gyerekeinek?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page